Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Απρ-2021 16:17

  Κ. Χατζηδάκης στην Κ.Ο. της ΝΔ: Με το ν/σ για τα εργασιακά αντιμετωπίζουμε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων

  Κ. Χατζηδάκης στην Κ.Ο. της ΝΔ: Με το ν/σ για τα εργασιακά αντιμετωπίζουμε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο υπογράμμισε πως "με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την προστασία της Εργασίας αντιμετωπίζουμε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αδικίες ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες και αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Προστατεύουμε τους εργαζόμενους από καταχρήσεις εργοδοτών όπως είναι οι αδήλωτες υπερωρίες και η μαύρη εργασία, αντιμετωπίζουμε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στην αγορά εργασίας, παρεμβαίνουμε κατά της βίας και σεξουαλικής παρενόχληση στην εργασία, θεσπίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των απασχολούμενων σε courriers και deliveries, υποστηρίζουμε τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

  Οι αρχές του νομοσχεδίου είναι:

  1.Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε και επιχειρήσεις με εργαζομένους "στα κεραμίδια"

  2.Προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενίσχυση της ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  3.Η νομοθεσία προσαρμόζεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και, σε κάποιες περιπτώσεις, στις πιο πρωτοπόρες (όπως στην τηλεργασία και στις πλατφόρμες).

  Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σημαντικές φιλεργατικές διατάξεις όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας (μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του, καταπολεμώντας τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες). Περιλαμβάνονται επίσης η άδεια μετ’ αποδοχών για τους πατέρες, εγγυήσεις για τους εργαζομένους με τηλεργασία, (δικαίωμα αποσύνδεσης), θετικά μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια για τους απασχολούμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, η αύξηση των υπερωριών, η καταπολέμηση της βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

  Όσο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρουσιάσει με fake news, θα μπορεί να εφαρμόζεται μόνο με συλλογική συμφωνία (όπως ισχύει σήμερα), ή με αίτηση του εργαζόμενου για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή.

  Μπορεί ένας εργαζόμενος να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί 5θήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης. Με αυτό το μέτρο μπορούμε να πάμε σε 4ήμερη εργασία εφόσον το θέλει ο εργαζόμενος. Θέλουν άραγε, αυτοί που μας κατηγορούν να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;".

  Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σχετικά με το θέμα των δασικών χαρτών, για τους οποίους υπενθύμισε πως είναι προαπαιτούμενο για την κατάρτιση του κτηματολογίου, τόνισε πως θα διορθωθούν με διοικητικές πράξεις οι όποιες αστοχίες χωρίς να φορτωθούν οι πολίτες τα σφάλματα της διοίκησης. 

  Οι νέοι δασικοί χάρτες θα είναι ακριβείς και θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σημείωσε ο κ. Σκρέκας, που διευκρίνισε ότι, αν παρά τη διόρθωση των χαρτών, ο πολίτης φθάσει τελικά να καταθέσει αντίρρηση, θα υπάρχει άνεση χρόνου, το σχετικό παράβολο έχει μειωθεί ήδη στο μισό, ενώ έχουν διπλασιαστεί και οι Επιτροπές αντιρρήσεων, ώστε να μπορούν να κριθούν 30.000 υποθέσεις το μήνα. 

  "Κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την περιουσία του" ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας πως "προχωρά μια τεράστια μεταρρύθμιση για την Ελλάδα, που είναι να αποκτήσει επιτέλους, σωστούς δασικούς χάρτες". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ