Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Απρ-2021 09:10

  Το "κλειδί" των τεστ αυτοδιάγνωσης για το ασφαλέστερο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας

  Το "κλειδί" των τεστ αυτοδιάγνωσης για το ασφαλέστερο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τη στρατηγική της επέκτασης των τεστ αυτοδιάγνωσης προωθεί η κυβέρνηση, με τη χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου να θεωρείται, μαζί με το ανέβασμα των στροφών της επιχείρησης "Ελευθερία" κλειδί για το ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και την ανάσχεση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το σενάριο τα τεστ αυτοδιάγνωσης να γίνουν υποχρεωτικά για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, με το όλο πλαίσιο των κινήσεων προς αυτήν την κατεύθυνση θα "κλειδώσει" τα επόμενα εικοσιτετράωρα και τις σχετικές ανακοινώσεις να λαμβάνουν χώρα ακόμα και την ερχόμενη Παρασκευή.

  "Το γενικότερο επιδημιολογικό όφελος από τα τεστ αυτοδιάγνωσης είναι τεράστιο. Καθώς, με τα τεστ αυτά, εντοπίζονται οι θετικοί στον ιό συμπολίτες μας, που είναι ασυμπτωματικοί", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός ήδη έχει ανακοινώσει τη διανομή, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση και τις μεταφορές, με το Μέγαρο Μαξίμου να στρέφει, παράλληλα, το βλέμμα του στα επόμενα κύματα άρσης των περιορισμών.

  Οι προσεχτικές κινήσεις που σχηματίζουν κομμάτι-κομμάτι την εικόνα του παζλ της επιστροφής στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα έχουν ως κομβικό σημείο την ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων τις ημέρες κορύφωσης της εορτής του Πάσχα, ενώ η επανεκκίνηση της εστίασης τοποθετείται χρονικά για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, αρχής γενομένης από τους εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα προστασίας. Σταθερό σημείο αναφοράς, πάντως, παραμένει η έναρξη την 14η του επόμενου μήνα της θερινής τουριστικής περιόδου, επάνω στην οποία…ποντάρει πολλά το κυβερνητικό επιτελείο.

  Με το βλέμμα στο αποτύπωμα της πανδημίας στην κοινότητα (χθες ανακοινώθηκαν 4.033 νέα κρούσματα στη χώρα και 802 διασωληνώσεις) στελέχη επισημαίνουν πως ο αριθμός των καταγεγραμμένων  κρουσμάτων οφείλεται στον πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, ενώ ο αυξημένος αριθμός νοσηλειών είναι προϊόν των επιδημιολογικών εξελίξεων προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της Τρίτης βασίζονται σε νέο ρεκόρ τεστ (76.070) ενώ ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,3%, μειωμένος σε εβδομαδιαία βάση. Ακόμα και σε απόλυτους αριθμούς παρατηρείται μείωση 14,9% στα κρούσματα σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  -Χθες τα κρούσματα ήταν 4.033 και μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 6 Απριλίου, ήταν 4.309.

  -Στις 12 Απριλίου, ήταν 1.606 και μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 5 Απριλίου, ήταν 1.866.

  -Στις 11 Απριλίου ήταν 1.718 και μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 4 Απριλίου, ήταν 1.955.

  -Στις 10 Απριλίου ήταν 2.801 και μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 Απριλίου, ήταν 3.232.

  -Στις 9 Απριλίου ήταν 2.747 και μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 2 Απριλίου, ήταν 3.080.

  -Στις 8 Απριλίου ήταν 3.228 και μία εβδομάδα νωρίτερα, την 1η Απριλίου, ήταν 3.491.

  -Στις 7 Απριλίου ήταν 3.445 και μία εβδομάδα νωρίτερα, την 31η Μαρτίου, ήταν 3.616.

  -Στις 6 Απριλίου ήταν 4.309 και μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 30 Μαρτίου, ήταν 4.340.

  Παράλληλα:

  -Σε 52 περιφερειακές ενότητες διαπιστώνεται σημαντική αποκλιμάκωση κρουσμάτων σε επταήμερη βάση, ενώ αύξηση σημειώνεται μόνο σε 15 περιφερειακές ενότητες. Παραδείγματος χάρη, στη Δυτική Αττική η μείωση ανέρχεται στο 15,54% ενώ στη Θεσσαλονίκη στο 10,93%.

  "Μείωση παρατηρήθηκε την Τρίτη και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε σχέση με τον μέσο όρο επταημέρου τόσο στην επικράτεια όσο και ειδικά στην Αττική", αναφέρουν στελέχη, προσθέτοντας πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται βαθμιαία αποκλιμάκωση σε κρίσιμους δείκτες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ