Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Απρ-2021 18:43

  Τσίπρας: Ρύθμιση 120 δόσεων με κούρεμα ως 60% "κορονοχρεών", μέτρα υπέρ ΜμΕ, νέος πτωχευτικός

  Τσίπρας: Ρύθμιση σε 120 δόσεις με κούρεμα ως 60% του χρέους της πανδημίας, μέτρα υπέρ ΜμΕ, νέος πτωχευτικός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.45

  Της Νίκης Ζορμπά

  Σχέδιο τριών πυλώνων για τη "βιώσιμη επανεκκίνηση της Οικονομίας" παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομότιτλη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, με κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, το οποίο συμπεριλαμβάνει προτάσεις για ρύθμιση ιδιωτικού χρέους της πανδημίας σε 120 δόσεις και κούρεμα έως 60%, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και πρόταση για νέο πτωχευτικό νόμο με πρόβλεψη για προστασία της α' κατοικίας.

  Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην κοστολόγηση των προτάσεων του σχεδίου του, ο κ. Τσίπρας είπε πως "Το σύνολο των προτάσεών μας για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κοστολογημένο στα 5,7 δισ. (2,1 δισ. οι επιδοτήσεις - 3,6 δισ. οι απώλειες εσόδων από φόρους)". Στα 2,7 δις υπολογίζονται οι απώλειες από το κούρεμα.

  Σε ό,τι αφορά τον "παραλήπτη" του σχεδίου, ο Α. Τσίπρας τόνισε εμφατικά πως απευθύνονται στη "μεσαία τάξη" και συγκροτήθηκαν με τη συμμετοχή των ανθρώπων της αγοράς, αυτούς που πλήττονται πιο βάναυσα τον τελευταίο χρόνο από την πανδημία. 

  Ο κρίσιμος παράγοντας είπε, είναι "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες. Δηλαδή: Η μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη που ενώ προεκλογικά έγινε σημαία ευκαιρίας, σήμερα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η αόρατη τάξη". 

  Το "σύνθημα" του σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του πώς το περιέγραψε ο πρόεδρός του είναι: "Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώσουν ξανά ασφάλεια".

  Στο ίδιο πλαίσιο, δεν φείσθηκε πυρών εναντίον της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι " υπόσχεται λουκέτα και ανεργία για πολλούς, μισούς μισθούς και επιχειρήσεις πνιγμένες στα χρέη για τους υπόλοιπους".

  Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως εάν δεν ληφθούν τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και για τις επόμενες γενιές.

  Αναλυτικά οι προτάσεις των τριών πυλώνων: 

  1. Κορονοχρέη

  Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο:

  * Για χρέη που δημιουργήθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου του 2021 και αφορούν:

  - φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή απώλεια της θέσης εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας.

  - επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος.

  την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων

  τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών

  την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, 


  Η διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής θα αφορά:

  - Φόρο εισοδήματος

  - Τέλος επιτηδεύματος

  - ΕΝΦΙΑ

  - Ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους

  - Εισφορά αλληλεγγύης

  Κριτήριο για το ποσοστό της μείωσης της βασικής οφειλής θα είναι το ποσοστό απώλειας εισοδήματος την περίοδο της κρίσης για τα νοικοκυριά και το ποσοστό μείωσης του τζίρου για τις επιχειρήσεις. 

  Συγκεκριμένα:

  - Για μείωση εισοδήματος/τζίρου 10%-29%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 40%.

  - Για μείωση εισοδήματος/τζίρου 30%-40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 50%.

  - Για μείωση εισοδήματος/τζίρου άνω του 40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 60%.

  Η πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων καθώς και οι δόσεις θα εφαρμόζεται σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που έχουν μείωση εισοδήματος ή τζίρους κάτω από 10%, προσφέροντας έτσι οριζόντια ανακούφιση σε όλους τους πολίτες τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. 

  Για τα χρέη προς τις τράπεζες, προτείνουμε για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες:

  - Αναστολή πληρωμών.

  - Περίοδο χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές

  - Επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου.

  - Διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου) .

  - Διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους οφειλέτες.

  Νομοθέτηση σειράς παρεμβάσεων που θα επαναφέρουν το ρόλο του δημοσίου αξιοποιώντας τη συμμετοχή του μέσω του ΤΧΣ, για καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό υπέρ της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών.

  Στον νομοθετικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης:

  - Η διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας που τυχόν υπολογίσθηκαν κατά την κρίσιμη περίοδο.

  - Η αναστολή πτωχεύσεων και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης

  - Το πάγωμα της τοκοφορίας

  - Η μη απώλεια των ρυθμίσεων

  Βασικό μέρος του σχεδιασμού αποτελεί η δημιουργία νέων εγγυοδοτικών σχημάτων, με κοινωνικά κριτήρια και εστίαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

  2. Ενίσχυση ΜμΕ

  * Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού. Μέσω ενός προγράμματος κρατικής δανειοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ύψος ενίσχυσης ίσο με το 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019 και αποπληρωμή από το 2023 και έως 5 έτη.

  * Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

  Η επιδότηση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) με διάρκεια 6 μηνών. Παράλληλα, ο εργοδότης θα οφείλει να διατηρήσει το σύνολο των εργαζομένων του για επιπλέον 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης, χωρίς μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων. 

  * Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

  * Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού, μέσω προγράμματος εγγυήσεων με υψηλό ποσοστό δημόσιας κάλυψης έως 90% κάθε δανείου - χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης.

  * Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες.

  * Ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων.

  * Ρύθμιση των οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, με διευκόλυνση πληρωμής σε τουλάχιστον 24 δόσεις. 

  * Διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης

  * Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6% για όσο διαρκεί η κρίση. 

  3. Πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους

  * Κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου της ΝΔ. επαναφέρουμε τη προστασίας τη κύριας κατοικίας. 

  Και τη δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες. 

  Τρεις άξονες:

  1) Το πλαίσιο ρύθμισης για τις επιχειρήσεις, με τον πτωχευτικό κώδικα ως ίσχυε πριν την κατάργησή του, με απαραίτητες βελτιώσεις και με την πραγματική έννοια της δεύτερης ευκαιρίας.

  2) Το πλαίσιο ρύθμισης για τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά, που εισάγει εξωδικαστικό ηλεκτρονικό στάδιο και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

  3) Το πλέγμα ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.

  Πιο συγκεκριμένα: 

  Για τις επιχειρήσεις: 

  Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλάζει. 

  Τελειώνουμε με τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας από τις τράπεζες, όπως ισχύει σήμερα με το πλαίσιο που θέσπισε η ΝΔ με τον πτωχευτικό.

  - Αφορά οφειλές προς θεσμικούς πιστωτές (Δημόσιο, ΕΦΚΑ, Τράπεζες). 

  - Δεν απαιτείται η αποδοχή της έναρξης της διαδικασίας από τους πιστωτές.

  - Η ρύθμιση προκύπτει από ηλεκτρονική πλατφόρμα

  Και 

  - Για τις απλές και πλέον συνηθισμένες περιπτώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν οφειλές στο δημόσιο και σε κάποιες τράπεζες, η ρύθμιση προκύπτει αυτοματοποιημένα από την πλατφόρμα και είναι δεσμευτική για τους πιστωτές 

  - Για τις πιο σπάνιες σύνθετες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με σύνθετα χρέη, θα απαιτείται έλεγχος βιωσιμότητας, και θα προηγείται της ρύθμισης διαπραγμάτευση πιστωτών και οφειλέτη

  Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά: 

  Θα υπάρχει κι εδώ εξωδικαστική διαδικασία. 

  O οφειλέτης θα κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα. 

  Θα απαιτείται η συναίνεσή του για άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να γίνει επεξεργασία της αίτησής του. 

  Μετά τον έλεγχο των στοιχείων θα εμφανίζεται αυτοματοποιημένα η προτεινόμενη ρύθμιση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και η ρύθμιση αυτή θα είναι δεσμευτική και για τους πιστωτές, στους οποίους θα κοινοποιείται και θα τίθεται άμεσα σε ισχύ. Θα διατηρείται η δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

  Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας:

  - Άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, ενώ για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.

  - Για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

  Αγροτικός κόσμος 

  - Πλήρης υπαγωγή στις προαναφερθείσες ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές – όπως η πρώην Αγροτική Τράπεζα.

  - Την ειδική προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό των αγροτών έναντι οποιασδήποτε ρευστοποίησης. 

  Στην εκδήλωση συμμετέχουν, πέραν των τομεαρχών Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αχτσιόγλου - Α. Χαρίτσης αντίστοιχα, και οι κ.κ. Μίχαλος, Χατζηθεοδοσίου, Καββαθάς,  η Λούκα Κατσέλη,  ο Καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.
   

  *Διαβάστε ακόμα

  -Εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζει στα "κορονοχρέη"

  -Φουντώνει ο "πόλεμος" ΣΥΡΙΖΑ σε Χατζηδάκη: Μη φέρεις αυτό το έκτρωμα στη Βουλή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ