Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Απρ-2021 10:10

  ΣΥΡΙΖΑ και Ψήφος Αποδήμων: Ο λογαριασμός της "πλειοδοσίας" Τζάκρη και οι εκλογές

  ΣΥΡΙΖΑ και Ψήφος Αποδήμων: Ο λογαριασμός της "πλειοδοσίας" Τζάκρη και οι εκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Δεν είναι διαπραγματεύσιμο το εάν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης χθες κατάφερε επιδεικνύοντας μαεστρικά ανακλαστικά να σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ατζέντα δύσκολη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ψήφου των αποδήμων, από την οποία μετά κόπων και βασάνων κατάφερε να ξεφύγει το 2019 θεωρώντας πως την άφησε πίσω του. 

  Ο λογαριασμός της πλειοδοσίας

  Και ενδεχομένως να την είχε αφήσει πράγματι πίσω ή τουλάχιστον να μην βρισκόταν παγιδευμένος ο ΣΥΡΙΖΑ σαν τη γάτα στη γωνία, έστω σε επίπεδο εντυπώσεων, εάν η βουλευτής του και αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών ( με αρμοδιότητα τους αποδήμους) δεν είχε αποπειραθεί να "πλειοδοτήσει" σε ευαισθησία για λογαριασμό του κόμματός της ( ή μήπως δικό της;), παραχωρώντας συνέντευξη σε εμβληματικό Μέσο της Ομογένειας, τον Εθνικό Κήρυκα.

  Έτσι, άρχισαν άλλωστε όλα. Η κ. Τζάκρη, διατυπώνοντας μισές αλήθειες, είπε σχετικά με τους περιορισμούς στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού πως είναι "άδικοι",  "υποτιμητικοί" πως το κόμμα της πρωτοστάτησε στο να μην υπάρχουν και πως αν επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

  Απέκρυψε την υπόλοιπη μισή αλήθεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρεμούρα με τους περιορισμούς μεν αλλά με το κατά πόσο οι ψήφοι αυτές θα διαμορφώνουν και θα επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η λέξη- κλειδί άλλωστε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το "ενιαίο ψηφοδέλτιο". 

  Κοινώς, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε στο κόμμα της τον λογαριασμό της πλειοδοσίας και δη, εντόκως. 

  Από τα "κεντρικά" της Κουμουνδούρου, δεν αδειάστηκε η κ. Τζάκρη. Αντιθέτως επιχειρήθηκε να αποδοθεί η ρελάνς της Κυβέρνησης με την κατάθεση του νομοσχεδίου Βορίδη σε εντυπωσιοθηρία της Ν.Δ δια της "απομονώσης" μιας φράσης της. Αυτό σε επίπεδο επικοινωνίας και εντυπώσεων.

  Ως προς την ουσία, στην αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλουν σκεπτικό που ξεκινά από το "δεν πρόκειται να περάσει το νομοσχέδιο και το ξέρει η Ν.Δ εφόσον απαιτούνται 200 ψήφοι και ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ, που δεν το υπερψηφίζουν συγκεκτρώνουν 101" και καταλήγει σε : " Μετά τα χθεσινά, ξανάνοιξε ορθάνοιχτα το σενάριο των πρόωρων εκλογών που είχε επιλέξει να κλείσει πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης". 

  Εκλογικό αλερτ και Οικονομία

  Φύσει αισιόδοξοι ( αναγκαστικά και θέσει) στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι η -κατά αυτούς- επανέναρξη των σεναρίων για πρόωρες μετά την χθεσινή πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, ευνοεί τον σχεδιασμό τους για στοχοπροσήλωση σε ατζέντα Οικονομίας. 

  Υπό την έννοια αυτή, επικαιροποιείται και η παρουσίαση του σχεδίου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας. ( Οι πιο θρήσκοι δε, κάνουν το σταυρό τους που τα χθεσινά περιστατικά δεν "έσκασαν" σήμερα , χαλώντας την γιορτή τους, όπως είχε γίνει πρόσφατα με την παρουσίαση του σχεδίου για το ΕΣΥ, του οποίου την παράσταση είχε κλέψει ο Θοδωρής Δρίτσας, με τις δηλώσεις του περί 17 Νοέμβρη που εξαέρωσαν επικοινωνιακά την εκδήλωση του κόμματος). 

  Σε ό,τι αφορά το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας το απόγευμα, αυτό, όπως περιέγραψε το "Κεφαλαιο" του περασμένου Σαββάτου, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  - Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες.

  - Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

  - Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

  1. Χρεος πανδημίας: Για τα "κορονοχρέη” προβλέπεται διαγραφή διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών έως και 60% και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.

  2. Ενίσχυση Επιχειρήσεων: Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα.

  3. Μόνιμο Πλαίσιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους: προβλέπει την κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας. ( Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει τον πτωχευτικό νόμο)

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ