Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Απρ-2021 09:09

  Πώς η κυβέρνηση... στρίμωξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

  Πώς η κυβέρνηση... στρίμωξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Άρση των εμποδίων που σχετίζονται με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού προωθεί, με νομοθετική πρωτοβουλία, η κυβέρνηση. Προκειμένου να…ανάψει πράσινο φως στην εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, χωρίς τους περιορισμούς που είχαν θεσπιστεί στα τέλη του 2019, απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Για την επίτευξη αυτού του ορίου, λοιπόν, είναι απαραίτητες οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, με την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει, στον απόηχο, πάντως, του…αυτογκόλ της αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και βουλευτή, Θεοδώρας Τζάκρη, το οποίο και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των χθεσινών εξελίξεων με το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

  "Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες της Διασποράς. Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί". Αυτό ανέφερε, σε συνέντευξή της στον Εθνικό Κήρυκα, η κ. Τζάκρη. Και ήταν αυτή ακριβώς η διατύπωση της βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επάνω στην οποία έκανε πολιτική ρελάνς η κυβέρνηση, έχοντας, πάντα, ως πάγια θέση της το δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό. "Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική", τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. "Μετά την τοποθέτηση που έκανε η κ. Τζάκρη, με την οποία εμείς διαβλέπουμε μία σημαντική αλλαγή στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των αποδήμων την οποία και χαιρετίζουμε, νομίζουμε ότι ανοίγει ο δρόμος, για να αρθούν οι περιορισμοί που ήδη υπάρχουν στον ψηφισθέντα νόμο", επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

  "Η Κουμουνδούρου θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας"

  "Το ερώτημα πλέον είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί αυτό που λέει ή πρόκειται απλώς για μια από τις γνωστές τοποθετήσεις που αποβλέπουν στο να "χαϊδέψει αυτιά". Εάν εννοεί αυτά που λέει έχει τη δυνατότητα να υπερψηφίσει την κατάργηση των περιορισμών. Με την επαμφοτερίζουσα στάση του, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι πρόκειται για λόγια του αέρα. Γελοιοποιείται για άλλη μια φορά κάνοντας τις γνωστές κωλοτούμπες", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Ο νόμος που έχει ψηφιστεί προβλέπει ότι η εγγραφή των εκτός επικράτειας εκλογέων στους ειδικούς καταλόγους προϋποθέτει να έχουν συνολικά δύο χρόνια παραμονή στην Ελλάδα και την προηγούμενη 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το προηγούμενο ή το τρέχον έτος.

  "Ήταν μια αξίωση με την οποία δεν συμφωνούσε η κυβέρνηση αλλά αναγκάστηκε να τη δεχτεί προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος με τη συνταγματικά απαιτούμενη πλειοψηφία. Προτείνουμε, πλέον, την κατάργηση των δύο προϋποθέσεων, θέση που υποστήριξε, άλλωστε, η κ. Τζάκρη", σημειώνουν παράγοντες.

  Στον απόηχο, πάντως, των αναφορών της αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού της Κουμουνδούρου, η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε τέσσερις έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες. Κάτι που, όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση αφενός με τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.

  "Ουσιαστικά προβλέπει ότι η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων δε θα έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και δε θα συνυπολογίζεται στο πανελλαδικό ποσοστό. Η Κουμουνδούρου μάλλον θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Αυτό είναι υποτιμητικό για τους απόδημους και συνάμα αντισυνταγματικό, καθότι παραβιάζει με την αρχή ισοτιμίας της ψήφου. Με τον ρυθμό αυτό δεν αποκλείεται αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει κάτι άλλο, ίσως ακόμη πιο αντισυνταγματικό. Στην πράξη, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανεύθυνο και υποκριτικό παιχνίδι εντυπώσεων. Άλλωστε, υπογράφοντας την ανακοίνωση με την αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Τζάκρη καταφέρνει να διαφωνήσει με τον εαυτό της. Δηλαδή, με όσα δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα", αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων