Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Απρ-2021 10:32

  Κ. Μητσοτάκης: Το μέτρο των self test θα επεκταθεί έως τέλος της εβδομάδας σε λιανεμπόριο, μεταφορές, διανομείς φαγητού

  Κ. Μητσοτάκης: Το μέτρο των self test θα επεκταθεί έως τέλος της εβδομάδας σε λιανεμπόριο, μεταφορές, διανομείς φαγητού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ιδιαίτερα πετυχημένο χαρακτήρισε τον ξεκίνημα των τεστ αυτοδιάγνωσης ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη σύσκεψη για την πανδημία. 

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: 

  "Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση, επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη τοποθέτηση που αφορά το ζήτημα των self-test. Θεωρώ ότι το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες των μαθητών που στήριξαν αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας. 

  Έδειξαν ότι, όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εντοπίσαμε 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον- ασυμπτωματικούς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο self-test. Έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού. 

  Και αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό. Και, επίσης, να επισημάνω και το γεγονός ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο.

  Και, πιστεύω, ότι τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία -θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο. Tα self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Eίναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού".

  Σύμφωνα με πληροφορίες σε σύνολο 245.093 τεστ βρέθηκαν 613 θετικά δείγματα. Από αυτά οι 359 είναι μαθητές και οι 254 προσωπικό. "Τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο επιτυχημένη είναι η διαδικασία και πόσο εύκολα υιοθετήθηκε" τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Την ίδια στιγμή στον νέο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατ. τεστ αυτοδιάγνωσης συμμετέχουν 70 εταιρείες έναντι 31 του προηγούμενου διαγωνισμού γεγονός που αποτυπώνει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το άκρως πετυχημένο της διαδικασίας. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Self tests: Πρώτα σε επαγγελματικές κατηγορίες και στο τέλος ο γενικός πληθυσμός

  * Το τρίπτυχο που "ξεκλειδώνει" την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ