Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Απρ-2021 09:11

  Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη στη Λιβύη και το πρώτο βήμα επανεκκίνησης στη σχέση Αθήνας-Τρίπολης

  Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη στη Λιβύη και το πρώτο βήμα επανεκκίνησης στη σχέση Αθήνας-Τρίπολης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Η αρχή πραγματοποιήθηκε. Και, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ήταν μία καλή αρχή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε από τους πρώτους ηγέτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέφθηκε τη Λιβύη, δείχνοντας, με τον τρόπο αυτό, τη στήριξη της Ελλάδας στη νέα κυβέρνηση και στη νέα προσπάθεια που επιχειρείται στη χώρα. Παράλληλα, η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη χαρακτηρίζεται ως ορόσημο της επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την Αθήνα να δείχνει ευθέως ότι η νέα εποχή που ανοίγεται στον ορίζοντα θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση τη διεθνή νομιμότητα.

  Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης και τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κινήθηκαν προς δύο κατευθύνσεις. Αρχικά, για την άμεση ανάγκη αποχώρησης όλων των ξένων στρατών από τα εδάφη της χώρας. Επίσης, για την απαλλαγή της Τρίπολης από τα "βαρίδια" του παρελθόντος. Δηλαδή, από παράνομες συμφωνίες, όπως του τουρκολιβυκό μνημόνιο. "Θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου…Προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος. Είναι κάτι το οποίο έχουν ζητήσει, εξάλλου, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και ασφαλώς, για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τη διάθεση του ομολόγου του να συζητηθούν ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες απ’ ευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Προϋπόθεση σημαντική; Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές. Από κοντά έρχονται και οι προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

  Τα πρώτα βήματα, λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν. Και αυτό που γίνεται εμφανές, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι ο δρόμος της Λιβύης προς την Ευρώπη περνάει μέσα από το μονοπάτι των σχέσεών της με την Ελλάδα. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει σε όλη του τη διάσταση από το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δεκέμβριο του 2019. Τι αναφέρεται σε αυτό; "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ