Τα μηνύματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη - Οι επιδιώξεις της Αθήνας

Τρίτη, 06-Απρ-2021 08:39

Τα μηνύματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη - Οι επιδιώξεις της Αθήνας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10.11

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στους έντονους ρυθμούς των τελευταίων μηνών συνεχίζει να κινείται η ελληνική διπλωματία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Αθήνας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τη στιγμή που η χώρα μας, έχοντας ως πυξίδα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, αναγνωρίζεται διεθνώς ως πυλώνας σταθερότητας, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, θα πραγματοποιήσει διευρυμένες συνομιλίες, καθώς ελληνική επιδίωξη είναι το όλο πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων να εισέλθει σε νέα τροχιά, μετά το Δεκέμβριο του 2019 και την υπογραφή του τουρκολυβικού μνημονίου από την κυβέρνηση Σάρατζ.

Η Αθήνα σκοπεύει, με αυτήν την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να συζητήσει με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης τις ελληνικές θέσεις, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στην ολότητά τους στο πρόσφατο παρελθόν. Η Ελλάδα χαρακτηρίζει άκυρη την οριοθέτηση μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης, καθώς αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες στα ελληνικά νησιά, τη στιγμή κατά την οποία κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γειτονική χώρα, που θα επισφραγίσει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων.

"Η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση. Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια, με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις", είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πρωτεύουσα, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη. Όπως σημείωσε, μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος η Αθήνα προσβλέπει ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί επάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. "Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο", ανέφερε η κ. Πελώνη, με στελέχη να διαμηνύουν ότι ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια των διευρυμένων συζητήσεων, θα θέσει άπασες τις ελληνικές θέσεις, όπως τις θέτει πάντα στους συνομιλητές του. Και σε αυτό το πλαίσιο "συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο".

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Abdul Hamid Dbeibeh. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του, Najla al-Mangoush. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η πρόσκληση για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη απευθύνθηκε από τον Λίβυο ομόλογό του κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία. Παραλληλα, ο πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους ηγέτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέπτονται τη Λιβύη και, μάλιστα, με διαφορά λίγων ωρών από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ετοιμότητα της χώρας να σταθεί αρωγός και παραστάτης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των Ηνωμένων στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και στην πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότησή της. Παράλληλα, όπως σχολιάζουν στελέχη, η επαναλειτουργία της πρεσβείας μας στην Τρίπολη, πρωτίστως, αλλά και η επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας εκ των πραγμάτων μπορεί να αποτελέσει ο τομέας των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και συναλλαγών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι μεταφορές, η υγεία και η ασφάλεια.

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λιβύη όχι μόνο ως ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά ως ο ηγέτης ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. και των θέσεων της Ε.Ε. για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Στη νέα αρχή που θα σηματοδοτήσει η επίσκεψη για τις διμερείς σχέσεις, ο διάλογος και η συνεργασία πρέπει να οικοδομηθούν, με καλή πίστη και στη βάση των αρχών της διεθνούς νομιμότητας. Στη νέα σελίδα που γράφει η Λιβύη είναι σημαντικό να απαλλαγεί από τα απομεινάρια του παρελθόντος που την κρατούν πίσω, όπως είναι η παρουσία ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων στο έδαφός της αλλά και συμφωνίες εκτός διεθνούς νομιμότητας", σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.