Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Απρ-2021 13:27

  Τσίπρας: Το άνοιγμα θα είναι βιώσιμο μόνο με εμβολιασμό των εργαζομένων πρώτης γραμμής

  Τσιπρας Βουλη 22.10.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.09

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η εφ όλης της πανδημικής ύλης επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρωθυπουργό στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή , είχε τα ίδια χαρακτηριστικά της κριτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση , τουλάχιστον έξι μήνες τώρα: Αντιφατικά μέτρα περιορισμού, πλημμελής στήριξη στην Οικονομία, απόπειρα εξωραισμού της δραματικής επιδημιολογικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα και κατακλείδα: Η κυβέρνησή σας δεν μπορεί, βρίσκεστε εκτός πραγματικότητας και πουλάτε success story. 

  Πέραν τούτων πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις που παρέθεσε για την αντιμετώπιση και αυτού του κύματος, επέμεινε πρωτοφανώς στην ανάγκη για εμβολιασμό των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της οικονομίας, των essentials workers, όπως τους αποκάλεσε, ως προϋπόθεση sine qua non για το ασφαλές και βιώσιμο άνοιγμα της Οικονομίας και του Τουρισμού. 

  Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά: 

  "Να εξασφαλιστούν άμεσα και με όλους τους δυνατούς τρόπους οι αναγκαίες δόσεις των εμβολίων και να εκπονηθεί ένα πλάνο για τον εμβολιασμό αυτών που ονομάζονται διεθνώς essential workers. Ο εμβολιασμός πρέπει δηλαδή να ανοίξει στον ενεργό πληθυσμό. 
  Θα υπάρξει βιώσιμο άνοιγμα αν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι κούριερ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί,  οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν είναι εμβολιασμένοι; Πως μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και για ζώνη ανοσίας αν δεν είναι εμβολιασμένοι αυτοί ;". 

  Εξ ου και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί ως κριτήριο πλέον η προτεραιότητα στους εμβολιασμούς βάσει ηλικίας: "Εδώ δεν πρέπει να πάμε με ηλικιακά κριτήρια. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η προστασία των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, αλλά πρέπει να υπάρξει η μέριμνα και πέρα από αυτούς, άμεσα". 

  Στο δια ταύτα των προτάσεών του επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν μαζικά μοριακά τεστ, με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε μεγάλη κλίμακα , χαρακτηρίζοντας "αδιέξοδη" και "δυνητικά επικίνδυνη" τη στρατηγική του self testing από μόνη της. Παράλληλα ζητησε την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και την ενίσχυση του ΕΣΥ με την πρόσληψη των επιλαχόντων γιατρών του διαγωνισμού.

  Και στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην αδήριτη ανάγκη εμβολιασμού του ενεργού πληθυσμού, καθώς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: 1. Δεν φτιάχνεις ασπίδα ανοσίας αν δεν εμβολιάσεις τους εργαζόμενους στα σπούπερ μάρκετ, τους εργαζόμενους στα κούριερ, τους καθηγητές και τους δασκάλους. 2. Δεν μπορείτε να πανηγυρίζετε για την πορεία του εμβολιασμού που αφορά στη χώρα μας μέχρι στιγμής 10% έχει εμβολιαστεί και ένα 66% αν το ρωτήσετε θα σας πει του Αγίου Ποτέ θα εμβολιασμό κι αυτός ο κόσμος είναι στην πρώτη γραμμή του τουρισμού, στα ξενοδοχεία, στα σχολεία, στα σούπερ μάρκετ. Αυτό σας λέμε όχι μόνο γιατί είναι δίκαιο αλλά και υγειονομικά σωστό για να δημιουργηθεί ασπίδα. 

  Για την Οικονομία, ειδική μνεία έκανε ο κ. Τσίπρας κατά την δευτερολογία του, μιλώντας για τους όρους που μπορεί να επανεκκινήσει με αξιώσεις και απορρίπτοντας το σχέδιο Εθνικής Ανάκαμψης:

  "Δεν θα έρθει χωρίς να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  Χωρίς ρύθμιση του χρέους της πανδημίας με διαγραφή μέρους του.
  Χωρίς στήριξη και επιδότηση της εργασίας.
  Χωρίς ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και δημόσιες επενδύσεις στην παιδεία, την έρευνα και τη κοινωνική πρόνοια,
  Χωρίς ένα νέο ΕΣΥ.
  Χωρίς σχέδιο καταπολέμησης των ανισοτήτων".

  Σταχυολογώντας την πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων για :

  Εμβόλια

  Δεν είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη οι ελλείψεις στα εμβόλια.
  Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, που στην πιο κρίσιμη στιγμή από την ίδρυση της, βάσισε όλη της τη στρατηγική στο business plan λίγων φαρμακοβιομηχανιών. Η δική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι φερθήκατε σαν ανέμελος παρατηρητής. Όταν αρχές Γενάρη, επισκέφτηκα την ΠτΔ, διατύπωσα την πρόταση που και ο διακεκριμένος καθηγητής – και συνομιλητής σας – κ. Μόσιαλος είχε αναφέρει, σχετικά με τις πατέντες και την απελευθέρωση της παραγωγής εμβολίων.

  Σήμερα, που όχι μόνο η Ευρώπη αλλά ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τρόπους να αυξηθεί η πρόσβαση των κρατών σε εμβόλια, τι ακριβώς λέτε; Και κυρίως τι κάνετε; 

  Κυβέρνηση

  'Ηρθατε να μας παρουσιάσετε ενα success story , όπως μας έλεγε ο κ. Σαμαράς. 

  Εμφανίζεστε να μην καταλαβαίνετε τίποτα και να μην είναι σε θέση να δράσουν με το συντονισμό, την αποτελεσματικότητα, το σχέδιο, και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι συνθήκες. 

  Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Όπου όλα έχουν καλώς. Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται σαν φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας. 
  Ή, ακόμα χειρότερα, με μια αλχημεία μακάβρια μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής εμφανίζονται σχεδόν ειδυλλιακά.  Γιατί είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες! Έτσι δεν λέγεται; 

  Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν κύριε Μητσοτάκη όταν 
   παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας; 
  Ποια εμπιστοσύνη όταν έξι μήνες τώρα λέτε τα ίδια και τα ίδια;

  Και τέλος ποια εμπιστοσύνη όταν σε μια στιγμή που απαιτείται ένα μίνιμουμ έστω επίπεδο συνεννόησης, όταν απαιτείται η ενότητα της κοινωνίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, η κυβέρνηση προκρίνει το διχασμό, την ενοχοποίηση του πολίτη, τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων και την αστυνομική καταστολή; 


  Στα 1000 κρούσματα lockdown, στα 4.500 άνοιγμα δραστηριοτήτων.
  1200 κλίνες ΜΕΘ μας λέγατε ότι δημιουργήσατε, από τα  600 γεμάτα κρεβάτια είχαμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, να περιμένουν στη λίστα και να πεθαίνουν. Και αντί να κάνετε κάτι, μας είπατε ότι το 20% που πεθαίνει εκτός ΜΕΘ είναι φυσιολογικό ποσοστό.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Αλ. Τσίπρας: Κυβέρνηση-θέατρο του παραλόγου - Δέσμη μέτρων για την επανεκκίνηση της εστίασης   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ