Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαρ-2021 10:48

  Κ. Μητσοτάκης: Το εθνικό σχέδιο αλλάζει το υπόδειγμα της οικονομίας - θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:00

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 
   
   
  "Το σχέδιο καλύπτει όλη την Ελλάδα. Αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά επτά μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας... Μεγαλύτερος πλούτος για όλους, περισσότερες δουλειές, κυρίως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για τον καθένα. Αυτό σημαίνει η προσπάθεια που ξεκινά σήμερα".

  Με αυτές τις αναφορές του πρωθυπουργού, ενδεικτικές των αλλαγών που φέρνει στη χώρα το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η κυβέρνηση παρουσιάζει τις πτυχές και τις δράσεις που, όπως επισημαίνεται, θα αποτελέσουν την απαρχή για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα. "Τον Μάρτιο του 2020, με μία τολμηρή επιστολή μαζί με άλλους οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες, θέσαμε για πρώτη φορά το ζήτημα του κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και για να οικοδομηθεί η επόμενη ημέρα. Εκείνη την εποχή πολλοί θεωρούσαν πρακτικά αδύνατη την προοπτική αυτή. Τέσσερις μήνες μετά γινόταν χειροπιαστή απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου και σήμερα αποτελεί χειροπιαστή κατάκτηση 27 λαών της Ευρώπης με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή και τότε και σήμερα... Είναι ένα παράδειγμα του τρόπου, με το οποίο ένα τεράστιο πρόβλημα, μπορεί να μετατραπεί σε δρόμο για τη λύση δομικών αδυναμιών αλλά και απόδειξη ότι με μεθοδική προσπάθεια πέφτουν ταμπού", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. "Αρκούμαι να επισημάνω το μέγεθος των πόρων που θα κινητοποιηθούν συζητάμε για 57 δισεκατομμύρια ευρώ. Συζητάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αλλάζει το υπόδειγμα της Ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντας τη σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Με ένα φορολογικό σύστημα που θα πρέπει να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη, με σημαντικά έργα πνοής σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχουν και κοινωνικό πρόσημο και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον...", πρόσθεσε.
   
  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  - Στον πυρήνα του σχεδίου μας βρίσκεται η δημιουργία πολλών, μόνιμων, ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, μέσα από πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά με δύο όρους. Όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του ταμείου πρέπει ταυτόχρονα να επενδύει και δικά του χρήματα αναλαμβάνοντας το δικό του ρίσκο και όλα τα σχέδια, τα οποία τελικά για να εγκριθούν πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση. Είναι οι δύο δρόμοι που οφείλουν να συγκλίνουν για να μετατρέψουμε αυτή την προσπάθεια σε Εθνική και το σχέδιο υπηρετεί την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας. 

  - Στην πράσινη μετάβαση αφιερώνεται πάνω από το 37% των πόρων, με δράσεις όπως η χωροταξική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη την επικράτεια. Έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλες αυτές οι δράσεις είναι συνεκτικές και κατατείνουν στον ίδιο στόχο. 

  - Το εθνικό σχέδιο περιλαμβάνει ένα ανυπολόγιστο συμβολικό κεφάλαιο. Γιατί σηματοδοτεί τη ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις και με συμφέροντα που καθηλώνουν την οικονομία. Αποτελεί ένα πραγματικά Εθνικό σχέδιο που πατάει επάνω στις προτάσεις της επιτροπής που καθορίζουν τον οδικό άξονα για την πορεία της οικονομίας μας. 

  - Οι κατευθύνσεις του σχεδίου ανάπτυξης είναι από Έλληνες για Έλληνες. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία όλων αυτών των μεγάλων επιλογών. Είναι μία ριζική ανακατεύθυνση που μεταμορφώνει την παραγωγική βάση της χώρας, οδηγώντας στη δίκαιη κατανομή του Εθνικού πλούτου. Το σχέδιο ενσωματώνει προτάσεις όλων των υπουργείων.

  Οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματος

  Όπως τόνισε κατά την παρουσίασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το πρόγραμμα αναλύεται σε τέσσερις πυλώνες:

  1. Πράσινη μετάβαση: με πόρους 10,395 δισ. ευρώ: περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονομώ. Την διασύνδεση των νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης για την καλύτερη αξιοποίηση των πηγών ενέργειας. Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές

  2. Ψηφιακή μετάβαση: Τοποθέτηση ψηφιακών ινών στα κτήρια. Δίκτυο 5G στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους. Ψηφιοποίηση καίριων αρχείων. Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των συστημάτων για να έχουμε ένα ενιαίο δημόσιο ψηφιακά. Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δράσεις κατά του λαθρεμπορίου και τεχνική νοημοσύνη για καλύτερους ελέγχους Ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

  3. Απασχόληση, κοινωνική συνοχή: ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας, αύξηση της πρόσβασης σε κοινωνικές πολιτικές, αύξηση θέσεων εργασίας και προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Ενίσχυση ψηφιακών δυνατότητων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

  Οι εμβληματικές επενδύσεις:

  - "Εξοικονομώ" για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο
  - Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας
  - Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, επενδύσεις στη βιοποικιλότητα και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας
  - Πολεοδομικά σχέδια παντού & στρατηγικές αστικές αναπλάσεις
  - Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών
  - Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, ΕΦΚΑ, Πολεοδομίες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη
  - Ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών και on line διασύνδεση τους με τις επιχειρήσεις
  - Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ
  - Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου
  - Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού
  - Υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς των 2000 κατοίκων σε τουριστικές περιοχές
  - Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την παροχή "πελατοκεντρικών" ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης
  - Μετάβαση στην τεχνολογία 5G και διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών
  - Προώθηση της μετάβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις
  - Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Α. Σκέρτσος για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Στόχος να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή της χώρας μας

  * * Δείτε όλη την παρουσίαση στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία|

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ