Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαρ-2021 10:05

  ΣΥΡΙΖΑ: Απανωτοί "καφέδες" για Τσίπρα στην Κουμουνδούρου - Παρασκήνιο με Φίλη

  ΣΥΡΙΖΑ: Απανωτοί "καφέδες" για Τσίπρα στην Κουμουνδούρου - Παρασκήνιο με Φίλη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ή που θα περνούν δεκαήμερα ολόκληρα χωρίς κομματικές συνάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ή που θα συνεδριάζουν απανωτά τα κομματικά Όργανα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, για περισσότερους από έναν πολιτικούς και στρατηγικούς λόγους. 

  Ήδη την εβδομάδα αυτή, το "πολιτικό Κέντρο" ( είναι η επίσημη ονομασία της ομάδας του "καφέ" του ΣΥΡΙΖΑ), συνεδρίασε ήδη δις και ετοιμάζεται σήμερα και για νέα σύναξη, εν όψει του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που προγραμματίζεται να συνέλθει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. 

  Παρασκήνιο και Φίλης

  Ελληνικό και νομαρχιακές συνδιασκέψεις, ήταν στο μενού τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό , αποφασίστηκε μετά από εισήγηση Τσίπρα, στην ομάδα του "καφέ". 

  Ως έχουν επιβεβαιώσει αρμόδιες πηγές, το "ναι" επί της αρχής που εκφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την κύρωση της σύμβασης στο Ελληνικό, με τον ίδιο τον πρόεδρό του να υπεραμύνεται με παρέμβασή του στη Βουλή της ανάγκης να "προχωρήσει" η επένδυση, ήταν προφανώς απόφαση Τσίπρα, πίσω από την οποία στοιχήθηκε η πλειοψηφία των μελών του Οργάνου. 

  Όχι χωρίς παρατράγουδα αν και αυτά ακούστηκαν σε χαμηλά ντεσιμπέλ έως την Τετάρτη οπότε  ο Νίκος Φίλης, με προσωπική αιχμηρή του δήλωση, ενημέρωσε πως απείχε από την ψηφοφορία, καταφέρθηκε όχι μόνο εναντίον του κυβερνητικού νομοσχεδίου αλλά ευθέως - καίτοι εμμέσως και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δίδοντας και "μαθηματάκια" περί "Αριστεράς":  "Η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να στέλνει καθαρό μήνυμα δημοκρατίας, σεβασμού του δημόσιου χώρου και οικολογικής προοπτικής", είπε ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος. 

  Από την ψηφοφορία επέλεξε να απέχει και ο Θοδωρής Δρίτσας, ο ίδιος χωρίς να δώσει τροφή σε περαιτέρω συζητήσεις για τη στάση του, αποφεύγοντας δημόσιες δηλώσεις. 

  Αμφότεροι οι βουλευτές ανήκουν μεν στην εσωκομματική τάση της "ομπρέλας", αλλά δεν συντόνισαν τα βήματά τους με τα κορυφαία στελέχη της , όχι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς. 

  Σύμφωνα με έγκυρες  πληροφορίες άλλωστε , η επιλογή Φίλη να δημοσιοποιήσει την διαφωνία του στη στάση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό, ήταν προσωπική απόφαση και δεν ελήφθη σε συντονισμό με τους εσωκομματικούς του συντρόφους. Στους "διαφωνούντες" πάντως, κατά άλλες πηγές, δεν συγκαταλέγονται μόνον στελέχη της "ομπρέλας" αλλά και κομματικώς ανένταχτοι ( οι οποίοι ουδέποτε θα δημιουργούσαν δημόσια θέμα στον πρόεδρο του κόμματος).

  Αυτό προφανώς  δεν σημαίνει πως δεν συμφωνούν  με την... διαφωνία Φίλη και έτεροι βουλευτές εξ αριστερών του Αλέξη Τσίπρα. 

  Εδώ και καιρό απλώς, το "εσωκομματικό μορατόριουμ", υπαγορεύει την ανάγκη να μην υποδαυλίζονται εντάσεις που να δίνουν δικαίωμα στους πολιτικούς τους αντιπάλους και ΜΜΕ να μεγεθύνουν τις -απολύτως υπάρχουσες- διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

  ΣΥΡΙΖΑ, νέοι και προγραμματική συνδιάσκεψη 

  Τα επόμενα βήματα της ηγεσίας της Κουμουνδούρου άλλωστε, στόχο έχουν την εξωστρέφεια:

  Τον προσεχή μήνα θα παρουσιαστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το "χρέος" ενώ οργανώνεται μετά την ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων και η προγραμματική συνδιάσκεψη του κόμματος ( ελλείψει της δυνατότητας για πραγματοποίηση του Συνεδρίου του όσο διαρκεί η Πανδημία). 

  Και με το θέμα αυτό θα καταπιαστεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει προσεχώς, το οποίο βάσει προθέσεων τινών εξ ευωνύμων Τσίπρα,  μάλλον θα είναι σχετικώς ταραχώδες και σίγουρα σε καμία περίπτωση κομματικώς αδιάφορο δια ομόφωνων αποφάσεων. 

  Είναι εμφανές και από την τροχιοδεικτική βολή Φίλη στη δήλωσή του για το ελληνικό, ο οποίος όχι μόνο μίλησε για τη "σύγχρονη Αριστερά" αλλά άφησε και υπόνοιες σχετικά με το πώς επιλέγει να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά στους "νέους" που είναι και το αδύναμο πεδίο της Κυβέρνησης. 

  "Το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται, είναι εχθρική για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των νέων, που αυτή την περίοδο βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης..." είναι η πρώτη αναφορά Φίλη στη δήλωσή του για τους νέους, με τους οποίους "κλείνει" και το δημόσιο σημείωμά του ( "Το μέλλον των νέων της πατρίδας μας δεν είναι ο τζόγος, οι γκρουπιέρηδες και οι διεθνείς ραντιέρηδες...).

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ