Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαρ-2021 09:15

  Μηνύματα της Ε.Ε. προς την Άγκυρα - Ικανοποίηση στην Αθήνα από τις αλλαγές στην Κοινή Δήλωση

  Μηνύματα της Ε.Ε. προς την Άγκυρα - Ικανοποίηση στην Αθήνα από τις αλλαγές στην Κοινή Δήλωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Είχα μία θερμή και εποικοδομητική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Συζητήσαμε διεξοδικά τους κοινούς δεσμούς μεταξύ των δυο εθνών, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και τη σημασία της συνεχιζόμενης ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας".

  Με αυτό το…τιτίβισμα, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτύπωσε την εικόνα μίας συζήτησης, που είχε συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία. Συμβολική, καθώς πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 25ης Μαρτίου και των εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Και ουσιαστική, γιατί στο επίκεντρο της βρέθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών, που αναβαθμίζεται διαρκώς και αυτή τη στιγμή βρίσκεται, όπως επισημαίνεται, στο καλύτερο επίπεδο, με τη χώρα μας να αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας, σε μία ευαίσθητη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς.

  Παράλληλα, επεσήμανε πως ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών, ενώ εξέφρασε την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε ότι η χώρα μας είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων, αναδεικνύοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

  Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπάιντεν για τις ευχές του και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που αυτές έχουν για το σύνολο του Ελληνισμού. Συγχαίροντάς τον, δε, για την εκλογή του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας για στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.  Μάλιστα, στην τριαντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία, ειδική ήταν η αναφορά στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  Ικανοποίηση στην Αθήνα

  Την ίδια στιγμή, ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για τις αλλαγές που έγιναν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, μετά από ένα διπλωματικό μαραθώνιο του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος στο…τέλος της ημέρας έφερε θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας.

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κοινή Δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο κ. Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών. Η Κοινή Δήλωση "πατά" επάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν στην Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περιγράφουν μία διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις, με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον η γειτονική χώρα επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

  Άκρως θετικό χαρακτηρίζεται και το γεγονός των αναφορών και για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθώς η Άγκυρα καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

  Όπως σημειώνουν πηγές, οι Βρυξέλλες δε δίνουν "λευκή επιταγή" στην Τουρκία. Πρόκειται για μία διαδικασία σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα, δηλαδή, μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Άγκυρα επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. 

  Διαβάστε ακόμη:
  Σε πολύ καλό κλίμα η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ