Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Μαρ-2021 20:23

  Η Κοινή Δήλωση των 27 επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που ήθελε ο Μητσοτάκης

  Μητσοτακης Συνοδος Κορυφης 25.03.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινή Δήλωση των 27 ηγετών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης.

  Η Κοινή Δήλωση "πατά" επάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν στην Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

  Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον η γειτονική χώρα επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

  Αναφορές υπάρχουν και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Άγκυρα καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις. 

  Η Ε.Ε., όπως σχολιάζουν πηγές, δε δίνει "λευκή επιταγή" στην Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα, δηλαδή, μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Άγκυρα επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

  Διαβάστε ακόμη: 

  Reuters: Εμβάθυνση εμπορικών σχέσεων με Τουρκία και απειλή κυρώσεων - Τι λέει το σχέδιο της Συνόδου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ