Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Μαρ-2021 15:30

  Κ. Μητσοτάκης: Οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:03

  "Οι σχέσεις των δύο χωρών μας έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά". 

  Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Μισούστιν, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

  "Είναι μία επίσκεψη με ξεχωριστή σημασία, καθώς σηματοδοτεί τη συμμετοχή της μεγάλης του χώρας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας...Στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί. Η Ελλάδα είναι κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση. Και βέβαια η ιδιότητα της Ρωσίας, ως μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας, σάς επιφορτίζει και με την ευθύνη της διαφύλαξης της Ειρήνης και της Διεθνούς νομιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντα με ακούμε με μεγάλη προσοχή τις θέσεις σας. Ιδιαίτερα αυτές που έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όπως η προσήλωση σας στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου. Δεν ξεχνάμε τη σταθερή θέση της Ρωσίας για μία λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο, δικοινοτικό κράτος, χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις...", επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Παραλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν τρόποι για το πώς θα τεθούν, το συντομότερο δυνατό σε κίνηση, οι ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας.

  Μ. Μισούστιν: Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας

  "Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας και προς άλλες κατευθύνσεις. Οι συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για την προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς" είπε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

  Όπως είπε κατά την συνάντηση επικαιροποιήθηκαν από κοινού όλες οι κατευθύνσεις της διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, και ευχαρίστησε "τους Έληνες εταίρους μας για τη διοργάνωση των συναντήσεων μας, για τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής απελευθερωτικής επανάστασης".

  Ο κ. Μισούστιν είπε πως θεωρεί ότι αυτή η γιορτή είναι κοινή για τη Ρωσία και την Ελλάδα και εξήγησε τους λόγους: "Οι πρόγονοί μας πάντα στήριζαν τον ελληνικό λαό στον αγώνα του για την ελευθερία και είναι συμβολικό το γεγονός ότι πρώτος Κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας έγινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας, το αναφέρατε και εσείς κ. πρωθυπουργέ, και αντιστοίχως θα ήθελα να πω ότι έχουμε υποστηρίξει η μία χώρα την άλλη και σε άλλες ιστορικές στιγμές".

  Πρόσθεσε ότι σήμερα τηρούνται με ευλάβεια οι παραδόσεις φιλίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των δυο χωρών, και επίσης ότι οι πολιτιστικές και ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη μας δημιουργούν σταθερή βάση για την συνεργασία σε διάφορους τομείς και, πρωτίστως, στον ανθρωπιστικό τομέα.

  Ο κ. Μισούστιν προσέθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο κοινό έτος Ελλάδας- Ρωσίας, τώρα, το οποίο είναι Έτος Ιστορίας. Όπως είπε έχουν ήδη προετοιμαστεί εθνικά προγράμματα εκδηλώσεων και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει επίσημα αυτό το πρότζεκτ, κάτι πολύ σημαντικό για τους πολίτες των δυο χωρών. "Χάρη σε αυτό θα μπορέσουν να μάθουν καλύτερα τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των χωρών μας" είπε ο κ. Μισούστιν.

  Ανέφερε ότι αναμφίβολα, ο κορονοϊός επηρέασε την κοινή οικονομική δραστηριότητα, και ότι την προηγούμενη χρονιά το διμερές εμπόριο μειώθηκε κατά ένα τρίτο. Όπως είπε υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες στον τομέα των επενδύσεων, και συζητήσανε με τον κ.Μητσοτάκη λεπτομερώς αυτό το θέμα.

  "Περισσότερη ζημιά υπέστη φυσικά ο τουρισμός. Οι ελληνικές Αρχές σταδιακά ανοίγουν τα σύνορα για τους ταξιδιώτες. Φυσικά, αυτό πρέπει να είναι ασφαλές για την υγεία των ανθρώπων. Συζητήσαμε τι μπορούμε κάνουμε σε αυτό τον τομέα" είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός και προσέθεσε:

  "Η μάχη εναντίον του κορονοϊού συνεχίζεται σε όλες τις χώρες. Ήδη από τώρα θα πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις που θα επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τις συνέπειες του για τις διμερείς μας κυρίως σχέσεις. Αναθέσαμε αυτό το θέμα στην μικτή κοινή ελληνορωσική επιτροπή μας για την οικονομική, βιομηχανική και επιστημονικοτεχνική συνεργασία. Ο στόχος της θα είναι να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας και την εμβάθυνση του διαλόγου σε όλους τους τομείς".

   

  Τέλος, όπως είπε, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την επεξεργασία των νομικών θεμάτων που αφορούν τις διμερείς συμφωνίες, ενώ τόνισε ότι στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται συμφωνίες σε τομείς όπως υγεία, επικοινωνίες, πληροφορική και τεχνολογίες.

  "Οι συνομιλίες μας έδειξαν την επιθυμία μας για την συνολική ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Θα το κάνουμε με βάση τις σύγχρονες καινοτόμες αρχές, την ιστορική μας εμπειρία και την ειλικρινή συμπάθεια που τρέφουν οι λαοί μας" κατέληξε ο κ. Μισούστιν.

  Στη διευρυμένη σύσκεψη που έγινε έλαβαν επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από τη ρωσική αποστολή συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ξυβέρνησης Alexei Overchuk, ο υπουργός Μεταφορών Vitaly Saveliev, ο υφυπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko και ο αναπληρωτής Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, Elmir Tagirov.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ