Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Μαρ-2021 09:16

  Σημειακές παρεμβάσεις στο δρόμο προς την κανονικότητα

  Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων - 'Κλειδώνει' το ολικό lockdown στην Αττική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Θα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα για το πώς από τη μία θα επιτρέψουμε στους πολίτες περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική μας στρατηγική που στόχο έχει την ανάσχεση της πανδημίας. Αυτή λοιπόν είναι και η ισορροπία που θα πρέπει να επιδιώξουμε. Πώς θα επιτρέψουμε στους πολίτες ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας χωρίς όμως να θυσιάσουμε τη γενικότερη στρατηγική μας. Εκεί έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας τώρα".

  Η συγκεκριμένη πρωθυπουργική αποστροφή, όπως διατυπώθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN έρχεται, για να αναδείξει το πλάνο που καταστρώνει η κυβέρνηση για την ομαλή μετάβαση στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Μετά από σχεδόν πέντε μήνες παρεμβάσεων, που άνοιγαν και έκλειναν προκειμένου να τεθούν αναχώματα στην πανδημία και να στηριχθεί το σύστημα υγείας, οι αντοχές του οποίου δοκιμάστηκαν επανειλημμένα, το Μέγαρο Μαξίμου συνθέτει κομμάτι-κομμάτι το δύσκολο παζλ της άρσης των περιορισμών.

  Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία, με το μέγιστο ζητούμενο να είναι η εξεύρεση βαλβίδων αποσυμπίεσης, οι οποίες θα ενεργοποιούνται σημείο προς σημείο, πάντα με συγκεκριμένους κανόνες και αυξημένη προσοχή.

  "Όλοι έχουμε κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο είναι αυτονόητο ότι επί του παρόντος η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει ούτε άνοιγμα, ούτε χαλάρωση. Βασικός στόχος των προσαρμογών που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων στην οποία θα συμβάλουν και οι "βαλβίδες" για μία εκτόνωση των πολιτών", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. "Γίνονται στοχευμένες προσαρμογές που λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των μέτρων. Λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει σε διάρκεια και ο καιρός βελτιώνεται. Είναι προτιμότερο να κινούνται οι πολίτες σε ανοιχτούς χώρους παρά να πηγαίνουν -για παράδειγμα- παρανόμως σε σπίτια", προσθέτουν.

  Η αρχή του κύκλου των κινήσεων έχει ως αποτύπωμα τις σημειακές παρεμβάσεις στο υπάρχον πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Και η επιτυχία των πρώτων βημάτων, που έρχονται στον ορίζοντα, με τη λογική ότι το αποτύπωμά τους στη μετάδοση του ιού είναι μικρό, θα κρίνει, ουσιαστικά, το τι μέλλει γενέσθαι με τα έτερα μεγάλα ερωτηματικά που βρίσκονται στο τραπέζι. Δηλαδή, πότε θα σηκώσει, εκ νέου, ρολά το λιανεμπόριο (δομικό συστατικό για να… πάρει ανάσες η πραγματική οικονομία) και πότε θα λειτουργήσει και πάλι η εστίαση, που βρίσκεται σε δίνη ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

  Την ίδια στιγμή, η προσοχή εστιάζει, σε μεγάλο βαθμό, στην εικόνα της πανδημίας στη μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής. Και, όπως σημειώνουν παράγοντες, αυτή διαφέρει από τις υπόλοιπες περιοχές, καθώς είναι πυκνοκατοικημένη και παρουσιάζει μεγάλη διασπορά του ιού, και μάλιστα μεταλλαγμένων στελεχών του που είναι πιο μεταδοτικά. "Αυτό συνδυάζεται με την κόπωση των πολιτών και την χειμερινή κακοκαιρία, κατά την οποία παραδοσιακά ευδοκιμούν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα μέτρα δουλεύουν. Όμως, αυτός ο συνδυασμός αρνητικών παραγόντων μειώνει την ταχύτητα απόδοσής τους. Η σύγκριση στοιχείων κινητικότητας μεταξύ των lockdown είναι ενδεικτική. Παρότι σήμερα εφαρμόζεται ένα πιο αυστηρό lockdown συγκριτικά με τον περυσινό Μάρτιο, η κινητικότητα είναι κατά 20% αυξημένη σε σχέση με την περσινή χρονιά. Υπήρξε, επίσης, αύξηση των συναθροίσεων στα σπίτια και -δυστυχώς- σε πορείες διαμαρτυρίας", σχολιάζουν.

  Γιατί τώρα

  Τρεις είναι, κατά βάση, οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα πρώτο κύμα χαλάρωσης των απαγορευτικών παρεμβάσεων για την πανδημία:

  -Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, καθώς η ημέρα μεγαλώνει και οι καιρικές συνθήκες, βαδίζοντας τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης, θα βελτιώνονται, οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται σε ανοιχτούς χώρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα.

  -Το συνεχές… ανέβασμα των στροφών στην επιχείρηση "Ελευθερία". Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας προχωρούν με ασφάλεια, υποδειγματικό τρόπο και γρήγορους ρυθμούς, ανάλογα πάντα με τις ροές εμβολίων. Έτσι, τα…τσιμπήματα ήδη έχουν ξεπεράσει το 1.345.000 και  περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. 

  Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές άνω των 16 ετών των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό και μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους, την ίδια στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού για περίπου 250.000 συμπολίτες μας, με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.  Θα ακολουθήσει, στις 26 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70-74 και στις αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδας 65-69.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν 1.500.000 εμβολιασμοί, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson, ο αριθμός των οποίων θα γίνει γνωστός μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. "Καθώς εμβολιάζονται όλο και περισσότεροι πολίτες, αναμένουμε πως θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την πανδημία πολύ πιο αποτελεσματικά. Και θα έλεγα πως είμαστε πιο μπροστά σε σχέση με τον προγραμματισμό. Είμαστε μια από τις χώρες με τους καλύτερους ρυθμούς εμβολιασμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και γνωρίζουμε πως όταν θα φτάσουμε στο ορόσημο να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 τουλάχιστον με την πρώτη δόση και όλοι οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, περί τα τέλη του Απριλίου, τότε η πίεση στο σύστημα υγείας μας και τα νοσοκομεία μας θα μειωθεί σημαντικά. Επομένως, αυτό είναι το σημείο που θα μπορούμε να περιμένουμε την επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  -Το χτίσιμο του περιλάλητου τείχους ανοσίας, που αποτελεί τη γέφυρα για το πέρασμα στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Όσο οι εμβολιασμοί θα αυξάνονται, η κάλυψη των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θα μειώνει την πίεση στο σύστημα της υγείας, καθώς μέχρι τώρα οι συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ήταν αυτές που κινδύνευαν περισσότερο με εισαγωγή στα νοσοκομεία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ