Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 09:54

  ΣΥΡΙΖΑ: Πώς εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας το " πολιτικό μορατόριουμ";

  ΣΥΡΙΖΑ: Πώς εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας το " πολιτικό μορατόριουμ";
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ο Αλέξης Τσίπρας χθες άδραξε την ευκαιρία που του παρέσχε η κύρωση της σύμβασης με την "Ελληνικός Χρυσός", για να κάνει μια ακόμη παρέμβαση στη Βουλή, πέραν του γνωστού πλαισίου συζήτησης "πολιτικών αρχηγών" ή αυτής που του προσέφερε η η "μονομαχία" με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της "Ώρας του Πρωθυπουργού". 

  Η "ανακωχή" και το "χειρόφρενο" σε νομοσχέδια

  Δεν είναι καινοφανής η πρακτική του. Είναι γνωστό εδώ και μήνες πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , "μετακομίζει" συχνά- πυκνά από το "στρατηγείο" του στην Κουμουνδούρου στο γραφείο του στην Βουλή προκειμένου να κάνει συχνότερες παρεμβάσεις από βήματος. 

  Χθες, πρότεινε -ξανά- πολιτικό μορατόριουμ μεταξύ Κυβέρνησης- Αντιπολίτευσης, εν ολίγοις, "ανακωχή" ένεκα πανδημίας, με αφορμή τις αριθμητικά αυξανόμενες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες απέναντι σε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

  Κινητοποιήσεις τις οποίες ουδέποτε αποκήρυξε, ούτε χθες,  χαρακτηρίζοντάς τις απολύτως αιτιολογημένες και αμφισβητώντας την καθοριστική συμβολή τους στη διασπορά του ιού. Εν τέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ, "κεντρικά" εδώ και ημέρες έχει διαμηνύσει πως "υποχρεούται" να στηρίζει και να στοιχίζεται με τα "δίκαια αιτήματα" των Πολιτών. 

  Συνεπώς πώς εξέλιξε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Προέδρου του το αφήγημα περί προάσπισης των δίκαιων διαμαρτυριών που δεν τις προκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά η ίδια η Κυβέρνηση; Προτείνοντας στον Πρωθυπουργό  να προχωρήσει σε "πολιτικό μορατόριουμ" με την αντιπολίτευση ( τουλάχιστον ενός μηνός) , τραβώντας "χειρόφρενο" στη νομοθέτηση "προκλητικών", κατά τον ίδιο, νόμων, προκειμένου να εκλείψουν και οι λόγοι για μαζικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. 

  Άμεσο,  ηχηρό και οργίλο  ήταν - ως ανέμενε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας- το "όχι" της Κυβέρνησης , δια της κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη. 

  Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται

  Δεν γνώριζε ο πολύπειρος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αντίδραση της Κυβέρνησης; Αναμφιβόλως. 

  Όπως την γνώριζε και τον περασμένο Νοέμβριο, παραμονές του δεύτερου lockdown, όταν και πάλι από βήματος Βουλής είχε ζητήσει τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής και σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών , για χάραξη "εθνικής γραμμής" απέναντι στην Πανδημία. 

  Τότε, το μορατόριουμ που είχε προτείνει είχε ορίζοντα έξι μηνών ( για έναν μήνα μίλησε χθες). "Κάηκε" η πρόταση σε λιγότερο από δυο εβδομάδες, όταν ξανάρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ το σφυροκόπημα στο κυβερνών κόμμα για τη διαχείριση της πανδημίας. 

  Τι κοινό έχουν - κατά μια ανάγνωση- οι δυο προτάσεις Τσίπρα περί ανακωχής;  Ότι ο χαρακτήρας αμφότερων προσιδιάζει περισσότερο σε πολιτικό τέχνασμα. Και τον Νοέμβριο και χθες, στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να καταδείξει ως υπεύθυνο τον πρωθυπουργό και την άρνησή του να λειτουργήσει συναινετικά σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, ως είναι αυτές της πανδημίας. 

  Κοινώς: Για ό,τι γίνεται , εσείς φταίτε. Ιδιαίτερα δε στην προκείμενη φάση που η κυβέρνηση στοχοποιεί τις διαδηλώσεις και την αξιωματική αντιπολίτευση ως ανεύθυνη και επικίνδυνη που τις ενθαρρύνει ( για υγειονομικό σαμποτάζ είχε εγκαλέσει ο κ. Μητσοτάκης την αξιωματική αντιπολίτευση μόλις την περασμένη Παρασκευή), Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντιστρέψει την μομφή. 

  *Διαβάστε ακόμη

  -Τσίπρας κατά Κυβέρνησης για Πανδημία- Η "στρατηγική συναίνεσης"

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ