Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 09:10

  Ο οδικός χάρτης για το πρώτο κύμα επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα

  Η λίστα των νέων μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις που έρχεται το καλοκαίρι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Προ των πυλών είναι οι αλλαγές στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με το γενικευμένο lockdown να έχει ως καταληκτικό ορίζοντα την 22α Μαρτίου, το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αξιολογήσει τα μέτρα και να εξετάσει σε ποια από αυτά μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, καταθέτοντας τις προτάσεις της στην κυβέρνηση. Αυτό που αναζητείται είναι βαλβίδες αποσυμπίεσης, με δεδομένη την κόπωση των πολιτών από τη συνεχή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στο όριο της αντοχής της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψιν και τις ανάγκες της κοινωνίας, θα εισηγηθεί ένα γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων με την προσοχή να στρέφεται στους υγειονομικούς παράγοντες. Δηλαδή, τι συνεισφέρει κάθε δραστηριότητα στη μετάδοση του κορονοϊού.

  "Η επιτροπή των ειδικών θα εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας. Θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία, θα θέσει στο…μικροσκόπιό της ποιες προσαρμογές πρέπει να γίνουν. Το σχέδιό μας βασίζεται σε δύο πυλώνες: Ενισχύεται το ΕΣΥ, διευρύνοντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη, αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μία νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια στιγμή, προς την κατεύθυνση των…αλλαγών στο κράμα των παρεμβάσεων έδειξε και ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. "Θα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα για το πώς από τη μία θα επιτρέψουμε στους πολίτες περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική μας στρατηγική που στόχο έχει την ανάσχεση της πανδημίας. Αυτή λοιπόν είναι και η ισορροπία που θα πρέπει να επιδιώξουμε. Πώς θα επιτρέψουμε στους πολίτες ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας χωρίς όμως να θυσιάσουμε τη γενικότερη στρατηγική μας; Εκεί έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας τώρα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών

  Στην κυβέρνηση εξετάζουν ημέρα με την ημέρα τα στοιχεία της πανδημίας, οι συσκέψεις είναι καθημερινές, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή σύσκεψη των ειδικών.

  Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά. Σύμφωνα με αυτά και τον οδικό χάρτη που δημιουργείται:

  -Από αυτό το Σαββατοκύριακο συζητείται και αναμένεται να αποφασιστεί η χρονική μετακίνηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που για τις…βαθιά κόκκινες περιοχές έχει ως απαρχή την εβδόμη απογευματινή. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχει εξίσωση με τις καθημερινές, όταν η απαγόρευση ξεκινά στις εννέα το βράδυ.

  -Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στη χρήση του κωδικού έξι για την άθληση, που τις τελευταίες ημέρες τέθηκε σε…συμπίεση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού. 

  -Στις 22 Μαρτίου αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, πάντα με τη χρήση προκαθορισμένων ραντεβού.

  -Στο τραπέζι βρίσκεται, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα της πανδημίας, η επαναλειτουργία της αγοράς και του λιανεμπορίου την 29η Μαρτίου. Το άνοιγμα των καταστημάτων είναι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, το νούμερο ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς η κούραση των πολιτών από τη συνεχή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων είναι δεδομένη, ενώ και η πραγματική οικονομία έχει φτάσει στο…όριο της αντοχής της. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 29η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί με αυστηρά μέτρα προστασίας και με τις μεθόδους "click away" και "click inside" να αποτελούν παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει παρουσία των πολιτών εντός των καταστημάτων, με το δρόμο να ανοίγει μέσω της αποστολής SMS στο 13032, που θα έχει διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα είναι μοναδικό για κάθε ημέρα. Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που θα ληφθούν, θεωρείται πιθανή και η χρήση διπλής μάσκας εντός των καταστημάτων. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ