Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Μαρ-2021 09:05

  Πάσχα… μερικής κανονικότητας στον ορίζοντα - Πότε ανοίγουν εμπόριο, σχολεία

  Πάσχα… μερικής κανονικότητας στον ορίζοντα - Πότε ανοίγουν εμπόριο, σχολεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με την παράταση κατά μία εβδομάδα του γενικευμένου lockdown στις…κατακόκκινες περιοχές της χώρας να θεωρείται "κλειδωμένη", εν αναμονή και των τελικών ανακοινώσεων της Παρασκευής, η κυβέρνηση δομεί κομμάτι-κομμάτι το παζλ της επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, αρχής γενομένης από την τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου.

  Η πορεία της άρσης των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση του τρίτου κύματος της πανδημίας θα αποτελέσει μία πολυεπίπεδη άσκηση ανοίγματος δραστηριοτήτων. Ως τελικό σημείο αναφοράς, μάλιστα, αναμένεται να έχει την εστίαση και τον τουρισμό.

  Δύο κλάδους, δηλαδή, που έχουν βρεθεί τους τελευταίους μήνες στη δίνη του κυκλώνα των απαγορεύσεων και η επιστροφή των οποίων θα δώσει… ανάσες σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και πραγματική οικονομία, που βρίσκεται στο όριο της αντοχής της, με κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν, σε όλους τους τόνους, ότι τα μέτρα στήριξης μέχρι την… D day θα συνεχιστούν.

  "Η κυβέρνηση, από την αρχή αυτής της κρίσης, έχει απλώσει δίχτυ ασφαλείας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις. Θα κάνει ό,τι μπορεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να στηρίξει αυτούς που πλήττονται. Πρέπει από τον Απρίλιο και μετά, ωστόσο, να αρχίσουμε να στρέφουμε το βλέμμα μας και προς την ανάκαμψη της οικονομίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε", τόνισε η κ. Πελώνη.

  Στην κυβέρνηση εξετάζουν ημέρα με την ημέρα τα στοιχεία της πανδημίας, όπως αυτά διαμορφώνονται από το… κράμα των μολύνσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

  Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, στόχος παραμένει, με βάση πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και το αποτύπωμα του κορονοϊού στην κοινότητα, η επαναλειτουργία της αγοράς και του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου.

  Το άνοιγμα των καταστημάτων, με αυστηρά μέτρα προστασίας, έχει μετατραπεί σε νούμερο ένα προτεραιότητα, από τη στιγμή που κάθε δεκαπενθήμερο αναστολής της λειτουργίας συνιστά επιβάρυνση μεγαλύτερη από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη χώρα.

  Το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 22α Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί, με φυσική παρουσία των καταναλωτών εντός των καταστημάτων και με τη χρήση της αποστολής SMS στο 13032, το οποίο θα είναι μοναδικό μέσα στην ημέρα και θα έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών.

  Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που θα ληφθούν, θεωρείται πιθανή και η χρήση διπλής μάσκας εντός των καταστημάτων.

  Από εκεί και πέρα:

  - Στις 22 Μαρτίου ή το αργότερο στις 29 Μαρτίου αναμένεται η επιστροφή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων στις αίθουσες διδασκαλίας, με την κυβέρνηση να επιλέγει αυτήν τη φορά την αντίστροφή, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, πορεία. Όταν και το άνοιγμα των βαθμίδων της εκπαίδευσης είχε ως ορόσημο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. "Εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι εξελίξεις, το λιανεμπόριο και τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, είναι προτεραιότητα. Είναι αυτά που έχουν παραμείνει για πάρα πολύ καιρό κλειστά. Και δεδομένου ότι υπάρχουν και εξετάσεις στον ορίζοντα, είναι περιορισμένη σε αυτή την περίπτωση η δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους. Άρα, υπάρχει προτεραιότητα σε αυτές τις βαθμίδες", σημείωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

  - Τις ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και, κατά πάσα πιθανότητα στις 19 ή στις 26 Απριλίου, αναμένεται η επιστροφή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο… πεδίο της μερικής κανονικότητας. Το άνοιγμα της εστίασης θα πραγματοποιηθεί μέσω της αποκλειστικής χρήσης εξωτερικών χώρων, ενώ θα υπάρχουν, όπως και στην περίπτωση του περασμένου καλοκαιριού, αποστάσεις ανάμεσα στους πελάτες, που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μικρότερου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων.

  - Μέσα στο Μάιο και, αφού θα έχουν εμβολιαστεί και οι συμπολίτες μας από 60 ετών και άνω, στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού. Αυτό που μένει, πάντως, να απαντηθεί είναι κατά πόσο το άνοιγμα του τουρισμού εντός του Μαΐου εμπεριέχει και την έννοια της…εσωτερικότητας. Κατά πόσο, δηλαδή, θα αρθούν σε εκείνο το χρονικό ορόσημο και οι απαγορεύσεις μετακίνησης από νομό σε νομό ή αυτές θα αρθούν την πασχαλινή περίοδο, ως μία πρώτη κίνηση τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ