Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Μαρ-2021 09:55

  Πώς "θρέφει" τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση Λιγνάδη- Το παρασκήνιο των σχεδιασμών

  Πώς "θρέφει" τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση Λιγνάδη- Το παρασκήνιο των σχεδιασμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

   Δεν θα κοπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο πόλεμος για την υπόθεση Λιγνάδη. "Ζυγίζουν” κινήσεις και πιθανά κέρδη.

  Θα συνεχίσουν να αναζητούν "κέρδη” από την υπόθεση Λιγνάδη στην Κουμουνδούρου, με αιχμή προφανώς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ως έκαναν όλες τις προηγούμενες ημέρες από την ώρα που άρχισαν να "τρέχουν” οι εξελίξεις με τον τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

  Μενδώνη

  Στην Κουμουνδούρου είναι ικανοποιημένοι μεν από το πώς κύλησε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή αλλά θα συνεχίσουν να κρατούν ψηλά στην αντιπολιτευτική τους ατζέντα το θέμα της παραμονής της κ. Μενδώνη στο τιμόνι του υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα και από την πλήρη στήριξη που της παρέσχε απερίφραστα ο πρωθυπουργός.

  Για τον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε το "θέμα Μενδώνη”, δίνει δυνατότητες για "απολαβές” σε πολλαπλά επίπεδα. Το πολιτικό κέρδος στο οποίο ποντάρουν δεν εξαντλείται στην πρώτη προφανή "ανάγνωση” περί αξιοποίησης της αντικειμενικής ταραχής που προκλήθηκε στην κυβέρνηση . Υπάρχουν και δεύτερα επίπεδα προς άγρα οφελών :

  1. Κυρίως η δυνατότητα που δίνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για "εισοδισμό” στον τομέα του Πολιτισμού και τις κοινωνικές του ομάδες, καθώς καταγράφεται "κόντρα” της υπουργού με Σωματεία και φορείς σχετιζόμενους με το αντικείμενό της τα οποία θα προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκολπώσει, ως έχει διαφανεί με τις κινήσεις του έως σήμερα. Πρόσφατη είναι η εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα υπό τον πρόεδρό του, με ηθοποιούς και καλλιτέχνες , όπου μεταξύ άλλων επίκαιρων θεμάτων ( Metoo), ο κ. Τσίπρας κατέγραψε σειρά συνδικαλιστικών αιτημάτων ενός χώρου που προδήλως πλήττεται βαριά τους δώδεκα μήνες που διαρκεί η πανδημία.

  2. Η συμπόρευση της Κουμουνδούρου με τον κοινωνικό αυτόν χώρο που επιμελώς δεν έχει χαρακτηριστικά "επιθετικού μάρκετινγκ” ( όπως θα ήταν ένα ευθύ κάλεσμα να μπουν υπό την κομματική ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ), εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει "οδηγός” και για έτερες ενσωματώσεις κοινωνικών ομάδων και φορέων που είναι δυσαρεστημένες από την κυβέρνηση , με σαφή αντιπολιτευτικό πρόσημο αλλά όχι κομματικό και κινούνται στις παρυφές του Κέντρου, όπως το ΚΙΝΑΛ έως του ΚΚΕ.

  Με δυο λόγια αυτό που απέτυχε να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στον 1,5 χρόνο που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ήτοι συμφωνίες κορυφής με όμορούς του χώρους, να το πράξει στη "βάση” του. Ο κ. Τσίπρας εξάλλου , επί μακρόν, επιχειρεί να εμφανιστεί στη Βουλή τουλάχιστον, ως ο... φυσικός ηγέτης της αντιπολίτευσης και ειδικώς της κεντροαριστερής.

  3. Στην πρόσφατη ομιλία του δε, μπορεί να πέρασε στα "ψιλά” της επικαιρότητας, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας τον ισχυρισμό του πως είναι "πάνδημο αίτημα” η αποπομπή Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού , έκλεισε εμφανώς το "μάτι” και σε κεντροδεξιό και δεξιό κοινό που θεωρεί ότι μπορεί να αποσπάσει από την εκλογική δεξαμενή της Ν.Δ, δεδομένου ότι η υπουργός Πολιτισμού, μόνο ως σάρκα εκ σαρκός της κυβερνώσας παράταξης, δεν λογίζεται. Οι δημοσκοπήσεις που διαθέτει η Κουμουνδούρου ούτως ή άλλως, καταλήγουν , σε έναν κοινό παρονομαστή: Όσες και όποιες απώλειες και αν καταγράφει το κυβερνών κόμμα αφήνουν αμετάβλητο τον δημοσκοπικό δείκτη του ΣΥΡΙΖΑ.

  Πρόταση μομφής

  Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε "κάψει” την ευκαιρία του να καταθέσει πρόταση μομφής , το Φθινόπωρο στον Χρήστο Σταϊκούρα , θεωρείται βέβαιο ότι θα την είχε ήδη καταθέσει για την υπουργό πολιτισμού από την προηγούμενη εβδομάδα.

  Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών έγινε στα τέλη του Οκτωβρίου και απαιτείται να παρέλθει διάστημα έξι μηνών έως ότου μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει νέα για οποιονδήποτε υπουργό.

  Όπερ σημαίνει ότι το momentum του Φεβρουαρίου χάθηκε μεν αλλά μετά τις 26 Απριλίου, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πλέον "λυμένα” τα χέρια της. Πρόκειται για μια συζήτηση η οποία σύμφωνα με έγκυρες πηγές του "Κ” έχει ήδη γίνει τις προηγούμενες ημέρες στην Κουμουνδούρου.

  Από τα "κεντρικά” , αποφεύγουν να δώσουν ευκρινή εικόνα για το πώς θα κινηθούν μεν αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνουν "χαριτολογώντας”: Το θέμα είναι αν η κ. Μενδώνη θα απομακρυνθεί πριν από πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ή μετά.

  *Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ της 27ης Φεβρουαρίου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ