Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Φεβ-2021 14:26

  Επίκαιρη ΣΥΡΙΖΑ για τις λαϊκές αγορές

  Επίκαιρη ΣΥΡΙΖΑ για τις λαϊκές αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία,με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο., Αλέξη Χαρίτση, του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη και των βουλευτών Βαγγέλη Αποστόλου, Σωκράτη Βαρδάκη και Χάρη Μαμουλάκη για τις προωθούμενες αλλαγές για τις λαϊκές αγορές.

  Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση για την κατάθεση της ερώτησής του,  σε σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Κυβέρνηση παραχωρεί τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες, προωθεί τη διενέργεια πλειστηριασμών για τις θέσεις στις λαϊκές, επιτρέπει την απόδοση θέσεων σε εταιρείες, ενώ αποκλείει τους εκπροσώπους των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να μοριοδοτεί τους τίτλους σπουδών για την απόδοση μιας θέσης σε λαϊκή αγορά, την ίδια στιγμή που αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κάλυψη μετακλητής θέσης σε Υπουργείο. 

  Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

  Θέμα: "Η Κυβέρνηση στήνει στον τοίχο παραγωγούς, αγρότες και εμπόρους λαϊκών αγορών"
   
  Από την αρχή της πανδημίας, η Κυβέρνηση ήταν απούσα και αδιάφορη να λύσει τα προβλήματα παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών, καθώς δεν στήριξε ουσιαστικά τους ανθρώπους αυτούς και θεώρησε ότι έκανε το χρέος της, δίνοντας ψίχουλα παρηγοριάς στους πληγέντες και μάλιστα με καθυστέρηση και αποκλεισμούς, αδιαφορώντας για το πρόκειται για ανθρώπους με χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα.

  Τώρα, με το σχέδιο Νόμου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η Κυβέρνηση επιλέγει να δώσει την χαριστική βολή στις λαϊκές αγορές οδηγώντας παραγωγούς, αγρότες, εμπόρους, εργαζόμενους σε αδιέξοδο.
  Φαίνεται δε ότι οι αρμόδιοι αδιαφορούν για  τις έντονες αντιδράσεις και τις σοβαρές διαφωνίες της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων, των κατά τόπους Συλλόγων παραγωγών αγροτικών προϊόντων και πωλητών λαϊκών αγορών ολόκληρης της χώρας, αλλά και τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας για το απαράδεκτο νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Αντίθετα δεν εκδηλώθηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης καμία πρόθεση ουσιαστικού διαλόγου και αλλαγών στις επίμαχες διατάξεις του.

  Σε αντίθεση με τη σημερινή τακτική της Κυβέρνησης, ο Ν. 4497/2017 ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και με τις διατάξεις του αφ' ενός μεν λύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα  των λαϊκών αγορών, αφ' ετέρου εγκαθιδρύθηκε δημοκρατικός τρόπος στη λειτουργία τους.

  Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και των κατά τόπους συλλόγων, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων της Κυβέρνησης και εκπροσώπων παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών από όλη τη χώρα, κατέστη σαφές ότι η ΝΔ αγνοώντας πλήρως τον ιστορικό κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών, θα προχωρήσει στη διάλυση τους. Παραχωρεί τη διαχείριση σε ιδιώτες, προωθεί τη διενέργεια πλειστηριασμών για τις θέσεις στις λαϊκές, επιτρέπει την απόδοση θέσεων σε εταιρείες, αποκλείει τους εκπροσώπους των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να μοριοδοτεί τους τίτλους σπουδών για την απόδοση μιας θέσης σε λαϊκή αγορά, την ίδια στιγμή που αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κάλυψη μετακλητής θέσης σε Υπουργείο. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η μετατροπή των λαϊκών  αγορών σε supermarketαδιαφορώντας πλήρως για τον ρόλο των παραγωγών και των εμπόρων λαϊκών αγορών, οι οποίοι αφενός στηρίζουν την Ελληνική διατροφή και οικονομία και αφετέρου συγκρατούν τις τιμές πώλησης των προϊόντων για το λαϊκό νοικοκυριό απέναντι στις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων.

  Είναι σαφές ότι με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στόχος είναι ο περιορισμός της δυνατότητας πρόσβασης κοινωνικά ευπαθών ομάδων στις επαγγελματικές άδειες, τόσο μέσω της απόδοσης οικονομικών κριτηρίων για την απόκτηση άδειας, αλλά και της μοριοδότησης των τίτλων σπουδών. Επιπλέον, οι προωθούμενες αλλαγές και η συμμετοχή στη διαχείριση των αγορών ιδιωτών εμπόρων  αγροδιατροφικών προϊόντων (πχ supermarket) θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό και θα προκαλέσουν την αύξηση των τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

   
  Επειδή στο Σχέδιο Νόμου προβλέπεται οπλειστηριασμός των θέσεων, ο οποίος εξοστρακίζει στην ουσία τους παραγωγούς και τους εμπόρους των λαϊκών αγορών που στην πλειονότητά τους έχουν χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα ώστε να καταληφθούν οι θέσεις από τις μεγάλες αλυσίδες
   
  Επειδή δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την απόδοση θέσης στις λαϊκές αγορές ο τίτλος σπουδών
   
  Επειδή στο Σχέδιο Νόμου περιέχονται ακόμη διατάξεις που εκχωρούν  τη διαχείρισή σε ιδιώτες και που αποκλείουν εκπροσώπους των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων σηματοδοτώντας τη μετατροπή των λαϊκών  αγορών σε supermarket
   
  Επειδή δεν μπορεί να διαλύεται εν μέσω μάλιστα πανδημίας και τεράστιας οικονομικής ύφεσης οδιττός κοινωνικός ρόλο των λαϊκών αγορών στη εξασφάλιση εισοδήματος σε δραστηριοποιούμενους σε αυτές με χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα αλλά και στη στήριξη  των νοικοκυριών με φθηνά και φρέσκα προϊόντα
   
  Επειδή οι προωθούμενες αλλαγές πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης
   
  Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
   
  1.    Σκοπεύετε να διατηρήσετε τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, και να προωθήσετε το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, οδηγώντας τη λαϊκή αγορά σε εξαφάνιση;
   
  2.    Ποια προβλήματα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το Σχέδιο Νόμου που δεν προβλέπονταν από τον προηγούμενο ν. 4497/2017;
   
  3.    Ποιοι φορείς έθεσαν θέμα δυσλειτουργίας του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου;
   
  4.    Προτίθεστε να συνεχίσετε τον διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους του κλάδου, με σκοπό να βρείτε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τις λαϊκές αγορές;
   
   
   
  Οι ερωτώντες βουλευτές 
   
  Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
  Αραχωβίτης Σταύρος
  Αποστόλου Ευάγγελος
  ΒαρδάκηςΣωκράτης 
  Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
  Αβραμάκης Ελευθέριος
  Αγαθοπούλου Ειρήνη
  Αλεξιάδης Τρύφων
  Αμανατίδης Ιωάννης
  Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
  Αυλωνίτης Αλέξανδρος
  Βαγενά Άννα
  Βαρεμένος Γεώργιος
  Βέττα Καλλιόπη
  Γκαρά Νατάσα
  Γκιόλας Ιωάννης
  Δραγασάκης Ιωάννης
  Δρίτσας Θεόδωρος
  Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
  Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
  Ηγουμενίδης Νικόλαος
  Θραψανιώτης Εμμανουήλ
  Καλαματιανός Διονύσιος
  Καρασαρλίδου Φρόσω
  KασιμάτηΝίνα
  Καφαντάρη Χαρά
  Κόκκαλης Βασίλειος
  Λάππας Σπυρίδων
  Μάλαμα Κυριακή
  Μάρκου Κωνσταντίνος
  Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  Μπάρκας Κωνσταντίνος
  Μωραΐτης Αθανάσιος
  Νοτοπούλου Αικατερίνη
  Ξανθόπουλος Θεόφιλος
  Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
  Παπαηλιού Γεώργιος
  Παπανάτσιου Κατερίνα
  Παππάς Νικόλαος
  Πέρκα Θεοπίστη
  Πολάκης Παύλος
  Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
  Ραγκούσης Ιωάννης
  Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
  Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
  Σαντορινιός Νεκτάριος
  Σαρακιώτης Ιωάννης
  Σκούφα Μπέττυ
  Συρμαλένιος Νικόλαος
  Τελιγιορίδου Ολυμπία
  Τζάκρη Θεοδώρα
  Τζούφη Μερόπη
  Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
  Τσίπρας Γεώργιος
  Φάμελλος Σωκράτης
  Φίλης Νικόλαος
  Φωτίου Θεανώ
  Χαρίτου Δημήτριος
  Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
  Χρηστίδου Ραλλία
  Ψυχογιός Γεώργιος

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ