Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Φεβ-2021 09:22

  Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των προβλημάτων από τη "Μήδεια"

  Παράταση του αυστηρού lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη έως 30/12
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μία ακόμα σύσκεψη για τα σοβαρά προβλήματα που αφήνει στην Αττική η επέλαση της κακοκαιρίας ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη νέα αποτίμηση στα ανοιχτά μέτωπα, σημείωσε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα υδροδότησης, με το βάρος να πέφτει στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα βόρεια και ανατολικά του νομού έως το τέλος της ημέρας, όσο τα…πολιτικά τζαρτζαρίσματα, τα οποία σχετίζονται με τις "πληγές" της κακοκαιρίας να είναι τα μόνα που ανέβασαν τη... θερμοκρασία, στη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

  "Είναι απολύτως σαφές ότι η χώρα, ειδικά η Αττική, πλήττεται από ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς και να αποκαταστήσει τη ηλεκτροδότηση στις περιοχές που υπήρξαν διακοπές. Έγινε έγκαιρα προετοιμασία. Με πολιτική απόφαση διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, καθώς η κυβέρνηση έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών. Είναι, άλλωστε, προτιμότερο να υπάρχουν μικρές ταλαιπωρίες παρά χιλιάδες εγκλωβισμένοι, όπως δηλαδή γινόταν στο παρελθόν, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν κλεισμένοι επί οκτώ ώρες στα αυτοκίνητά τους στην Αθηνών-Λαμίας.

  Το μέτρο να κλείσει η Εθνική Οδός απέτρεψε τη δημιουργία τέτοιου είδους επικίνδυνων προβλημάτων", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια στιγμή, παράγοντες εστιάζουν στο νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή, που δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο, όπως χαρακτηρίζεται, καθεστώς αποζημιώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ένα πλαίσιο συντονισμού των διαδικασιών αποκατάστασης και ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών "με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη στήριξη σε όσες και όσους έχουν ανάγκη". Το πλαίσιο αναπτύσσεται σε έξι βασικούς άξονες:

  -Ιδρύεται η Εθνική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή.

  -Αναδιαμορφώνεται ο μηχανισμός επιχορήγησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, να διασφαλιστεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, να επιτευχθεί ο συντονισμός στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

  -Διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων για αποζημίωση λόγω ζημιών από θεομηνία, με την ένταξη τόσο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όσο και των ιδιωτών με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τη βαρύτητα που έχει η αγροτική δραστηριότητα στο εισόδημα της κάθε κατηγορίας.

  -Δημιουργείται  ηλεκτρονική πλατφόρμας κρατικής αρωγής, η οποία θα καθιστά τη διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης γρήγορη, αποτελεσματική, με δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων και των σχετικών δηλώσεων.

  -Παρέχεται δυνατότητα στις πληγείσες επιχειρήσεις να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον της αποζημίωσης που προβλέπεται από την ιδιωτική τους ασφάλιση.

  -Δημιουργείται Ταμείο Κρατικής Αρωγής, το οποίο, με αυστηρούς κανόνες λογοδοσίας και με διαφανείς κανόνες λειτουργίας, θα συγκεντρώνει εισφορές ιδιωτών για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Δεύτερη πηγή χρηματοδότησης για το Ταμείο θα είναι τα ποσά που εισπράττονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από ενισχύσεις κρατικής αρωγής. Την εποπτεία του Ταμείου αναλαμβάνει η προεδρία της κυβέρνησης.

  Διαβάστε ακόμη

  Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία με τα προβλήματα στο επίκεντρο - Χαρδαλιάς: "Μέχρι το βράδυ το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί"​​​​

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ