Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Φεβ-2021 09:11

  Αυτό είναι το πλάνο της κυβέρνησης για να χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας στην κοινότητα

  Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιαστικών κύκλων, που έχει ως στόχο το χτίσιμο του πρώτου μεγάλου τείχους ανοσίας στην κοινότητα, το οποίο, με τη σειρά του, θα οδηγήσει στην επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση.

  Όπως επισημαίνουν στελέχη, η προτεραιοποίηση στον πληθυσμό στηρίζεται στα στοιχεία που προκύπτουν από την εξέλιξη της πανδημίας, στην επιστημονική τεκμηρίωση από τις μελέτες που εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και του θανάτου και στις πληροφορίες από άλλα κράτη. "Τα στοιχεία της χώρας μας από την ηλικιακή κατανομή των συμπολιτών μας που έχουν νοσήσει βαριά και έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δείχνουν σαφώς ότι η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα.

  Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι εννέα στους δέκα θανάτους και σχεδόν οκτώ στις δέκα εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών. Στόχος της προτεραιοποίησης είναι να χτιστεί ένα τείχος προστασίας που θα αρχίζει από τους πρεσβύτερους. Και αυτή η συνθήκη είναι το βασικό κριτήριο, όσο ο αριθμός των εμβολίων είναι περιορισμένος. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύονται οι πολίτες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ή θανατηφόρας ασθένειας και ταυτόχρονα μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

  Εμβολιαστικό τείχος

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε νωρίς χθες το απόγευμα στο Bloomberg, έθεσε ως στόχο της κυβερνητικής στρατηγικής την επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. "Δεν εμβολιάζουμε χωρίς προτεραιότητες. Εμβολιάζουμε τους πιο ευάλωτους, τα άτομα που είναι πιθανότερο να χρειαστούν κλίνη ΜΕΘ ή και να χάσουν τη ζωή τους. Πάντα η πρόκληση ήταν να μην υπάρξει  μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Εμβολιάζουμε κατά προτεραιότητα ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο σύστημα υγείας.

  Και αυτό θα έχει ορατά αποτελέσματα από τον Μάρτιο. Και σίγουρα έχουμε και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα του καιρού", τόνισε. "Επομένως, με την έλευση του Απριλίου προστίθεται και ο παράγοντας της εποχικότητας του ιού. Το γνωρίζουμε από πέρυσι. Ναι. Θεωρώ πως από τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

  Με το βλέμμα στο… ανέβασμα των στροφών της επιχείρησης "Ελευθερία", την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών και μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί ραντεβού από 235.000 συμπολίτες. Παράλληλα, την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών και έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 150.000 ραντεβού. "Η προτεραιοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποτελεί μια πολύ προσεκτική δουλειά που βασίστηκε σε πολύ λεπτομερή επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων και μια δουλειά η οποία κράτησε μήνες. Θέλω να πω ότι ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και αυτό είναι σε συμφωνία και με τις προτεραιοποιήσεις άλλων χωρών.

  Μικρές διαφορές που μπορεί να υπάρξουν στη δική μας προτεραιοποίηση, αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι, με προτεραιοποιήσεις άλλων χωρών είναι στα πλαίσια του επιστημονικού πεδίου.  Είναι, παραδείγματος χάρη, πως η δική μας χώρα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca για διενέργεια εμβολιασμών σε ηλικία κάτω των 65 ετών όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είδαμε και κάποιες χώρες να θέτουν το όριο αυτό στα 55. Και αυτές οι μικρές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα είναι απολύτως κατανοητές στο επίπεδο των επιστημόνων", σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Με βάση, λοιπόν, τα συγκεκριμένα δεδομένα, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες:

  -Η πρώτη κατηγορία αφορά στα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Είναι τα νοσήματα, τα οποία προηγούνται, με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 75-79 και είναι κάθετα. Δηλαδή, αφορούν όλες τις ηλικίες. Το σύνολο της ομάδας αυτής είναι περίπου 270.000 άτομα και ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

  -Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται οι υπόλοιπες παθήσεις. Είναι μεγαλύτερη αριθμητικά, αφορά στα άτομα 18-59 ετών και θα εμβολιαστεί μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών. Και για αυτήν την κατηγορία θα υπάρξει μία προτεραιοποίηση με βάση την ηλικία, καθώς αυτή αποτελεί τον ισχυρότερο επιβαρυντικό προγνωστικό παράγοντα σε σχέση με την πανδημία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ