Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Φεβ-2021 17:23

  Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για τα προβλήματα στους εμβολιασμούς

  Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για τα προβλήματα στους εμβολιασμούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στα θέματα αλλαγής των πνευματικών δικαιωμάτων και απελευθέρωσης των πατεντών, προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων και να φτάσουν σε όλο τον πλανήτη, επέμειναν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης, κατά τη χτεσινή ακρόαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Η πρόεδρος "δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις" στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών της Αριστεράς και σε άλλες απέφυγε να απαντήσει ως προς τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία-The Left.

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακόμη, "απέφυγε να απαντήσει" σε πολλές ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων και για το αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε τον στόχο του 70% των εμβολιασμών έως το καλοκαίρι του 2021 στην Ένωση. Επίσης, δεν απάντησε ως προς τις δυνατότητες που έχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποκτήσουν μόνα τους εμβόλια, πέραν των συμφωνηθέντων, αναφέροντας ότι "εάν το κάνουν είναι με δική τους ευθύνη -και όχι πλέον των εταιριών φαρμάκου ούτε της ΕΕ ή του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου), με καθεστώςέκτακτης έγκρισης, όμως κάτι τέτοιο έως τώρα δεν έχει αποφασισθεί από καμιά χώρα".

  Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ρώτησε την κ. φον ντερ Λάιεν αν "εξετάζετε την δυνατότητα να εφαρμόσετε το άρθρο 122 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να μπορέσουν και άλλες εταιρίες, που δεν έχουν αυτή την στιγμή τις πατέντες να επιταχύνουν την παραγωγή, για να επιταχυνθεί και το πρόγραμμα εμβολιασμού". Η Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι έχει "άλλη γνώμη" σε σχέση με την απελευθέρωση των πατεντών, βασίζοντάς την σε υποθέσεις που αφορούσαν την ποιοτική παραγωγή των εμβολίων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αναμένεται να διατεθούν 33 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στο Φεβρουάριο και 55 εκατομμύρια εμβόλια τον Μάρτιο.

  Ο Πέτρος Κόκκαλης επανέλαβε τη θέση της Αριστεράς και πολλών διεθνών φορέων, πως σε αυτή την πανδημία ουδείς μπορεί να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ασφαλείς, προσθέτοντας ότι: "Μόνον έτσι θα έχουμε την ελπίδα να τελειώσουμε με την πανδημία και να προλάβουμε τις μεταλλάξεις της.

  Ειδικά για την παροχή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες μέσω COVAX, είπε ότι παρά όσα έχουν συμφωνηθεί, "μέχρι σήμερα από τους 90 εκατομμύρια εμβολιασμούς μόνο 25, όχι χιλιάδες, ούτε εκατομμύρια, αλλά 25 εμβολιασμοί αφορούν την υποσαχάρια Αφρική". Πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων και να απελευθερωθεί η παραγωγή και άρα η διάθεση των εμβολίων σε όλο τον πλανήτη. Η πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει επιτάχυνση, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένη.

  Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, η επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας το ως ένα αρκετά μακρινό ενδεχόμενο στην παρούσα φάση και λέγοντας ότι: "Όταν όλοι μας θα έχουμε εμβολιαστεί, μπορούμε να συζητήσουμε για το αν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε με κάποιο πιστοποιητικό ή με αρνητικό τεστ." Ακόμα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν δίνοντας μια ερμηνεία για τον λόγο που καθυστέρησαν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ κατά τρεις εβδομάδες σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία, είπε ότι η ΕΕ δεν απαλλάσσει τις εταιρίες παραγωγής των εμβολίων από τις ευθύνες τους. Τέλος, ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της Αριστεράς να συνδράμουν και εκείνοι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία εμβολιασμού, χωρίς όμως να δώσει καμιά σαφή απάντηση για το αν τα συμβόλαια με τις πολυεθνικές θα δοθούν στη δημοσιότητα και χωρίς να τους καταθέσει κάποια συγκεκριμένη σχετική πρόταση.

  Σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά την συνεδρίαση οι συμπρόεδροι της ευρωομάδας της Αριστεράς Μάρτιν Σίρντεβαν και Μανόν Ομπρί δήλωσαν, μεταξύ άλλων, ότι η Κομισιόν δεν ορθώνει ανάστημα μπροστά στις πολυεθνικές του φαρμάκου, χαρακτηρίζοντας την όλη στάση της ως "φιάσκο". Επίσης, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν θέλησε η συγκεκριμένη συνεδρίαση να μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου.

  Οι κ. Παπαδημούλης και Κόκκαλης, σχολιάζοντας την χθεσινή συνεδρίαση δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "βάζει την Αγορά πάνω από τη Δημόσια Υγεία, με επιχειρήματα που έχουν ακουστεί και για τα γενόσημα φάρμακα και έχουν καταρριφθεί. Το αν μπορεί να παραχθεί το εμβόλιο ή όχι από τρίτες εταιρείες δεν μπορεί να είναι πολιτική απόφαση της Επιτρόπου, αλλά μόνο επιστημονική γνώμη που μπορεί να εκφραστεί μόνο αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράξει τα δέοντα για την απελευθέρωση/εξαγορά των πνευματικών δικαιωμάτων".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ