Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Φεβ-2021 08:25

  "Αποσυριζοποίηση" του ΣΥΡΙΖΑ από Τσίπρα

  "Αποσυριζοποίηση" του ΣΥΡΙΖΑ από Τσίπρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Περί τον ενάμιση χρόνο έχει διαρκέσει η καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκοπικά ποσοστά και η διαρκώς μειούμενη πολιτική επιρροή του, για το στοίχημα τουλάχιστον που έχει θέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας: την εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτικού κυβερνητικού πόλου απέναντι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, του "προοδευτικού πόλου", ως αρέσκονται να λένε όλες οι εσωκομματικές Τάσεις (ανεξαρτήτως της διαφορετικής πιθανώς νοηματοδότησης του όρου για καθεμία από αυτές).

  Χάνοντας χρόνο

  Η πανδημία είναι δεδομένο ότι πήγε πίσω τον πρόεδρο του κόμματος στους σχεδιασμούς του, αν και αρχικώς υπήρξε και η "ανάγνωση" −αποδείχθηκε τελικώς λανθασμένη− πως η αναβολή του συνεδρίου "μετασχηματισμού" του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να του λύσει τα χέρια: να προχωρήσει, δηλαδή, σε αλλαγές αψηφώντας τις στενές κομματικές νόρμες.

  Πρακτικώς, η πανδημία όχι μόνον δεν βοήθησε τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε "μετασχηματισμό" και διευρύνσεις χωρίς να ανοίξει εσωκομματικό ρουθούνι, αλλά το κόμμα βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια, με την κορύφωσή της το καλοκαίρι, όταν κυκλοφόρησαν έως και σενάρια διάσπασης, με τα εσωκομματικά στρατόπεδα να βρίσκονται στα χαρακώματα.

  Το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης, αλλά –κυρίως− η επιλογή Τσίπρα να αποφύγει τις κατά μέτωπο συγκρούσεις και να προχωρήσει για μία ακόμα φορά σε "συνθέσεις" (υπαναχωρήσεις, κατά άλλους), έφερε έναν φθινοπωρινό ανασχηματισμό και μια (κατ’ επίφαση;) νηνεμία. Για την ώρα, τα εσωκομματικά "στρατόπεδα" αναδομήθηκαν, διά συγχωνεύσεων και διαζυγίων, χωρίς να υποδαυλίζουν δημόσιες κόντρες και διαλυτική εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Σιωπητήριο

  Προδήλως και λειτούργησε επικουρικά σε αυτό ο αρχικός χειρισμός των νέων Τάσεων που δημιουργήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα: χαμηλοί τόνοι, όχι ενθάρρυνση "καρφωμάτων" από στελέχη που βρίσκονται υπό την επιρροή του και διαρροές περί "καλωσορίσματος" των νέων ομάδων.

  Παραμένει, θεωρητικώς, το κλίμα αυτό στην ηγεσία μεν (άλλωστε "εχθρός είναι η Δεξιά"), αλλά σύντομα ο κ. Τσίπρας πέρασε στην επόμενη φάση του σχεδιασμού του: Εφόσον το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε, είναι πια χειροπιαστό κείμενο, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις (το "Κ" στο περασμένο φύλλο του αποκάλυψε τις θέσεις για την οικονομία), άπαντες πρέπει στον δημόσιο λόγο τους να διατυπώνουν τις επίσημες προτάσεις και όχι ο καθένας τα δικά του.

  Η τρίτη φάση του σχεδιασμού έχει ήδη δρομολογηθεί, είναι η περιβόητη διεύρυνση, με όρους πια εντελώς διαφορετικούς από τη "μεταγραφή στελεχών", ήτοι το "ροκάνισμα" βουλευτών ή κορυφαίων στελεχών άλλων χώρων, του ΚΙΝΑΛ εν προκειμένω.

  Εισοδισμός

  Σε πολιτικό επίπεδο, είναι εκπεφρασμένη η στόχευση του κ. Τσίπρα να απευθυνθεί στη "μεσαία τάξη" (και όχι μόνον στην κατώτερη οικονομικά στοιβάδα της), διά ζυμώσεων με επαγγελματικούς φορείς που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία και φλερτ με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

  Στο κοινό αυτό ανήκουν και Κεντρώοι Πολίτες, οι οποίοι είναι μετριοπαθείς και επ’ ουδενί αυτοπροσδιορίζονται ως "αριστεροί". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τους "κλείσει" το μάτι σε σειρά επίκαιρων ζητημάτων. Είναι ενδεικτική η παρέμβασή του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και σχετικά με την αστυνόμευση των πανεπιστημίων. Αναγνώρισε το πρόβλημα βίας και παραβατικότητας και, διατρανώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στις προωθούμενες αλλαγές, μίλησε για "παλλαϊκό Κίνημα" και όχι απλώς "Φοιτητικό", προκειμένου να σβήσει την "αριστερίστικη" ανάγνωσή του.

  "Ανοίγματα"

  Στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, άλλωστε, υπάρχει εδραία η πεποίθηση πως, όσο θα υποχωρεί τους επόμενους μήνες η πανδημία, τόσο θα αρχίσουν να "χάσκουν" ορθάνοιχτες οι πληγές που αφήνει πίσω, κυριότατα στην οικονομία (και όχι μόνο). Βάσει αυτής της εκτίμησης, θεωρούν ότι θα υπάρξουν δυσοίωνες εξελίξεις με ραγδαίο πολιτικό αποτύπωμα.

  Το σενάριο των εκλογών την άνοιξη, κατά τα επιδημιολογικά φαινόμενα, έχει αρχίσει να "καίγεται" για τις προβλέψεις που κάνουν στο κόμμα μεν, αλλά παραμένει ορθάνοιχτο για τους ίδιους το ενδεχόμενο πρόωρων προς το τέλος του 2021. Πέραν τούτων, σε κάθε περίπτωση, προσπαθούν (ξανά) να ανασυγκροτηθούν ώστε να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους δυσαρεστημένους κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους της Ν.Δ.

  Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε "Προοδευτική Συμμαχία παντού": "άνοιγμα" σε κοινωνικές ομάδες, φορείς, επιμελητήρια, επιστήμονες, τοπική αυτοδιοίκηση, νεολαία και συνδικάτα, για εισδοχή του ΣΥΡΙΖΑ και συμπόρευση.

  Το "άνοιγμα" αυτό, βέβαια, συνοδεύεται και από έτερη απόπειρα της ηγεσίας: να διευρύνει τους ορίζοντες του ΣΥΡΙΖΑ πέραν των στενών κομματικών ορίων.

  Το "μητρώο" νέων στελεχών (πάνω- κάτω κατά τα πρότυπα του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ.) είναι μεν μια "δεξαμενή" από όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αρδεύσει πρακτικά νέα στελέχη, αλλά είναι περισσότερο αποκαλυπτικό των σχεδιασμών Τσίπρα.

  Η σύνθεση ξεχωριστών ομάδων που θα ασχολούνται με τους ειδικούς τομείς και δεν θα απαρτίζεται μόνον από κομματικά στελέχη είναι στις προτεραιότητες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα "συμβούλων"-λοιμωξιολόγων για θέματα της πανδημίας (π.χ. την Αθηνά Λινού κ.ά., με τους οποίους βρίσκεται σε τακτική επαφή και συνεργασία), ενώ το ίδιο πράττει και στην οικονομία (υπό τους Παναγιώτη Κορκολή, σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα ανάπτυξης και πρώην γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ, και τους Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Δραγασάκη.

  Στην ομάδα για την επεξεργασία εργασιακών θεμάτων είναι και η Θεώνη Κακουλίδου (διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία τον Δεκέμβριο συμμετείχε σε μελέτη "Εξωστρέφεια, Εξαγωγές των Επιχειρήσεων & Μισθολογικό Περιβάλλον στην Ελληνική Οικονομία" στο ΕΛΙΑΜΕΠ).

  Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και η αξιοποίηση νέων επιστημόνων από think tanks του ευρύτερου χώρου (πέραν των Ινστιτούτων Πουλαντζά και ΕΝΑ).

  *Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ