Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Φεβ-2021 09:23

  Αδ. Γεωργιάδης: Ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει νωρίτερα

  Αδ. Γεωργιάδης: Ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει νωρίτερα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:49

  Σταματά το take away από τα καταστήματα εστίασης για τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

  "Τα delivery λειτουργούν κανονικά, ωστόσο έχει καταργηθεί το take away για τα Σαββατοκύριακα διότι έχει παρατηρηθεί ένας πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός μπροστά από τα καταστήματα που έπαιρνε ο κόσμος το φαγητό του. Έτσι, το take away τα Σαββατοκύριακα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σταματάει, αλλά το delivery, η  διανομή φαγητού στα σπίτια συνεχίζεται κανονικά", δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Σε ό,τι αφορά την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ο υπουργός Ανάπτυξης  επeσήμανε ότι θα το συζητήσει ξανά με την Επιτροπή, καθώς όπως υπογράμμισε η μη λειτουργία τους "διακινδυνεύει τεράστιο συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ". 

  Σχετικά με τα μέτρα στήριξης της εστίασης που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του κλάδους, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, αντί για τον Μάρτιο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. "Στην εστίαση και τον Μάρτιο το ενοίκιo θα είναι στο μηδέν, και μειωμένο ΦΠΑ θα έχει για μεγαλύτερο διάστημα έως τον Σεπτέμβριο, και η επιστρεπτέα προκαταβολή 6  θα αρχίσει τον Φεβρουάριο αντί για τον Μάρτιο. Με το νέο μέτρο της πληρωμής του 80%, αφορολόγητο και ακατάσχετο, τώρα που θα γίνει η πληρωμή από το υπουργείο Οικονομικών, θα δουν οι άνθρωποι αυτοί σοβαρά χρήματα στους λογαριασμούς τους", ανέφερε ο ίδιος. 

  Επιπλέον, για την επιδότηση των παγίων δαπανών, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. "Σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ανέβηκε το όριο του de minimis, δηλαδή της δυνατότητας απευθείας κρατικής ενισχύσεως σε επιχειρήσεις", υπογράμμισε. 

  Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να μπει φρένο στη διασπορά του ιού και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας. "Αντιλαμβανόμαστε την πολύ μεγάλη κόπωση που υπάρχει, γιατί είναι πολλοί πια οι μήνες που έχει κρατήσει αυτή η προσπάθεια, αλλά θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την πρόοδο του εμβολιασμού και την έξοδό μας από τον χειμώνα είμαστε στο τελευταίο δίμηνο αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας. Είναι σημαντικό τώρα να μην τιναχτούν όλα στον αέρα. Γι’ αυτό κι ελήφθησαν τα μέτρα, όμως ήταν απαραίτητα για να ανασχεθεί το τρίτο κύμα", κατέληξε. 

  Οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν γοργά

  Τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών, παρά τις δυσκολίες, θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και ότι "από το Μάιο και μετά" είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μια νέα εικόνα υποχώρησης της πανδημίας, η οποία και θα επιτρέψει να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη, φέτος, της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη νέα σύμβαση, που υπεγράφη χθες με την εταιρία "Ελληνικός Χρυσός" και η οποία, όπως είπε, "ξεμπλοκάρει" την επένδυση στη Χαλκιδική, υπερδιπλασιάζει τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις από πλευράς της εταιρίας στην ελληνική οικονομία.

  Μιλώντας για τις δυσκολίες της πανδημίας και για την τρέχουσα συγκυρία, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε "μεγάλη ελπίδα" την έναρξη των εμβολιασμών και την "πολύ μεγάλη πιθανότητα", όπως είπε, "να ξεφύγουμε από αυτή τη συμφορά, σε ένα, δύο μήνες και να αρχίσουμε σιγά- σιγά να επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή" και πρόσθεσε: "Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, γιατί η πρόοδος στους εμβολιασμούς θα γίνει, παρά τα αρχικά τώρα προβλήματα και τις αρχικές καθυστερήσεις. Είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, είναι προς το συμφέρον όλου του πλανήτη, να προχωρήσει και θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς" Στη συνέχεια ο υπουργός σημείωσε: "Αυτό τι σημαίνει για όλους εμάς; Σημαίνει, ότι από το μήνα Μάιο και μετά, η πανδημία θα έχει υποχωρήσει, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στις βόρειες χώρες, που είναι κύριοι πελάτες στα τουριστικά μας προγράμματα. 'Αρα, βάσιμα, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη, τελικά, της ελληνικής οικονομίας το 2021 θα επιβεβαιωθούν. Και αυτό που σήμερα φαίνεται "γκρίζο" και "μαύρο" θα αλλάξει. Και θα έχουμε το 2021, από το Μάιο και μετά μια ραγδαία άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας, μια πολύ καλή πρόοδο της τουριστικής δραστηριότητας και άρα και όλων των κλάδων, όπως η εστίαση και άλλων, που συνδέεται με αυτόν".

  Ο κ. Γεωργιάδης, επικαλούμενος την εικόνα που έχει, αναφορικά με τις προθέσεις μεγάλων πρακτορείων τουριστικών πακέτων του εξωτερικού, ανέφερε ότι "η Ελλάδα έχει κερδίσει πόντους αξιοπιστίας μέσα σε αυτή τη συμφορά" και ότι "καθίσταται πλέον, σε πάρα πολλούς, ίσως ο πρώτος ταξιδιωτικός τους προορισμός" και πρόσθεσε ότι αυτή η "καλή φήμη" της χώρας, που αποκτήθηκε παγκοσμίως, πρέπει να αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. "Πιστεύω, λοιπόν, ότι με τη στήριξη της κυβερνήσεως, με την πρόοδο του εμβολιασμού, αλλά και με την πάρα πολύ καλή φήμη που πια η Ελλάδα έχει, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, θα έχουμε το 2021, μια χρονιά έκπληξη" τόνισε ο υπουργός.

  Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι και η Θεσσαλονίκη θα ωφεληθεί από αυτήν τη γενικότερη προοπτική και από τα έργα που δρομολογούνται στην πόλη, τις οδικές συγκοινωνίες και στις υποδομές, με το flyover, το μετρό κ.α., καθώς και τις επενδύσεις της Pfizer και της Sisco και άλλων επενδυτικών σχημάτων που προσβλέπουν στην "καινούργια εποχή, που ανατέλλει σε λίγους μήνες" και πρόσθεσε: "'Αλλωστε, όπως ξέρετε, μόλις χθες, η κυβέρνηση υπέγραψε με την εταιρία Ελληνικός Χρυσός τη νέα σύμβαση, μια σύμβαση περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, που προχωρά σε υπερδιπλασιασμό των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων από πλευράς της εταιρείας στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική οικονομία. Μία σύμβαση, που ξεκολλάει οριστικά μια επένδυση, που είχε μπλοκάρει για πάρα πολλά χρόνια από τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, από τους δόκιμους φόβους ανθρώπων που ήθελαν να είναι βέβαιοι ότι η επένδυση αυτή δε θα βλάψει το περιβάλλον και το μέλλον τους, αλλά δυστυχώς και από άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, που δεν οδηγούσαν πουθενά". "Πιστοί στην προεκλογική μας δέσμευση, ότι θα ξεμπλοκάρουμε αυτή την επένδυση, το κάναμε. Υπεγράφη μια σύμβαση η οποία κυρώνεται από τη Βουλή και η επένδυση προχωράει με πολύ μεγάλη ορμή τους επόμενους μήνες, φέρνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και της Μακεδονίας" πρόσθεσε ο υπουργός.

  Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε, ακόμη, ότι "με καλόπιστη διάθεση, με εργατικότητα, με σκληρή δουλειά και συνεργασία" και "χωρίς να βάζουμε τρικλοποδιές ο ένας στον άλλον, όπως καμιά φορά συνηθίζουμε στην Ελλάδα σε μια διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης ή προσωπικής εμπάθειας", υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αντιληπτό από όλους, παρά την κόπωση και την πίεση που φέρνει η πανδημία, ότι "μπορούμε να βρούμε λύσεις που θα κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίσει, ώστε "να πετύχουμε ένα σπουδαίο και καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό" και πρόσθεσε: "Σήμερα, φαίνονται τα πράγματα γκρίζα, σας λέω όμως ότι η νέα αυτή εποχή ανατέλλει και, σε λίγους μήνες, όλα θα είναι εντελώς διαφορετικά και για την Ελλάδα και για τη Θεσσαλονίκη".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ