Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 11:44

  Κ. Μητσοτάκης στο Reuters: Αισιοδοξία για ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι

  Κ. Μητσοτάκης στο Reuters: Αισιοδοξία για ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη απόφαση συντονισμού των αγορών εμβολίων των μελών της ΕΕ μέσω της Κομισιόν, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως οι πιο μικρές χώρες της Ένωσης θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στη διαπραγμάτευση συμφωνιών από μόνες τους.

  Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία για ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, καθώς μεταξύ άλλων οι ταχείς εμβολιασμοί σε βασικές αγορές, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν το δρόμο για επιστροφή των τουριστών (παρά τις σημερινές δυσκολίες του κλάδου).

  Στο πλαίσιο της διαπίστωσης ότι Βρετανία και Ισραήλ προηγούνται στους εμβολιασμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: "Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν".

  "Ουσιαστικά, το ζήτημα εξαρτάται από το ρυθμό των εμβολιασμών στις βασικές μας αγορές", εξηγεί. "Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι" δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: "Πέρυσι, ήμασταν στο 20-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι".

  Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα ηλεκτρονικό πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού τονίζοντας την διευκρίνιση του Πρωθυπουργού ότι τα πιστοποιητικά δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι.

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο Reuters τόνισε πως η αρχή της αγοράς των εμβολίων από κεντρικό φορέα, ήταν η πιο σωστή.

  "Μπορώ να σας πω, ως μικρή χώρα, ότι δεν θέλω να διαπραγματεύομαι μόνος μου με μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε για το σύνολο των χωρών. Ναι, υπάρχουν περιπλοκές, ναι υπάρχουν ζητήματα αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε τη μεγάλη εικόνα”, ανέφερε στο Reuters.

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη πως αμφέβαλε για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει τον αριθμό των δόσεων εμβολίου χωρίς κάποια κεντρική εξαγορά και διανομή, σύμφωνα με το μέγεθος του πληθυσμού, και το ίδιο προφανώς ίσχυε για τις μικρότερες χώρες της ΕΕ, από την Πορτογαλία μέχρι την Εσθονία, και ακόμη και για μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία.

  "Μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της παράδοσης, και το εάν υπήρξε καλή διαχείριση, αλλά δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με την κύρια απόφαση”, τόνισε.

  Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε αρκετά ικανοποιημένος με τη συνολική αντίδραση της χώρας στην πανδημία, έχοντας υποστεί λιγότερα κρούσματα και θανάτους σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη άνοδο και την αποδυνάμωση του συστήματος υγείας από την δεκαετή κρίση χρέους.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ