Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 11:42

  Μητσοτάκης στο Reuters: Τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου οι διερευνητικές

  Μητσοτάκης στο Reuters: Τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου οι διερευνητικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν ξανά στο τέλος του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου για την αναζωογόνηση των προσπαθειών για την επίλυση της διαφοράς στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, μεταδιδει το Reuters. 

  Περιμένω [τις διερευνητικές] εντός του επόμενου μήνα, κάποια στιγμή προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση", ανέφερε στο Reuters ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια στην συμπεριφορά της. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένας περισπασμός για να αποφύγει τις συζητήσεις στο Συμβούλιο [Κορυφής] της Ε.Ε. τον Μάρτιο", δήλωσε στο πρακτορείο ο πρωθυπουργός. 

  Το πρακτορείο σημειώνει εξάλλου ότι παραμένουν τα εμπόδια, με την κάθε πλευρά να έχει διαφορετική ατζέντα στις συζητήσεις. Η Ελλάδα αναφέρει ότι θα συζητήσει μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ενώ η Τουρκία σημειώνει ότι θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλες οι διαφορές των δύο πλευρών. 

  Σημειώνει εξάλλου ότι προηγήθηκαν δεκάδες γύροι συνομιλιών την περίοδο 2002-2016, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μετά από μια παύση τεσσάρων ετών και ενώ οι εντάσεις κορυφώθηκαν για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο  πλευρές επέστρεψαν στις διερευνητικές στις 25 Ιανουαρίου.

  Το πρακτορείο σημειώνει εξάλλου ότι η Ελλάδα - η οποία πρόσφατα κατέληξε σε συμφωνία με την Ιταλία και την Αίγυπτο - υποστηρίζει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, οι δύο πλευρές θα πρέπει να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ