Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιαν-2021 11:31

  Γ. Κουμουτσάκος: Η προσφυγή στη Χάγη θα εξαρτηθεί από το όποιο πλαίσιο συμφωνίας με την Τουρκία

  Το Βέλγιο θα υποδεχθεί 150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών η λύση της Χάγης", σχολίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, αν δεν συμφωνήσουν Αθήνα-Άγκυρα. Τόνισε, πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Χάγη, για τον λόγο αυτό, "πρέπει να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο δικαίου". "Η Ελλάδα", πρόσθεσε "επίσημα έχει εξαιρέσει  την αρμοδιότητα του δικαστηρίου τα θέματα που αφορούν τον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας της χώρας και την άμυνα, ήτοι δεν συζητά για γκρίζες ζώνες και για αποστρατικοποίηση των νησιών".

  Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 για τις διερευνητικές και σχολιάζοντας ότι λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά από τις επαφές των δύο πλευρών, σημείωσε ότι είναι αυστηρά εμπιστευτικές και πως όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική πλευρά δεν έσπασε την εμπιστευτικότητα αυτήν. "Όλες οι κυβερνήσεις το έχουν σεβαστεί", όπως είπε. Ενώ εξήγησε, ότι όσες διαρροές έχουν γίνει είναι από την τουρκική πλευρά.

  Η Τουρκία όπως είπε, επέλεξε να αναβαθμίσει τη εικόνα της συνάντησης, διότι ήταν μια μακρά περίοδος έντασης και θέλει να δείξει την καλή δική της θέληση. Δεν είναι κατά ανάγκη όπως είπε, ένα θετικό βήμα αλλά, μια κίνηση ατμόσφαιρας, χωρίς αυτό να σημαίνει κάποια αλλαγή στις σταθερές τουρκικές θέσεις. "Χρειάζεται υπομονή και διάλογος, γεφύρωση αντίθετων απόψεων που απαιτεί προσπάθεια και επιμονή".

  Ο κ. Κουμουτσάκος, αναφέρθηκε και στη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά. "Είναι πρώην πρωθυπουργός και έχουν τη δική τους βαρύτητα τα όσα λέει στο πλαίσιο δημόσιο διαλόγου στα ελληνοτουρκικά. Όμως, τον τελικό λόγο έχουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση" , τόνισε. Επίσης επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ότι είναι σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως, "η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι αρραγής και η κυβέρνηση ισχυρή".

  Τέλος, όπως είπε, ο ίδιος θα ψηφίσει τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία. Όπως είπε, "ήδη προεκλογικά και με προσωπικό κόστος, ήμουν μεταξύ εκείνων που έλεγαν ότι μια συμφωνία που έχει κυρωθεί δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί από την Ελλάδα ως συνέχεια του κράτους". Είμαστε μια χώρα όπως είπε, που βασίζει την εξωτερική της πολιτική πάνω στα συμφωνηθέντα κείμενα, "δεν θα το τινάζαμε στον αέρα", τόνισε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ