Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιαν-2021 19:05

  Τσαβούσογλου: Το "casus belli" για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν έχει αλλάξει

  Τσαβούσογλου: Το "casus belli" για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν έχει αλλάξει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ως είθισται για ακόμα μία φορά, Τούρκος αξιωματούχος βγήκε και επανέλαβε προγενέστερες δηλώσεις που αφορούν την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλού Τσαβούσογλου, επανέλαβε λίγο-πολύ τις δύο διαδοχικές ανακοινώσεις που είχε εκδώσει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χάμι Ακσόι. Στην πρώτη επιτίθετο κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και στη δεύτερη διατράνωνε ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στις μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο. Ο Τσαβούσογλου σήμερα συνδύασε και τις δύο, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση του casus belli δεν έχει αλλάξει.

  "Στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Και κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησε. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα", σχολίασε χαρακτηριστικά.

  "Όμως η Ελλάδα, απλά για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, έκανε λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προκλήσεις. Όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει NAVTEX, NOTAM και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο. Ανακοινώνουν περιοχές, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προκλήσεις", είπε.

  Παρ' όλα αυτά, μετά τις συνήθεις απειλές, ως αναμενόταν, τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για τον διάλογο και τον 61ο γύρω των διερευνητικών, πιθανώς προλειαίνοντας το έδαφος, ώστε αν η Τουρκία αποχωρήσει ή δεν παραστεί καν, να έχει έτοιμα τα απαραίτητα επιχειρήματα για να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ