Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 12:52

  Χ. Ταραντίλης: Το αποτύπωμα του ανοίγματος λιανεμπορίου-δημοτικών θα κρίνει τον επόμενο σταθμό αποκλιμάκωσης

  Χ. Ταραντίλης: Το αποτύπωμα του ανοίγματος λιανεμπορίου-δημοτικών θα κρίνει τον επόμενο σταθμό αποκλιμάκωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Υπομονή συστήνει η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Χρήστου Ταραντίλη, για το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων-εστίασης, καθώς και για το ενδεχόμενο άρσης των απαγορεύσεων μετακίνησης από νομό σε νομό.

  "Η λογική είναι να συλλέγουμε δεδομένα, να τα δίνουμε στην επιτροπή, αυτή να εισηγείται και η κυβέρνηση να αποφασίζει. Μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε είναι ότι έχουν ανοίξει τα δημοτικά σχολεία από την προηγούμενη εβδομάδα και μόλις σήμερα κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου…Επειδή θέλουμε να ανοίγουμε με ασφάλεια, λαμβάνοντας αποφάσεις εβδομάδα-εβδομάδα, πρώτα θα χρειαστεί μία περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα, με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει και, στη συνέχεια, αφού πάρουμε τις εισηγήσεις των ειδικών να λάβουμε και τις ανάλογες αποφάσεις...", τόνισε ο κ. Ταραντίλης, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  Με το βλέμμα στον εμβολιασμό της κοινότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο στόχος, για να εμβολιαστούν δύο εκατομμύρια πολιτών μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρχουν ροές εμβολίων σύμφωνα με το πρόγραμμα. "Εάν υπάρχει αυτή η ροή και δε διαταραχθεί από την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών, τότε είναι κάτι το οποίο είναι εφικτό", ανέφερε. "Το ποσό που έχουμε εξασφαλίσει για τον εμβολιασμό είναι πολύ συγκεκριμένο. Είναι γύρω στα 24 εκατομμύρια δόσεις και με αυτή την ποσότητα θα μπορούμε να εμβολιάσουμε περίπου 15 εκατομμύρια πολίτες. Όπως καταλαβαίνετε, υπερκαλύπτει η ποσότητα που έχουμε εξασφαλίσει όλο τον ελληνικό πληθυσμό...Η Phizer είπε ότι θα καθυστερήσει τη ροή των εμβολίων όχι στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο αρχικά είχε τοποθετήσει στις τρεις εβδομάδες Αυτό έχει να κάνει με την καθυστέρηση των εμβολίων σε σχέση με την ημερομηνία που αναμενόταν και δεν έχει να κάνει με μείωση του αριθμού των εμβολίων που έχουμε εξασφαλίσει τόσο εμείς όσο και η Ευρώπη...", πρόσθεσε και σημείωσε ότι η κατάσταση θα διευκολυνθεί από τη γρήγορη έγκριση των εμβολίων της Astrazeneca και της Johnson & Johnson.

  "Όσο πιο γρήγορα και όσο πιο συγκεκριμένα έρχονται οι ποσότητες που έχουμε εξασφαλίσει τόσο πιο συνεπείς θα είμαστε με το πρόγραμμα, το οποίο έχει ανακοινωθεί. Να έχει εμβολιαστεί η πλειονότητα των Ελλήνων το καλοκαίρι...", τόνισε ο κ. Ταραντίλης και επεσήμανε πως τα τρία εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα και το ένα στη Θεσσαλονίκη έχουν μπει σε πρόγραμμα στελέχωσης, ώστε, όταν θα υπάρξει ροή των δόσεων να γίνονται εμβολιασμοί με τον τρόπο που πρέπει. "Το γεγονός ότι δεν εμβολιάζονται τώρα τις Κυριακές οφείλεται στο ότι δεν έχουμε αυτή τη ροή που θα μας οδηγήσει στο να γίνονται εμβολιασμοί και Κυριακή. Εύχομαι να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ροή, έτσι ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε και την Κυριακή για τον εμβολιασμό...", είπε ο κ. Ταραντίλης.

  Το κλίμα με την Τουρκία είναι καλό - Ελπίζουμε έτσι να συνεχιστεί

  Μετά την έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας, στις 25 Ιανουαρίου και εφόσον προκύψει σύγκλιση στο ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης, που μπορεί να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις, τοποθετεί η ελληνική πλευρά το ενδεχόμενο συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν.

  "Καταρχάς, θα πρέπει να πούμε ότι αυτές οι συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Τουρκίας δε θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται. Είναι κάτι που δε χρειάζεται να αποτελεί είδηση. Σίγουρα κάποιες τέτοιες συναντήσεις είναι σημαντικές. Να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές. Και αφού στις διερευνητικές επαφές εξετάσουμε εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης για να μπορούμε να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μόνο θέμα που μας απασχολεί, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες συναντήσεις στη συνέχεια...", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  Ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε πως η Αθήνα έχει θέσει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. "Το πλαίσιο είναι να μην έχουμε ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και οπωσδήποτε να συζητηθεί ένα και μόνο ένα συγκεκριμένο θέμα. Και αυτό έχει να κάνει με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου...", ανέφερε. "Οι διερευνητικές επαφές δεν αφορούν θρησκευτικά ζητήματα. Η κυβέρνηση, προφανώς και σέβεται όλες τις θρησκείες", πρόσθεσε, ερωτηθείς για την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά τις δηλώσεις Ιερώνυμου.

  "Το κλίμα είναι καλό μεταξύ μας. Θα προχωρήσουμε στις διερευνητικές. Θα εξετάσουμε πιθανά σημεία σύγκλισης στο θέμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Το κλίμα είναι καλό και ελπίζουμε έτσι να συνεχιστεί", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ