Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιαν-2021 16:00

  Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική ανάσα η επαναφορά σε ένα πλαίσιο οικονομικής κανονικότητας

  Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική ανάσα η επαναφορά σε ένα πλαίσιο οικονομικής κανονικότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα, πέραν των τεσσάρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφόσον αυτό απαιτηθεί άφησε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή. Παράλληλα και εστιάζοντας στο μέτωπο του εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στα εμβόλια "πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε", προσθέτοντας ότι η Pfizer ενημέρωσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη ότι θα λάβουν λιγότερα εμβόλια από αυτά που είχαν προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

  "Εάν είχαμε προχωρήσει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, προεξοφλώντας ότι θα λαμβάναμε τα εμβόλια της Pfizer, υπήρχε ο σοβαρός κίνδυνος να μην έχουμε να κάνουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάναμε την πρώτη. Είναι μία σύνθετη άσκηση και έχουμε κάθε λόγο να προχωρήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Αλλά, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος με την ανασφάλεια που υπάρχει στην εφοδιαστική αλυσίδα ότι οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που μας έχουν κάνει για τον αριθμό των εμβολίων που θα παραδώσουν", είπε ο πρωθυπουργός, που στάθηκε οξύς όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρχουν χώρες που αποδειχθεί  ότι έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και έχουν αγοράσει πρόσθετα εμβόλια εις βάρος των υπόλοιπων κρατών-μελών.

  "Αυτό είναι κάτι απόλυτα κατακριτέο και θα καταδικαστεί πολιτικά σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αναφέρομαι στη Γερμανία, γιατί υπάρχει η πληροφορία ότι η Γερμανία έχει αγοράσει πρόσθετες δόσεις πέρα και επάνω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι κάτι το οποίο το ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχω κάνει σαφή ερώτηση και δεν έχω λάβει ακόμα ξεκάθαρη απάντηση για το εάν αυτό ισχύει. Σε περίπτωση που ισχύει και το απεύχομαι θα είναι σίγουρα ένα χτύπημα στην προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα. Εάν αποδειχθεί ότι έχει παραβιάσει το ενιαίο πλαίσιο θα είναι σίγουρα μία πράξη καταδικαστέα", διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Σχολιάζοντας τις αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεχή παρακολούθηση όλων των δεδομένων. "Ενημερώθηκα για την απόφαση που αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα. Σε εβδομαδιαία βάση θα επιτηρούμε τα δεδομένα. Και αποτελεί σίγουρα μία σημαντική ανάσα συνολικά για την οικονομία το γεγονός ότι μπορούμε να επανέλθουμε με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας σε ένα πλαίσιο οικονομικής κανονικότητας. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι ένα λελογισμένο ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

  Παράλληλα, στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

  -Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις στο ΕΣΥ, στο να κάνουμε περισσότερα τεστ, στο να κάνουμε πιο γρήγορους εμβολιασμούς. Όταν μίλησα στη Βουλή και στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας είπα συγκεκριμένα ότι θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση και ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε κάποιες ημέρες νωρίτερα να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα. Και είπα ότι δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που πράγματι ζητούσαν να κλείσει νωρίτερα. Η εισήγηση όμως της επιτροπής δεν ήταν αυτή και αυτό είναι απολύτως καταγεγραμμένο και επίσημο και δεν το έχει διαψεύσει κανένα από τα στελέχη και από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή λοιμωξιολόγων. 

  -Λέτε ότι δεν κάνετε κριτική για τους νεκρούς, αλλά κάνετε το αντίθετο και το κάνετε με χυδαίο τρόπο. Το να απομονώνετε σε μία περιπέτεια που κρατάει ένα χρόνο μία εβδομάδα που όντως τα πράγματα στη χώρα μας πήγαν χειρότερα και να στέκεστε με επιμονή σε αυτό ακριβώς το σημείο, για να καταδείξετε δήθεν ανικανότητα της κυβέρνησης είναι παντελώς αναξιοπρεπές. Και κατώτερο των περιστάσεων.

  -Η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα τεστ τα οποία κάνουμε. Τα τεστ είναι χρήσιμα και θα σας ζητήσω ακόμα μία φορά να υποστηρίξετε την προσπάθεια, την οποία κάνουμε. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε πράγματι να εντοπίζουμε τις επιδημίες εν τη γενέσει τους και να παίρνουμε περιοριστικά μέτρα, ώστε να μη χρειάζεται να παίρνουμε οριζόντια μέτρα που προφανώς έχουν μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Κ. Μητσοτάκης: Θα κρατήσουμε το πρόστιμο για τις επόμενες 10 ημέρες εκεί που είναι σήμερα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ