Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιαν-2021 09:18

  Στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης για την πανδημία - Εμβολιασμοί, άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην πρώτη γραμμή

  Μητσοτάκης: Μειώνεται το ενοίκιο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για κλειστές επιχειρήσεις κατά 80%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με μία συνολική αποτύπωση των κινήσεων της κυβέρνησης σε τρία κρίσιμα μέτωπα, την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και την επόμενη ημέρα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, αναμένεται να συνδυάσει την ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός.

  Το…ραντεβού των πολιτικών αρχηγών, μετά από πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, έρχεται να προστεθεί στις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Κοινοβούλιο το προηγούμενο διάστημα για την ενημέρωση των πολιτών, με κυβερνητικά στελέχη, όλες αυτές τις ημέρες, να καλούν τους επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, τη στιγμή κατά την οποία στον ορίζοντα ανοίγονται οι επόμενες προκλήσεις όσον αφορά στη μετάβαση προς την πολυπόθητη κανονικότητα.

  Αυτές οι προκλήσεις και τα "όπλα" που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση, με στόχο τη συνεχή "θωράκιση" της κοινωνίας σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, αναμένεται να βρεθούν στην προμετωπίδα της πρωθυπουργικής παρέμβασης.

  Και το momentum δείχνει ότι η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, που παρουσιάζει τα δεδομένα του κορονοϊού για ολόκληρη την Ευρώπη (τα νέα κρούσματα, τον αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται ανά χώρα, αλλά και το ποσοστό θετικότητας) είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

  Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει τις μέχρι τώρα κυβερνητικής κινήσεις στα μέτωπα της αντιμετώπισης της πανδημίας και της στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση του πλάνου για τον εμβολιασμό της κοινότητας, προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να έχει επιτευχθεί η περιβόητη ανοσία στην κοινότητα.

  "Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο εγχείρημα  που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό Κράτος στον τομέα της υγείας και τα στοιχεία δείχνουν ότι η  χώρα μας προχωράει  με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια", σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Στο πλαίσιο αυτό:

  -Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 146 Νοσοκομεία και σε πολλά από αυτά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών  με την πρώτη δόση του εμβολίου. 

  -Μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί περίπου  65.000 άτομα. Δηλαδή, το 0,6% του πληθυσμού.

  -Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο  και θα επιταχυνθεί  στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων.

  -Την Τετάρτη παραλήφθηκαν οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου Moderna. Παράλληλα, αυξάνονται οι δόσεις από την Pfizer και αναμένεται να προστεθούν τα εμβόλια από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson.

  Στήριξη επιχειρήσεων και απασχόλησης

  Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα εκπέμψει νέο μήνυμα για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με:

  -Τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

  -Το πρόγραμμα "Συν-Εργασία".

  -Το πρόγραμμα "Γέφυρα".

  -Τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

  -Την καταβολή από το Κράτος μεγάλου τμήματος του κόστους των ενοικίων.

  -Τους διαδοχικούς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.

  "Με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα χορηγηθούν σημαντικές διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).

  Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, οι οποίες εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς και νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ", ανέφερε ο κ. Ταραντίλης.

  Την ώρα που ο πρωθυπουργός θα μιλάει στο βήμα της Βουλής, σε εξέλιξη θα βρίσκεται η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που θα παραδώσει τις εισηγήσεις της, με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, για το λιανεμπόριο.

  Η κυβέρνηση δείχνει προς άνοιγμα τομέων της πραγματικής οικονομίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, τα στοιχεία της πανδημίας στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι καλύτερα από αυτά της 14ης Δεκεμβρίου.

  Και η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί χρονικό ορόσημο, καθώς τότε…σήκωσε ρολά το click away, ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. "Η κυβέρνηση ποτέ δε θα πει ή οικονομία ή Παιδεία. Το ιδανικό για εμάς και επάνω σε αυτό δουλεύουμε είναι να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Ιδανικά όλα...

  Αναλύονται τα δεδομένα, τα δεδομένα λένε ότι τα σημερινά επιδημιολογικά σε σχέση με τα δεδομένα στις 14 Δεκεμβρίου είναι πολύ καλύτερα και για αυτό θεωρώ ότι θα μπορούσε ουσιαστικά να εξεταστεί σίγουρα για το click away", τόνισε ο κ. Ταραντίλης, προσθέτοντας ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ και ίσως υψηλότερα στην οικονομία.

  "Θέλουμε να διαχειριστούμε μία κατάσταση, η οποία δε θα ξεφύγει. Και όσο το δυνατόν, σιγά-σιγά, με ασφάλεια, να ανοίγουμε και οικονομία και Παιδεία", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ