Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 07:32

  Η Αθήνα "θωρακίζεται", με το βλέμμα στα επόμενα κρίσιμα μέτωπα

  μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τα επόμενα βήματα της…πυκνής στρατηγικής της στη διπλωματική σκακιέρα οργανώνει η Αθήνα τις πρώτες ημέρες του 2021 και με το βλέμμα σε έναν Ιανουάριο που μπορεί να κρύβει εξελίξεις στο μέτωπο της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα.

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σήμερα στη Λισαβόνα, όπου θα έχει επαφές με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, οι οποίες θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Όπως, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, το οποίο θα θέσει στο… μικροσκόπιό του τη συμμόρφωση της γείτονος με τις αποφάσεις των Βρυξελλών, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η κυβέρνηση κινείται σε πολλαπλά μέτωπα, με στόχο την περαιτέρω θωράκιση των εθνικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ημέρες που ακολουθούν θεωρούνται κομβικές, καθώς σε τροχιά ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής θα βρεθούν δύο άκρως σημαντικά νομοσχέδια:

  -Το πρώτο αφορά στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα έως το ακρωτήρι Ταίναρο στην Πελοπόννησο. "Αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του ελληνικού κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Η επέκταση αυτή αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας…Εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας. Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή", σημείωσε (Καθημερινή) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη.

  -Στη Βουλή φτάνει και το πρόγραμμα της προμήθειας 18 μαχητικών τύπου Rafale (έξι καινούρια και δώδεκα μεταχειρισμένα) που αποτελεί και το πρώτο κομβικό βήμα για αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως "το πλέον σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα" των τελευταίων δεκαετιών. "Η χώρα μας θα αποκτήσει, επίσης, νέες φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, drones, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16. Θα ανανεωθεί ο οπλισμός του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού. Ενώ σε βάθος πενταετίας, όπως έχω δεσμευτεί, το έμψυχο δυναμικό όλων των κλάδων θα ενισχυθεί με 15.000 επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων, όπως και με νέους αξιωματικούς.

  Για όλα αυτά έχει συγκεκριμένες προβλέψεις και ο φετινός προϋπολογισμός. Στην Άμυνα πλησιάσει τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2019", είναι το μήνυμα που έχει εκπέμψει ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

  Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, δώδεκα στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,92 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ 400 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει ο οπλισμός, ο οποίος περιλαμβάνει κατευθυνόμενα βλήματα "Meteor", καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη. Όπως έχουν επισημάνει κυβερνητικά στελέχη, οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, αφορούν τόσο στη δυνατότητα άμεσης παράδοσης ενός αριθμού, προκειμένου να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και στη συμπίεση του κόστους, με στόχο να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων.

  Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Κόστα

  Στο…ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πορτογάλο ομόλογό του (η επίσκεψη έρχεται λίγες  ημέρες μετά την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία) οι κύριοι Μητσοτάκης και Κόστα θα συζητήσουν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και θέματα κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως, για παράδειγμα, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

  Παράλληλα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την πρόθεση της πορτογαλικής Προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία και για την ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού.

  Όπως σχολιάζουν παράγοντες, Ελλάδα και Πορτογαλία είναι δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι, αφενός ως μέλη του NATO, αλλά και ως δύο μεσαίες ευρωπαϊκές οικονομίες με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, που μπορούν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να μεγαλώνουν το αποτύπωμά τους. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί, μαζί με τον ομόλογό του, το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Κόστα θα βρεθούν και στην έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ