Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιαν-2021 08:59

  Τι σηματοδοτούν οι επιλογές του Κ. Μητσοτάκη για το νέο κυβερνητικό σχήμα

  Τι σηματοδοτούν οι επιλογές του Κ. Μητσοτάκη για το νέο κυβερνητικό σχήμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:00

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Προκλήσεις. Στοιχήματα. Νέα χρονιά, νέοι στόχοι. Ο πρώτος μεγάλος ανασχηματισμός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, 18 μήνες μετά τη νίκη στις κάλπες της 7ης Ιουλίου του 2019. Είχαν προηγηθεί οι διορθωτικές κινήσεις στην υπουργική ομάδα, τον περασμένο Αύγουστο.

  Με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων κρίσιμων κύκλων και το άνοιγμα των επόμενων μεγάλων παρεμβάσεων, σε ένα σκηνικό μετάβασης από την περιπέτεια της πανδημίας σε αυτό που είθισται να αποκαλείται "επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα", ο κ. Μητσοτάκης έδωσε καθαρά το στίγμα των "θέλω" και της στρατηγικής του.

  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι αλλαγές, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη, ανοίγουν συζητήσεις για πρόωρες εκλογές. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η χώρα αφήσει πίσω της τις… Συμπληγάδες του κορονοϊού, μέσα και από το σχέδιο για τον εμβολιασμό της κοινότητας και την πολυπόθητη επίτευξη της ανοσίας.

  Αυτή η σκέψη, αυτή η… ανάγνωση πίσω από το DNA των πρωθυπουργικών κινήσεων, μπορεί, προς το παρόν, να μείνει στην άκρη. Προέχουν έτερα ζητήματα. Πιο απαιτητικά. Τα προβλήματα των πολιτών, που αναζητούν λύσεις. Η προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, που βιώνουν τη…μέγγενη των κυμάτων της πανδημίας.

  Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Κοινωνία, οικονομία, καθημερινότητα. Σε αυτά τα μέτωπα θα δώσει τις… μάχες του το νέο κυβερνητικό σχήμα, που ορκίζεται σήμερα το πρωί σε… δόσεις, ελέω των μέτρων για την Covid-19. Και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο ανασχηματισμός είναι, τουλάχιστον, δύο: Διατήρηση του βασικού κορμού της κυβέρνησης. Στίγμα για την επόμενη ημέρα.

  Τα βασικά μέτωπα

  Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να διατηρήσει…αλώβητο το δομικό…κράμα στα κρίσιμα και παραγωγικά υπουργεία, δείχνοντας, αν μη τι άλλο, το "πιστεύω" του ότι η συγκεκριμένη ομάδα ανταποκρίθηκε, σε συνθήκες πρωτόγνωρες, στις δύσκολες απαιτήσεις του 2020, αλλά και στις κρίσεις, τις οποίες εκλήθη να διαχειριστεί. Και αυτές δεν ήταν λίγες.

  Ήταν το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ήταν η μεγαλύτερη ένταση, εδώ και πολλά χρόνια, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αρχής γενομένης από τον υβριδικό πόλεμο στον Έβρο και τα απανωτά κύματα της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. "Το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο και αποτελεσματικό. Αυτό αποτυπώθηκε, άλλωστε, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

  Σε αυτές, τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης ήταν αυξημένα σε σχέση με τα τέλη του 2019. Το αρχικό κυβερνητικό σχήμα κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς, ειδικά κατά το 2020, δύσκολες καταστάσεις και μεγάλες κρίσεις που εκτυλίσσονταν ταυτόχρονα. Το γεγονός ότι ο βασικός κορμός του υπουργικού συμβουλίου παραμένει στο νέο κυβερνητικό σχήμα δηλώνει το θετικό πρόσημο του απολογισμού, ενώ οι αλλαγές στο σχήμα του δίνουν το μέτρο της προσπάθειας για την υπέρβαση καθυστερήσεων", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

  "Οι αλλαγές αποκρυσταλλώνουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα. Ο ανασχηματισμός επιβραβεύει χωρίς να αποκλείει. Αντίθετα, αξιοποιεί την εμπειρία, ανακατανέμοντας τις ευκαιρίες. Στους νεότερους, να δοκιμαστούν στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής. Και στους παλαιότερους, να δράσουν σε διαφορετικά πεδία της. Με τον ανασχηματισμό αναδιατάσσονται οι δυνάμεις της κυβέρνησης, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στο έργο της. Οι αλλαγές διαμορφώνουν ένα κυβερνητικό σχήμα δράσης στις τρέχουσες συνθήκες, αξιοποιούνται όλες οι δυνάμεις της παράταξης ενώ αποτυπώνονται φανερά οι πολιτικές προτεραιότητες", προσθέτουν.

  Πρώτο μήνυμα, λοιπόν, η διατήρηση του βασικού κορμού της κυβέρνησης. Δεύτερο μήνυμα, το στίγμα της επόμενης ημέρας. Το στίγμα των προκλήσεων. Το…σκηνικό είναι πλήρως διαμορφωμένο και η… διαδρομή έχει πρόσημο "ανάκαμψη και από εκεί επιστροφή στην ανάπτυξη".

  Μόνο που η ανάπτυξη αυτή (το έχει δηλώσει καθαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης) θα πρέπει να αφορά στους πάντες. Και με στρατηγικό αφήγημα τις λύσεις στα μείζονα, προήλθαν και οι αλλαγές σε βασικά πόστα. Η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη, ενός μετριοπαθούς πολιτικού, που δε…φοβάται το πολιτικό κόστος, στο υπουργείο Εργασίας σηματοδοτεί την επιτάχυνση στον τομέα-αιχμή της απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

  Πρόκειται για ένα ζήτημα, στο οποίο είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε ένα από τα τελευταία υπουργικά συμβούλια του 2020, ορίζοντάς το ως άμεση προτεραιότητα. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης θα κληθεί να υλοποιήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, παράγοντας, παράλληλα, πολιτικές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  Στο υπουργείο Εσωτερικών, οι κύριοι Βορίδης και Πέτσας θα κληθούν να στηρίξουν την τοπική αυτοδιοίκηση, η συνδρομή της οποίας στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι καταλυτική.

  Η κ. Συρεγγέλα, με το χαρτοφυλάκιο για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, θα κληθεί να προωθήσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ο κ. Συρίγος, με το χαρτοφυλάκιο για την ανώτατη εκπαίδευση, θα κληθεί να αναβαθμίσει την εικόνα των πανεπιστημίων της χώρας.

  "Η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για το 2021 όπως αποτυπώθηκαν και στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς με το βλέμμα στο μέλλον και τοποθετούνται υφυπουργοί με ανάλογες αρμοδιότητες.

  Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα χαρτοφυλάκια για το Δημογραφικό και την οικογένεια, για ειδικές μορφές τουρισμού, για τον σύγχρονο πολιτισμό, για την ένταξη μεταναστών, για υπηρεσίες Υγείας και για τις περιβαλλοντικές δράσεις", σημειώνουν παράγοντες.

  Με τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε κάθε υπουργείο θα υπηρετεί υφυπουργός για την καλύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, με βάση μετρήσιμους στόχους. Όσον αφορά στην…ανθρωπογεωγραφία. Αυτή, όπως αναφέρουν στελέχη, δηλώνει την αντίληψη της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του δυναμικού της. Στο νέο σχήμα εισέρχονται πιο πολλοί βουλευτές, ιδίως νέοι, διατηρείται το μείγμα πολιτικών, εξωκοινοβουλευτικών και στελεχών με τεχνοκρατικό προφίλ, ενώ αυξάνεται η συμμετοχή των γυναικών.

  "Αναφορικά με την επιμονή κάποιων να…διαβάζουν τις αλλαγές με ιδεολογικά κριτήρια ή να βλέπουν στροφή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, είναι μάλλον φανερό ότι το κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από συστράτευση όλων των ρευμάτων της κεντροδεξιάς και του μεταρρυθμιστικού μετώπου", τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

  Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει το κεντρικό στρατηγείο για τη διαχείριση όλων των κρίσεων. Ο Χρήστος Ταραντίλης, μετά τον Στέλιο Πέτσα, θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της επικοινωνίας. Δίπλα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και σε μία κίνηση που συζητήθηκε έντονα, θα βρεθεί ο Θοδωρής Λιβάνιος. Με άριστες γνώσεις στην ανάλυση των ερευνών και των δημοσκοπήσεων, ο κ. Λιβάνιος έχει συνεργαστεί πολλές φορές και στο παρελθόν με τον κ. Μητσοτάκη.  

  Σε τρεις ομάδες λόγω κορονοϊού η ορκωμοσία

  Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε σε τρεις ομάδες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

  -Στις 11.00 ορκίστηκαν οι:

  1. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  2. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  3. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών
  4. Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  5. Βασίλης Κοντοζαμάνης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
  6. Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών 

  -Στις 11.45 θα ορκίστηκαν οι:

  1. Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
  2. Χρήστος Ταραντίλης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
  3. Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
  4. Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
  5. Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  6. Γιώργος Κώτσηρας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης

  Στις 12.30 θα ορκίστηκαν οι:

  1. Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών
  2. Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου 
  3. Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης 
  4. Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  5. Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  6. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού

  Με πολιτικό όρκο θα ορκιστούν:
  1. Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  2. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ