Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιαν-2021 12:55

  Υπ. Δικαιοσύνης: Γιατί έμεινε αμετακίνητος ο Κώστας Τσιάρας – Ποιος είναι νέος υφ. Γιώργος Κώτσηρας

  H Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματική τη ρύθμιση για τις 37.000 δίκες σε 13 μήνες του ν. Κατσέλη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ήταν δεδομένο εδώ και μέρες. Η απόφαση ήταν ειλημμένη να παραμείνει στη θέση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, καθώς κρίθηκε πως έφερε ηρεμία στον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης και κυρίως επανέφερε την ισορροπία που έλειπε σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο.

  Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα, άλλωστε ο κ.Τσιάρας είναι από πρόσωπα που απολάμβανε της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού από τα χρόνια της αντιπολίτευσης. Αλλαγή δηλαδή θα ερχόταν μόνον αν υπήρχε ανάγκη μετακίνησης αλλού, προκειμένου να δωθεί έμφαση σε άλλο τομέα. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο γιατρός στο επάγγελμα Κώστας Τσιάρας βρέθηκε εκτός πεδίου ουσιαστικά, δηλαδή σε έναν χώρο που δεν ήταν στο ευρύτερο αντικείμενό του.

  Όλα αυτά, πήραν της προσωπικής χημείας με τον πρωθυπουργό, έφεραν την τελική απόφαση, αφού θέμα μετακίνησης δε τέθηκε ποτέ.

  To who is who του Υπουργού Δικαιοσύνης

  Ο Κώστας Τσιάρας γεννήθηκε στην Καρδίτσα και είναι Ιατρός Μικροβιολόγος- Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας.

  Από το 2004 έως σήμερα εκλέγεται Βουλευτής Καρδίτσας με τη Νέα Δημοκρατία.

  Τον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Έχει διατελέσει, επίσης, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων τα Βουλής των Ελλήνων.

  Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εκλέχθηκε ομόφωνα Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

  Τον Ιούλιο του 2019 τοποθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Υπουργός Δικαιοσύνης.

  Ποιός είναι ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας

  Μια θέση που "χήρεψε" και δεν αναπληρώθηκε, μετά την παραίτηση του Δημ. Κράνη, έρχεται να καλύψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας. Ένας νέος βουλευτής αλλά μάχιμος δικηγόρος θα είναι αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεωρείται από τα νέα ανερχόμενα στελέχη της κυβέρνησης με εξαιρετική παρουσία ως τώρα, ενώ έχει υπάρξει εκτός των άλλων και πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων (2010-2014).

  Ο νέος υφυπουργός είναι Δικηγόρος-Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό και Διοικητικό Δίκαιο (LL.M, Master II), τ. Πρόεδρος Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Αν. Ευρωβουλευτής-Aν. Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής.

  Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα.

  Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Ζωγράφου το 2002 και εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: Στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Διοικητικό Δίκαιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Droit administratif et Collectivités Territoriales) από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III "Paul Cézanne” της Γαλλίας.

  Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Δικαίου ("Ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων").

  Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή μελετών σχετικών με το ευρωπαϊκό δίκαιο, με τελευταία τη συμμετοχή του στην συγγραφή της κατ´ άρθρον ερμηνείας της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Έχει δημοσιευτεί, επίσης, μετεξέλιξη της διδακτορικής του διατριβής με θέμα "Η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων κατά το ενωσιακό δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη" από τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη (2015), καθώς και μελέτες σε θέματα διοικητικού και ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ έχει διδακτική εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (διδασκαλία μαθητών Erasmus στη Νομική Σχολή Παν/μίου Αθηνών 2011-15).

  Ασκεί δικηγορία από το 2008 και διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα με ειδίκευση στο δίκαιο ανταγωνισμού-κρατικών ενισχύσεων, διοικητικό, εμπορικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

  Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

  • Εξελέγη Βουλευτής Δυτικής Αττικής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019,

  • Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης,

  • Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου,

  • Μέλος της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία,

  • Μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος (για την Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019),

  • Μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του,

  • Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας της Βουλής,

  • Μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Σερβίας της Βουλής.

  Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

  •Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος & Μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων (2010-2014) •Υποψήφιος Ευρωβουλευτής (Ευρωεκλογές 2014) •Επιλαχών Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (Εθνικές Εκλογές 2015) •Αν. Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ (2016-2019) •Μέλος Τομέων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ΝΔ (από το 2016) •Πρωταθλητής Ελλάδος στην αντισφαίριση (2ος νικητής Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2001 στα διπλά κάτω των 18)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων