Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Ιαν-2021 08:58

  Η κυβέρνηση μπροστά στο... σταυροδρόμι των αποφάσεων για το lockdown-Τι θα γίνει με τα σχολεία

  Η κυβέρνηση μπροστά στο... σταυροδρόμι των αποφάσεων για το lockdown-Τι θα γίνει με τα σχολεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναφορικά με τις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου για το τι μέλλει γενέσθαι με το γενικευμένο δίμηνο lockdown. Στην κυβέρνηση, με το χρονικό ορίζοντα της 7ης Ιανουαρίου να πλησιάζει, αναμένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίες θα δείξουν τον τόνο της κατευθυντήριας γραμμής για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει, προκειμένου η χώρα να αποφύγει την... περιπέτεια ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος πανδημίας.

  Με το διάστημα μετά τις 20 του μήνα που διανύουμε να είναι καθοριστικό για την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στην κοινότητα, η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής προκαλεί το μεγαλύτερο προβληματισμό, ο οποίος επιτείνεται από τον υψηλό αριθμό διασωληνωμένων, παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα ανά την Επικράτεια... τρέχουν εδώ και σχεδόν οκτώ εβδομάδες. "Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού παρατηρήθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Κοζάνης, Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Ροδόπης,  Φλώρινας, Λέσβου και Ξάνθης. Μετά από όλες αυτές τις εβδομάδες lockdown υπάρχουν δείκτες που πηγαίνουν καλύτερα, όμως αυτό δεν επιτρέπει κανέναν  εφησυχασμό τις ημέρες των γιορτών", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. "Η προσπάθεια που έγινε από όλους έχει οδηγήσει σε βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάστηκε στο σύνολό του,  αλλά άντεξε. Ο κίνδυνος, όμως, που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλος τους επόμενους μήνες, καθώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι κατεξοχήν μήνες των λοιμώξεων. Σε καμία περίπτωση το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων", επισημαίνουν.

  Στο πλαίσιο αυτό και με βασικό στρατηγικό αποτύπωμα της κυβέρνησης την προστασία της δημόσιας υγείας, οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν προς την κατεύθυνση του ανοίγματος μόνο των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Και η αρχή μπορεί να γίνει ακόμα και την 11η Ιανουαρίου από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. 

  Από εκεί και πέρα, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, πιθανότατα μέχρι και το Φεβρουάριο, ενώ το λιανεμπόριο φαίνεται ότι θα αποτελέσει κομβικό θέμα συζήτησης μεταξύ των ειδικών, χωρίς να αποκλείεται μία επιπλέον ενδιάμεση λύση. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αυτοπρόσωπη παρουσία των πελατών εντός των καταστημάτων, πάντα, όμως, με ραντεβού, ώστε να μην ξεφύγει η κινητικότητα του πληθυσμού.

  Στο...παρά πέντε του ανασχηματισμού;

  Την ίδια στιγμή, στον ορίζοντα φαίνεται να...ανατέλλει ακόμα και άμεσα ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Με βάση τις μέχρι τώρα συζητήσεις που πραγματοποιούνται εντός της "γαλάζιας" παράταξης, ο πρωθυπουργός φαίνεται να προσανατολίζεται σε κινήσεις που αφορούν υπουργεία, τα οποία έχουν καταγράψει ορισμένες…ρωγμές, είτε λόγω χειρισμών θεμάτων, είτε επειδή χρειάζονται συγκεκριμένες διορθώσεις. Παράλληλα, το "κλειδί" των αλλαγών, που αναμένεται ότι θα προωθήσει ο κ. Μητσοτάκης στην εικόνα του υπουργικού συμβουλίου, είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η…στροφή στην παράταξη, μέσα από την ενεργοποίηση συγκεκριμένων ονομάτων, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτό το μήνυμα έχει εκπέμψει ο πρωθυπουργός, με την περαιτέρω ενεργοποίηση των "γαλάζιων" κοινοβουλευτικών τους τελευταίους κρίσιμους μήνες. Το θέμα του ανασχηματισμού συζητείται υπό άκρα μυστικότητα από τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του, ενώ, ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται, είναι αυτά των Δημήτρη Καιρίδη, Χρήστου Ταραντίλη, Σπήλιου Λιβανού, Θοδωρή Ρουσόπουλου, Άγγελου Συρίγου και Τάσου Χατζηβασιλείου.

  Οι αλλαγές που θα πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης στο κυβερνητικό σχήμα θα συνοδεύονται και από την εφαρμογή ενός συνολικού πλάνου για την επόμενη ημέρα της χώρας. Για τους μήνες που θα ορίσουν το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-Covid εποχής. Η υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, ποια πρόσωπα θα είναι αυτά που θα διαχειριστούν τις επόμενες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ενώ, από κοντά, έρχεται το "Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021", το οποίο έχει στην κορυφή του τις στρατηγικές κατευθύνσεις του μετασχηματισμού της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Στην Οικονομία, θα συνεχιστεί η διευκόλυνση των νέων επενδύσεων, ιδίως των "πράσινων". Η στήριξη των startups, ο εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων και η "γαλάζια οικονομία" στα νησιά. Θα κλιμακωθούν, επίσης, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο Δημόσιο, μαζί με τη νέα διαδικασία προσλήψεων, θα προωθηθεί η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η αποκέντρωση μέσω των "έξυπνων πόλεων". Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας θα συμβάλουν οι μόνιμες μειώσεις φόρων. Όπως, η μείωση της φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου των διανεμόμενων κερδών, η αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές και επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, τα κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, και δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η μείωση ή ο μηδενισμός προκαταβολής φόρου. Θετικά στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα συμβάλουν η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου, η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, αλλά και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ