Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Δεκ-2020 09:11

  "Ανάβει" η σεναριολογία για ανασχηματισμό - Aξιοποίηση βουλευτών το "κλειδί" των αλλαγών

  "Ανάβει" η σεναριολογία για ανασχηματισμό - Aξιοποίηση βουλευτών το "κλειδί" των αλλαγών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Δυναμικά επανέρχονται στο προσκήνιο τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα σενάρια, που σχετίζονται με το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού του υπουργικού σχήματος από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ένα momentum, το οποίο ορίζεται από την ολοκλήρωση κύκλων και το άνοιγμα νέων προκλήσεων στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου.

  Με την έναρξη των εμβολιασμών στην κοινότητα να σκιαγραφεί τις πρώτες αχτίδες ελπίδας για μία χρονιά, που θα ανοίξει το δρόμο της επιστροφής στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα και την κυβέρνηση να δομεί το στρατηγικό της πλάνο για την πολυπόθητη ανάκαμψη εντός του 2021, το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι ένα. Κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει, εντός των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων, να ανοίξει το κεφάλαιο των αλλαγών στην υπουργική ομάδα, προκειμένου να δοθεί ένα ακόμα σήμα συνολικής επανεκκίνησης. Στενοί συνεργάτες του, όπως για παράδειγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, που μίλησε πριν λίγη ώρα στην ΕΡΤ, διαψεύδουν ότι είναι στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη να φέρει άμεσα στο προσκήνιο τις κινήσεις του, αποδίδοντας τη φημολογία στο… μονοθεματικό της επικαιρότητας, το οποίο σχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Ωστόσο, αυτό το "άμεσα" μπορεί να είναι και το "κλειδί" που δυνητικά κρατάει…ζεστό το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιασμού από την πλευρά του πρωθυπουργού, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανακοινώσεις, από τη στιγμή που θα μπει στις…ράγες η έναρξη των εμβολίων στο γενικό πληθυσμό.

  Σχεδόν 18 μήνες από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 2019 και στο διάστημα αυτό δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστες διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπουργική ομάδα. Η συζήτηση για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός βρίσκεται κοντά στην αποκάλυψη των προθέσεών του έχει…ανάψει μεταξύ των "γαλάζιων" παραγόντων, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο, το οποίο μπορεί να δείξει προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση, ωστόσο ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει την κίνηση του ανασχηματισμού μέσα στο προσεχές διάστημα. Και αυτό διότι κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είχε ήδη πραγματοποιήσει τις αλλαγές, εάν δεν είχαν προκύψει το δεύτερο και πλέον επιθετικό κύμα της πανδημίας, η αυξανόμενη προκλητικότητα της γείτονος και η παρατεταμένη παρουσία του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην παρούσα συγκυρία, το…ξέφωτο φαίνεται πως έχει ανοίξει. Και το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι είδους ανασχηματισμό θα επιλέξει, τελικά, ο πρωθυπουργός. Μία ομάδα που θα κληθεί να "κάνει τη δύσκολη δουλειά" και να διαχειριστεί τα επόμενα μεγάλα ορόσημα είναι το ζητούμενο. Οι πολίτες, από την άλλη, έδιναν πάντα ψήφο εμπιστοσύνης σε γενναίες αλλαγές, με την είσοδο νέων προσώπων.

  Αξιοποίηση βουλευτών

  Με βάση τις μέχρι τώρα συζητήσεις που πραγματοποιούνται εντός της "γαλάζιας" παράταξης, ο πρωθυπουργός φαίνεται να προσανατολίζεται σε διορθωτικές κινήσεις σε υπουργεία. Παράλληλα, τα περαιτέρω ανοίγματα προς το χώρο της Κεντροαριστεράς δε δείχνουν να βρίσκονται στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το "DNA" των αλλαγών, που αναμένεται ότι θα προωθήσει ο κ. Μητσοτάκης στην εικόνα του υπουργικού συμβουλίου, θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως αποτύπωμα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η…στροφή στην παράταξη, μέσα από την ενεργοποίηση συγκεκριμένων ονομάτων, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτό το μήνυμα έχει εκπέμψει ο πρωθυπουργός, με την περαιτέρω ενεργοποίηση των "γαλάζιων" κοινοβουλευτικών τους τελευταίους κρίσιμους μήνες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ