Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 09:17

  Κυβερνητικό "καμπανάκι" για τις συναθροίσεις τα Χριστούγεννα

  Κυβερνητικό "καμπανάκι" για τις συναθροίσεις τα Χριστούγεννα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Δύσκολες εβδομάδες στον ορίζοντα. Και στο βάθος η ελπίδα που αναγεννάται με την έλευση, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, της πρώτης παρτίδας των εμβολίων στη χώρα μας. Ενδιάμεσα, το μεγάλο στοίχημα για την κοινότητα.

  Και αυτό δεν είναι άλλο από την τήρηση των μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα τώρα που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι αισθητά καλύτερη, προκειμένου να περιοριστεί η όποια πιθανότητα έξαρσης της πανδημίας μέσα στις πρώτες ημέρες του 2021.

  "Ας φροντίσουμε, σε αυτές τις περίπου 15 ημέρες, ιδίως μέσα στις γιορτές, με τη συμπεριφορά μας, να μη θέσουμε σε κίνδυνο αυτήν την καλή πορεία. Εάν τηρήσουμε τα μέτρα, δε θα χρειαστεί καμία παράταση άλλων μέτρων. Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, είναι να κάνουμε αυτό που πρέπει όλοι μας αυτό το διάστημα, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου", είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα.

  Και αυτό το μήνυμα, αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου για το 2020, το οποίο θα θέσει στο μκροσκόπιό του τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και της οικονομίας, θα συζητήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες και θα κάμει τον απολογισμό των θεμάτων που απασχόλησαν την κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός συνέπειας στη στοχοθεσία, η οποία είχε τεθεί στις αρχές της χρονιάς.

  "Δεν υπάρχει περιθώριο για ρίσκο"

  Στο μέτωπο του κορονοϊού, η μεγάλη ανησυχία σχετίζεται με τις συναθροίσεις και τις συναντήσεις σε σπίτια, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. "Δεν πρέπει να αφήσουμε μία συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

  Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω. Θέλουμε καθώς θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

  Το βλέμμα εστιάζει, ταυτόχρονα, στην έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού, με την επιχείρηση "Ελευθερία" να είναι έτοιμη να σηκώσει αυλαία την προσεχή Κυριακή. "Κάθε χώρα θα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο παραλαβής. Ο πρώτες παρτίδες θα φτάσουν  στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσοκομεία αναφοράς", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

  Ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που σήκωσαν μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες. Θα ακολουθήσουν:

  - Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

  - Οι περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65, καθώς από  αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων.

  Το πιο βασικό σε αυτήν την τιτάνια διαδικασία, η οποία θα απαιτήσει την αρωγή όλων των εμπλεκόμενων φορέων; Όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, στη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πειστούν οι συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, από την στιγμή που είναι εγκεκριμένο από όλους τους αρμόδιους φορείς. "Το εγχείρημα είναι τεράστιας  έκτασης και πολυπλοκότητας και οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά", επεσήμανε ο κ. Πέτσας. Στο πλαίσιο αυτό:

  - Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χώροι σωστής αποθήκευσης του εμβολίου, καθώς και οι όροι ασφαλούς και γρήγορης μεταφοράς στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, που έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας.

  - Για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος, λειτουργεί στο επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μεγάλη ομάδα στελεχών από τα υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.

  - Στόχος είναι να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι πολίτες είναι εφικτό, γεγονός που θα σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ