Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 13:36

  Άδωνις Γεωργιάδης: Έως 50.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα τον Ιανουάριο

  Άδωνις Γεωργιάδης: Έως 50.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα τον Ιανουάριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Ένα νέο εργαλείο για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προανήγγελλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

  "Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει και εντός του Ιανουαρίου θα βγάλει και καινούργιο εργαλείο, ύψους 450 εκατομμυρίων με όριο τις 50.000 ευρώ μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις, με μεγαλύτερη εγγύηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε εκ νέου επιχειρήσεις που θα χρειαστούν περαιτέρω οικονομική στήριξη για να ανταπεξέλθουν στη μεγάλη κρίση που προφανώς φέρνει το κλειστό λιανικό εμπόριο στις γιορτές" τόνισε. Ο υπουργός είπε ότι μέχρι στιγμής το click away ανέβασε κατά 35% τον τζίρο αναφερόμενος σε χθεσινά στοιχεία, ενώ για το ίδιο θέμα σημείωσε για την εταιρία Jumbo ότι "κάνει πολύ μεγάλο λάθος ο κ. Βακάκης, αλλά είναι δικαίωμά του".

  Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε τόσο στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όσο και στο λιανεμπόριο. "Έχουμε πετύχει αξιοσημείωτο τζίρο για κλειστό λιανικό εμπόριο. Ξέρετε σε πόσο ποσοστό φτάνει; Κρατηθείτε! Τη χθεσινή μέρα έφτασε περίπου το 35% του περυσινού εορταστικού τζίρου, από το μηδέν που θα ήμασταν χωρίς την παράδοση εκτός! Μιλάμε για 35%! Πρόκειται περί θαύματος!" είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. " Εάν συνεχίσει το μέτρο με αυτόν τον τρόπο να κάνει πωλήσεις χωρίς να αυξάνει την κίνηση στους δρόμους, γιατί μόνο κατά 7,5% αυξήθηκε σε σχέση με προηγούμενη βδομάδα , τότε θα έχουμε πετύχει, κάτι μοναδικό. Να διατηρούμε την υγειονομική ασφάλεια και να λειτουργεί η αγορά. Αυτό είναι φανταστικό, αν συμβεί! Και εύχομαι να συμβεί! Γι’ αυτό και καλώ όλους να τηρήσουν τα μέτρα μέχρι το τέλος και να μην τα παραβιάζουν, γιατί αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, θα σώσουμε και επιχειρήσεις, θα σώσουμε και θέσεις εργασίας, θα εξυπηρετήσουμε και τον πελάτη. Προχθές έλαβα για το θέμα μάλιστα επιστολή από τον Σύνδεσμο των Ελλήνων Βιοτεχνών Παιχνιδιών, από τον σύνδεσμο των μικρών καταστημάτων παιχνιδιών, προσέξτε, των συνοικιακών καταστημάτων παιχνιδιών, και λένε ότι έσωσαν τον χριστουγεννιάτικο τζίρο τους και ευχαριστούν  προσωπικά εμένα που το σκέφτηκα και περιγράφουν σκηνές πελατών τους που τα μικρά παιδιά ενθουσιάζονται που παίρνουν παιχνίδι, έστω έξω από το κατάστημα. Το πιο μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών στην Ελλάδα, το JUMBO, αποφάσισε να μην ανοίξει την "παράδοση εκτός" και δεν τη χρησιμοποιεί καθόλου, είναι δική τους απόφαση".

  Συνεννόηση με τις επιχειρήσεις

  Ο Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα τελειώσει η κρίση , αν θα είναι τον Απρίλιο, τον Μάιο, ή  τον Ιούνιο. "Δεν είμαι προφήτης. Όταν τελειώσει η κρίση όμως  να είστε βέβαιος και εσείς και όλοι οι επιχειρηματίες που δικαίως αγωνιούν ότι θα κάτσουμε και με λογική θα βρούμε εκείνα τα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Κανένας μας δεν πρόκειται να τους πει "πληρώστε όλα αυτά τα λεφτά, αλλιώς κλείστε". Δεν είμαστε ούτε ανόητοι ούτε τρελοί. Όπως μέχρι σήμερα πήγαμε με συνεννόηση, έτσι θα κάνουμε και τότε".

  Αναπτυξιακή Τράπεζα

  Στις παρατηρήσεις του κ. Κατρίνη ότι "όπως είπε και ο κ. Στουρνάρας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, ενώ υπάρχει πρωτοφανής ρευστότητα για τα ελληνικά δεδομένα, 40 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, μόνο ένα πολύ-πολύ μικρό μέρος έχει πάει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, με πιστωτική επέκταση 9% στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις μικρές επιχειρήσεις 1,9%." π κ. Γεωργιάδης απάντησε ως εξής:

  "32.000 είναι οι επιχειρήσεις που έλαβαν ΤΕΠΙΧ μόνο την τελευταία εβδομάδα ενώ με μέσο όρο 60.000 ευρώ , δηλαδή μικρό μέσο όρο, μικρό δάνειο, έλαβαν δάνειο 6.700 νέες επιχειρήσεις, οι οποίες  δεν είχαν πάρει απολύτως κανένα δάνειο από καμία προηγούμενη τράπεζα, από κανένα εργαλείο. Αυτή η Κυβέρνηση σ’ αυτούς τους εννέα μήνες έχει δώσει στην αγορά τη μεγαλύτερη ρευστότητα που έχει δοθεί από κυβέρνηση στην αγορά από τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1830. Πάνω από 11 δισ. εγγυοδοτικά ΤΕΠΙΧ και επιστρεπτέες προκαταβολές. Θα έπρεπε να σας προβληματίσει, κύριε Κατρίνη, αν αυτά που λέτε συνέχεια στη Βουλή είναι αληθή, όπου όλοι οι επιχειρηματίες κλαίνε και λέτε ότι τους αφήσαμε μόνους τους και δεν έχουν φράγκο και καταστρέφονται και όλα αυτά που λέτε. Διότι οι επιχειρηματίες είναι η μισή Ελλάδα. Συγγνώμη, αλλά χθες στις δημοσκοπήσεις δύο διαφορετικών εταιρειών ήμασταν 16 μονάδες μπροστά. Δηλαδή, αν δεν κλαίγατε, πού θα ήμασταν; Στις 26, 36, 56; Είναι δυνατόν να κλαίνε και να καταστρέφονται, κύριε Κατρίνη;" .

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ