Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 08:45

  Στο προσκήνιο η "επιχείρηση Ελευθερία" - Σύσκεψη Μητσοτάκη-ομάδας κρούσης στην Πολιτική Προστασία

  Στο προσκήνιο η "επιχείρηση Ελευθερία" - Σύσκεψη Μητσοτάκη-ομάδας κρούσης στην Πολιτική Προστασία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:08

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην κυβέρνηση για το "τιτάνιο", όπως χαρακτηρίζεται από στελέχη, έργο εμβολιασμού της κοινότητας για την πανδημία. Μετά τις πρωθυπουργικές και από βήματος Βουλής αναφορές, σχετικά με το στρατηγικό αποτύπωμα της "επιχείρησης Ελευθερία", ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα το πρωί στο κτήριο "Φάρος" της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

  Εκεί, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα σύσκεψη με την "ομάδα κρούσης" για τα εμβόλια, με τις πρώτες αχτίδες φωτός να ανατέλλουν στη χώρα μας την εβδομάδα πριν από την Πρωτοχρονιά. Τα πρώτα…τσιμπήματα αναμένονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου, με την Ελλάδα να δηλώνει "παρούσα" στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό και να προβαίνει και η ίδια στους πρώτους εμβολιασμούς λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αλλαγή του χρόνου.

  Ένα πιθανό σενάριο, μάλιστα, τοποθετεί την έναρξη της διαδικασίας ακόμα και την Κυριακή, μετά την εορτή των Χριστουγέννων, ενώ στόχος παραμένει, πάντα, η επίτευξη ανοσίας στο 60% έως 70% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνιο. Στοιχείο, το οποίο, σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας, θα δράσει καταλυτικά στη μετάβαση προς το μονοπάτι της κανονικότητας.

  "Αυτό που έχει σημασία, σε αυτήν τη χρονική συγκυρία είναι  να υπάρξει αδειοδότηση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, μετά να έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας -που πιθανότατα θα είναι μέχρι τέλος της χρονιάς- και μετά να δοκιμαστεί στην πράξη ο πολύπλοκος μηχανισμός, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με βάση το σχέδιό μας, για την εισαγωγή των εμβολίων, την αποθήκευση στις αποθήκες, τη μεταφορά στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, την προτεραιοποίηση, για να κάνει ο κάθε συμπολίτης μας το εμβόλιο, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το κύκλωμα αυτό, το πολύ σύνθετο, το πρωτοφανές, θα λειτουργήσει σωστά.

  Από τον Φεβρουάριο και μετά αναμένουμε πολύ περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε γι’ αυτά, όταν και άλλες εταιρείες πάρουν αδειοδότηση και μπορούν να μας προμηθεύσουν εμβόλια", είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαζικοί εμβολιασμοί αναμένονται στην Ελλάδα με τον ερχομό του 2021, ωστόσο, τα πρώτα εμβόλια λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Ο… πρώτος των πρώτων, πάντως και σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για τις "μάχες" που δίνει το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας, θα μπορούσε να είναι εργαζόμενος στο σύστημα της Υγείας.

  Θα ακολουθήσουν, δε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο έντονο στην κοινωνία το σήμα της ασφάλειας, ενώ η προτεραιοποίηση αφορά στο υγειονομικό προσωπικό και στις ευπαθείς ομάδες, πριν την επέκταση στο γενικό πληθυσμό της χώρας.

  "Εμείς, αυτή τη στιγμή, με τα συμβόλαια προαγοράς τα οποία υπάρχουν θα έχουμε 25 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι τέλους Ιουνίου, σύμφωνα με το αρχικό μας πλάνο. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια μεγάλη διαταραχή, εκτός από τις πρώτες -επαναλαμβάνω- παραγγελίες και παραδόσεις στη χώρα μας.

  Κρίσιμο, λοιπόν, θα είναι το χρονικό διάστημα του Ιανουαρίου, ώστε να μπορέσουμε μετά να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε τον εμβολιασμό με αυτό που έχουμε στα χέρια μας. Δηλαδή, την ενδεχόμενη έγκριση ενός εμβολίου από μία εταιρεία. Μακάρι, οι υπόλοιπες εταιρείες να ακολουθήσουν με τον ρυθμό τον οποίο αναμένουμε", σημείωσε ο κ. .Πέτσας.

  Έρχονται και άλλα τοπικά lockdowns;

  Η κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας άνοιξε, στο μεταξύ, τον κύκλο ενός νέου και πιο αυστηρού μοντέλου παρεμβάσεων. Τρεις δήμοι της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) βρίσκονται από σήμερα σε πιο αυστηρή καραντίνα, που περιλαμβάνει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα αντί για τις 10 το βράδυ που ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και την αναστολή όσων δραστηριοτήτων χαλάρωσαν τις προηγούμενες ημέρες.

  Με εκτεταμένο testing, την ίδια στιγμή, θα επιχειρηθεί ο έλεγχος της διασποράς στις τοπικές κοινωνίες, με το "μοντέλο" της Δυτικής Αττικής να αποτελεί προάγγελο αυστηρότερων lockdowns, όπου παραμένει το "κόκκινο" αποτύπωμα της πανδημίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ