Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Δεκ-2020 13:56

  Ονομαστική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

  Ονομαστική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας "Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων (ΕΕ L 173), κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και άλλες διατάξεις", που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την "αμισθί μαθητεία" και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση "ξεπληρώνει πολιτικά γραμμάτια σε κέντρα παρασιτικών οικονομικών συμφερόντων, που επενδύουν στην υπερεκμετάλλευση της εργασίας των νέων και στην κατάρτιση, αντί για τη γνώση".

  Εν τω μεταξύ απορρίφθηκε από την Ολομέλεια, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε το Κίνημα Αλλαγής επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση, που αφορούν τη σύμβαση για το Ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας, η οποία είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2019.

  Αν και την ένσταση στήριξαν, έστω και με διαφορετικό σκεπτικό, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

  Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της πρότασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει σαφής παραβίαση του Συντάγματος, από τη στιγμή "που δεν επιτρέπεται η επικύρωση διεθνούς σύμβασης με τυπικό νόμο, ενώ απουσιάζει η υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών". Επίσης, εξέφρασε την άποψη, ότι "η σύμβαση πρέπει να αποσυρθεί και για πολιτικούς και για εθνικούς λόγους, καθώς θα έπρεπε να συσχετισθεί και με την απόδοση των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων, αλλά και με την πρόσφατη στάση της Γερμανίας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας".

  Μικροκομματικές προθέσεις πίσω από την ένσταση αντισυνταγματικότητας καταλόγισε στην αντιπολίτευση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια γενική διακρατική σύμβαση αλλά αφορά στοχευμένα το υπουργείο Παιδείας. "Είναι σύννομη και σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ μην ξεχνάτε ότι όταν ήρθε για πρώτη φορά την είχαν στηρίξει όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής", ανέφερε η υπουργός

  Κατά της αμισθί μαθητείας

  Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι "βγαλμένο από τη δεκαετία του ’50 με την αμισθί μαθητεία". Ο ίδιος υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας "ξεπληρώνει πολιτικά γραμμάτια σε κέντρα παρασιτικών οικονομικών συμφερόντων, που επενδύουν στην υπερεκμετάλλευση της εργασίας των νέων και στην κατάρτιση, αντί για τη γνώση. Με το νομοσχέδιο αυτό θεσμοθετούνται τοπικοί πίνακες για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, εργασία χωρίς αμοιβή για ανήλικους μαθητές και μαθήτριες, τοπικά προγράμματα σπουδών, ενώ οδηγείται σε "ξαφνικό θάνατο" σχεδόν το 40% των δημόσιων ΙΕΚ στη χώρα μας, ώστε να αναγκαστούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ να στραφούν στα ιδιωτικά. 

  Η κυβέρνηση "πιάνει το νήμα" από το 2013, όταν καταργήθηκαν δεκάδες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και απολύθηκαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε αυτά. Στο νεοφιλελεύθερο δόγμα του κοινωνικού Δαρβινισμού, που διαπνέει την κυβερνητική πολιτική, η γνώση και η εργασία υποβαθμίζονται σε κατάρτιση για να ικανοποιηθούν πρόσκαιρες απαιτήσεις μεγάλων ξενοδοχείων και μεμονωμένων επιχειρήσεων, που απαιτούν φθηνή εργασία. Η κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο νομοσχέδιο τεμαχισμού, απαξίωσης, και απορρύθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο επιτίθεται και στα εργασιακά - συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών".

  Μ. Ντ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ