Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 08:58

  Τι περιλαμβάνει η πρόταση των λοιμωξιολόγων για τη λειτουργία των εκκλησιών

  Τι περιλαμβάνει η πρόταση των λοιμωξιολόγων για τη λειτουργία των εκκλησιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σχεδόν 15 λεπτά. Σε πολύ καλό κλίμα. Με επισημάνσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού για την ανάγκη αυστηρής τήρησης των αποφάσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

  Η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ήρθε για να επισφραγίσει τη λύση, η οποία προωθείται για τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών. Προηγήθηκε μία αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

  "Θα δούμε εάν υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερης ευελιξίας. Δηλαδή, για μία ακόμα ημέρα λειτουργία, πάντα με την τήρηση του ορίου των εννέα πιστών στις απλές εκκλησίες και των 25 πιστών στις Μητροπόλεις. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλή λειτουργία, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί…", τόνισε ο κ. Πέτσας, δίνοντας τον τόνο της συνομιλίας πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου.

  Η πρόταση της επιτροπής των ειδικών, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασής τους αναμένεται να συζητηθεί στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου. Και είναι μία πρόταση, η οποία μπορεί να περάσει, κόντρα στη σκληρή γραμμή που πρότειναν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα μητροπολίτες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, με το άκουσμα των πρώτων αποφάσεων της κυβέρνησης. Αυτή η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει:

  -Να υπάρχει ένα άτομο εντός του ιερού ναού ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

  -Ο μέγιστος αριθμός ατόμων εντός των ιερών ναών να κυμαίνεται από 25 έως 50, ανάλογα με τη χωρητικότητα της εκκλησίας.

  -Να πραγματοποιηθεί ακόμα μια λειτουργία την ημέρα της πρωτοχρονιάς, πέραν των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων.

  -Να υπάρχουν περισσότερες και πιο σύντομες λειτουργίες τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, με στόχο να μην υπάρξει συνωστισμός εντός των ιερών ναών της χώρας.

  -Να υπάρχει δυνατότητα για ατομική προσευχή εντός των ιερών ναών από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου.

  Σύμφωνα, πάντα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την ημέρα των Θεοφανείων δε θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού των πολιτών. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την εκκλησία να τηρήσει με αυστηρότητα τις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της Επιτροπής.

  Στη συνομιλία που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε  τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  Επίσης, ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά.

  "Όπως το Πάσχα έτσι και τα Χριστούγεννα θα γιορταστούν διαφορετικά φέτος. Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ