Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 19:08

  Ζαββός: Σε 18 μήνες μονοψήφιος αριθμός στα κόκκινα δάνεια

  Ζαββός: Σε 18 μήνες μονοψήφιος αριθμός στα κόκκινα δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο "Ηρακλής" είναι η κορυφαία μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό. 

  Επανέλαβε ότι με τον "Ηρακλή" μειώθηκαν κατά 40% τα "κόκκινα δάνεια", ύψους 30- 35 δισ. ευρώ, ενώ με τον "Ηρακλή ΙΙ" στους επόμενους 18 μήνες η Ελλάδα θα πάει σε μονοψήφιο αριθμό "κόκκινων δανείων".

  "Θα είμαστε πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κι αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία γιατί απελευθερώνει την θηλιά από τις ελληνικές τράπεζες και θα μπορούν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους για την οικονομία και τις επιχειρήσεις" τόνισε ο κ. Ζαββός.

  Ο υπουργός μιλώντας για τις προτεραιότητες και πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος υπογράμμισε ότι "σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε περισσότερο τη λειτουργία του Ηρακλή και της δευτερογενούς αγοράς "κόκκινων" δανείων με τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου πιστώσεων, το Central Credit Register, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης. Με αυτόν τον μηχανισμό ενισχύουμε τη διαφάνεια των χαρτοφυλακίων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των επενδυτών. Έχουμε και άλλες πρωτοβουλίες στη λεγόμενη "δευτερογενή αγορά "κόκκινων" δανείων και με την εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα".

  Αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του ΤΧΣ επισήμανε πως περιλαμβάνεται η "αποεπένδυση του Δημοσίου από τις Τράπεζες με ασφαλή τρόπο" στην μεταρρύθμιση του εθνικού πλαισίου ειδικών εκκαθαρίσεων, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων και με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. "Δρομολογούμε μέσω του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας την ψηφιοποίηση των εργαλείων που θα επιτρέψουν στο Δημόσιο να έχει στατιστικά δεδομένα για την πορεία των ειδικών εκκαθαρίσεων, το σύνολο των ανακτήσεων και διανομών και να αξιοποιήσει καλύτερα τα ευρήματα αυτά" είπε.

  "Η χώρα πέρασε δύο απανωτές κρίσεις σε μία δεκαετία. Πέτυχε την ακλόνητη εμπιστοσύνη των επενδυτών μέσα στην πανδημία, πέτυχε τη λύση συστημικής εμβέλειας με τη μείωση κατά 40% των κόκκινων δανείων χωρίς καμία επιβάρυνση στον προϋπολογισμό και σήμερα σχεδιάζουμε τον Ηρακλή νούμερο δύο" σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

  Μαρία Νταλιάνη 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ