Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 17:13

  Ντόρα Μπακογιάννη: Ετερόκλητο κύκλωμα θέλει να οδηγήσει την χώρα σε μη διάλογο με Τουρκία

  Ντόρα Μπακογιάννη: Ετερόκλητο κύκλωμα θέλει να οδηγήσει την χώρα σε μη διάλογο με Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ένα ετερόκλητο ολόκληρο κύκλωμα προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει και να οδηγήσει την Ελλάδα σε μη διάλογο με την Τουρκία. Με τους γείτονες μιλάς", τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή. Πρότεινε την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ενώ ζήτησε από την Ελλάδα να μπει μπροστάρης στη διανομή του εμβολίου για τον κορονοϊό στον τρίτο Κόσμο. "Εμείς μπορούμε και πληρώνουμε, ο τρίτος κόσμος δεν μπορεί" τόνισε.

  Η κ. Μπακογιάννη αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της τοποθέτησής της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στις σχέσεις με την Τουρκία με αφορμή τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Η άρνηση της πραγματικότητας είναι όχι μόνο ο χειρότερος σύμβουλος, αλλά ειδικά στην εξωτερική πολιτική είναι θανάσιμο λάθος. Και στο τέλος τι επιδιώκουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία; Έχουμε δυνατότητα να αλλάξουμε τη γεωγραφία; Θα ήμουν ευτυχής να γίνουμε Λουξεμβούργο. Να ασχολούμαστε με τους άλλους, τους κατατρεγμένους. Αλλά είμαστε σε μια από τις πιο δύσκολες και εύθραυστες περιοχές του κόσμου. Όσοι επιχειρηματολογούν είτε γιατί η Τουρκία είναι ισλαμική χώρα, είτε γιατί είναι αναθεωρητική δύναμη, είτε γιατί ο  Ερντογάν τα θέλει όλα δικά του, και θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε μη διάλογο, ούτε σε διερευνητικές επαφές να βγουν και να το πουν με παρρησία. Και να πουν ποιο είναι το επόμενο βήμα.

  Ο κάθε αναλυτής που βγαίνει με μια οξυμένη ευαισθησία ενδεχομένως κάνει την δουλειά του. Εγώ το λέω ξεκάθαρα: πιστεύω αυτό που έλεγε ο αείμνηστος Κωσταντίνος Καραμανλής, η Ελλάδα διαλέγεται με τους γείτονές της σε όλες τις συνθήκες. Και τις εύκολες και τις δύσκολες. Με τους γείτονες μιλάς. Το ότι μιλάς δεν σημαίνει ότι αλλάζεις θέση".

  Η πρώην υπουργός Εξωτερικών πρότεινε την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες λέγοντας ότι εκεί θα πρέπει να προσέλθει η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και σιγουριά και θα πει στην Τουρκία "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα" εάν πιστεύετε ότι το δίκιο είναι με το μέρος σας θα πάμε στην Χάγη και θα αποφασίσει η Χάγη".

  Η Ελλάδα άντεξε στην πανδημία

  Σε ό,τι αφορά και το κομμάτι της υγείας και της οικονομίας η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η χώρα άντεξε. "Αφήνουμε πίσω μια πολύ δύσκολη χρονιά,  η χώρα μας δοκιμάζεται πάρα πολύ σκληρά, όμως με το χέρι στην καρδιά λέω, η Ελλάδα άντεξε. Αναδείχθηκε η δυνατότητα να κρατηθεί όρθια στον τομέα της υγείας. Με κριτική, μάχες και δυσκολίες το σύστημα υγείας άντεξε. Κρατήθηκε όρθια η οικονομία με τεράστια προβλήματα,  παρ’ όλ’ αυτά οι επιχειρήσεις κρατήθηκαν και υπάρχει ελπίδα να βγούνε αν όχι όλες,  οι περισσότερες,  όρθιες, λαβωμένες αλλά να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Η Ελλάδα κατάφερε μέσα στο πολύ δύσκολο περιβάλλον να προσελκύσει επενδύσεις. Το ελληνικό Κοινοβούλιο έμεινε ανοιχτό και λειτούργησε, σε αντίθεση με άλλες χώρες, Δεν ξέρω γιατί επιχαίρετε  με τις δυσκολίες που θα έχουμε. Κακώς κάνατε γιατί θα τα περάσουμε μαζί. Δεν ξέρω αν υπάρχει ΄χώρα που να μην αντιμετωπίζει όλα αυτά, όπως κι  εμείς και να μην έχουν φόβο για το πώς θα βγούμε από εκεί. Η Ελλάδα ανήκει στις προνομιούχες χώρες που θα μπορέσουν να εμβολιαστούν μέχρι το καλοκαίρι κι αυτό μας το επέτρεψε και η συμμετοχή στην ΕΕ. Η ελληνική Δημοκρατία πρέπει να πρωτοστατήσει  αυτά τα εμβόλια να πάνε και στον τρίτο κόσμο, στις χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα της Ελλάδας. Εμείς μπορούμε και πληρώνουμε, αυτοί δεν μπορούν". 

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων