Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Δεκ-2020 18:59

  Σύνοδος Κορυφής: Τρίτο προσχέδιο με πιο "σκληρή γραμμή" για Τουρκία - Μητσοτάκης: Ορισμένοι κολλούν στα "εάν" και στα "αλλά"...

  Σύνοδος Κορυφής: Τρίτο προσχέδιο με πιο "σκληρή γραμμή" για Τουρκία - Μητσοτάκης: Ορισμένοι κολλούν στα "εάν" και στα "αλλά"...
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11/12/2020 01.30

  Τη συζήτηση νέου, τρίτου προσχεδίου απόφασης για το ζήτημα της Τουρκίας άρχισαν, λίγο πριν τις 12 το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή, οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

  Το τρίτο αυτό προσχέδιο χρησιμοποιεί ελαφρώς πιο σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση και το Κυπριακό.

  Σε αυτό, η ΕΕ "καλεί την Τουρκία σε υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να εντείνει τις προσπάθειές της κατά των δικτύων λαθροδιακινητών μεταναστών", μετά από ελληνικό αίτημα για μια τέτοια προσθήκη.

  Όσον αφορά στην Κύπρο, αναφέρεται ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένει δεσμευμένο στην επιδίωξη μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος" και ότι "αναμένει το ίδιο και από την πλευρά της Τουρκίας".

  Όσον αφορά τις κυρώσεις, το κείμενο παραμένει σχεδόν ίδιο - με μικροαλλαγές όπως ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να λάβει εντολή να συντάξει έκθεση για την κατάσταση "στην ευρύτερη περιοχή" και όχι απλώς στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου η Ένωση να προχωρήσει σε επόμενα βήματα τον Μάρτιο.

  Στην έκθεση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και "η λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας", αναφορά που θεωρείται εξισορροπητική υπέρ της Άγκυρας, μιας και αποτελεί αίτημά της.

  Σύμφωνα με πηγή του Politico,  προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία, ωστόσο εκφράζεται αισιοδοξία ότι υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει συμβιβασμός.

  Με τo προηγούμενο προσχέδιο συμπερασμάτων να μην ικανοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Politico, ανέφερε νωρίτερα στους ομολόγους του ότι "είναι τουλάχιστον παράδοξο, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, χώρα-μέλος του NATO, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βαλτώνει στα "εάν" και στα "αλλά"...".

  Στο προσχέδιο γινόταν λόγος περί καλέσματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "να προσθέσει και νέα ονόματα" στη λίστα των κυρώσεων δεδομένων "των μη εγκεκριμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο". Καλείτο παράλληλα ο Ζοζέπ Μπορέλ "να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε" και για το εύρος των κυρώσεων "η οποία θα παρουσιαστεί το αργότερο τον Μάρτιο του 2021 στο Συμβούλιο".

  Οι αλλαγές, σε σχέση με το χθεσινό πρώτο προσχέδιο, κρίνονταν αμελητέες. Οι διπλωματικές πηγές της ΕΕ σημείωναν ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο η αναφορά στον Μάρτιο μοιάζει χρονικά πολύ μακρινή, καθώς Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν μεγαλύτερη ταχύτητα και ένταση στην ευρωπαϊκή αντίδραση έναντι της Τουρκίας.

  Σύμφωνα με έτερη διπλωματική πηγή, η Ελλάδα πρότεινε έκτακτη σύνοδο τον Φεβρουάριο, με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία. Ωστόσο ανώτεροι διπλωμάτες της Ένωσης δεν έμοιαζαν να υιοθετούν την ιδέα, σημειώνοντας ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο", πάντα σύμφωνα με το Politico.

  Τα κράτη - μέλη συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει κάτι έναντι της Άγκυρας, ωστόσο "ακριβώς αυτό το κάτι είναι το σημείο διαφωνίας", τόνισε επίσης πηγή των Βρυξελλών.

  Δηλώσεις Μακρόν, Μισέλ για Τουρκία - Υπέρ κυρώσεων ο Βέλγος πρωθυπουργός

  Η Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Για ξεκάθαρη θέση της Γαλλίας έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο, σημειώνοντας ότι "θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο σύνολο της περιοχής, που σημαίνει Ανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή".

  Η εκτίμηση της ΕΕ για την Τουρκία δεν είναι θετική, σημείωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι "η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε".

  "Θα προσεγγίσουμε την σχέση μας με την Τουρκία και να δούμε με ποιον τρόπο με ενότητα μπορούμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων" ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

  Υπέρ της "δυνατότητας στοχευμένων κυρώσεων" στην Άγκυρα τάσσεται ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, σύμφωνα με την εφημερίδα Nieuwsblad. "Το Βέλγιο υποστηρίζει πάντα μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, για διάλογο σχετικά με τις στρατηγικές προκλήσεις και την συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας" ανέφερε ο Ντε Κρόο στη συμβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος Αξιωματούχος έκανε λόγο για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της Συνόδου Κορυφής εκφράζοντας την "απογοήτευση" της ΕΕ για τη στάση της 'Αγκυρας και υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι εύκολο να βρεθεί συμφωνία" καθώς υπάρχουν "διαφορετικές απόψεις".

  Πάντως, σύμφωνα με το Reuters στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η ΕΕ θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων της Τουρκίας στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις.

  Η Τουρκία, οι σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βrexit και οι κυρώσεις στη Ρωσία αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου, ενώ κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες τίμησαν τη μνήμη του Ζισκάρ Ντ'Εστέν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ