Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Δεκ-2020 09:45

  Πόσο... "παλιό ΠΑΣΟΚ ορθόδοξο" σηκώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ;

  Πόσο... "παλιό ΠΑΣΟΚ ορθόδοξο" σηκώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Έχουν κοπάσει τα δημόσια "χτυπήματα" των ανησυχούντων του ΣΥΡΙΖΑ μην πασοκοποιηθεί το κόμμα τους, αναμφισβήτητα. 

  Αυτή είναι και μια "ποιοτική" διαφορά στο πώς αντιλαμβάνονται πια οι "53" και οι "κομματικοί" του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν από καιρό συντονίσει τα βήματά τους ( Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης) τους όρους της "μάχης" στο εσωτερικό του κόμματος απέναντι στους, "πασόκους", τους "αυριανιστές" και τους "πολάκηδες": Όχι με όρους υποδαύλισης της εσωστρέφειας στον δημόσιο διάλογο. 

  Οι τέσσερις και η "νηνεμία"

  Ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο "ανατροπή" μετά τον φοβερό για την Κουμουνδούρου μήνα Αύγουστο, όταν με αφορμή τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, ξέσπασε τέτοια κόντρα -τουλάχιστον 30 ημερών- μεταξύ Τσίπρα- Τσακαλώτου που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε προ δεύτερης διάσπασης.

  Το σοκ που προκάλεσε η αξιοποίηση των διαφωνιών ( με αποκορύφωμα την ιστορία Κοντονή)  από τους πολιτικούς αντιπάλους της Κουμουνδούρου, ήταν τόσο ισχυρό ακόμη και στους ανησυχούντες, που εμπεδώθηκε πλέον ότι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι επιεικώς, αντιπαθητική. 

  Έκτοτε, σε γενικές γραμμές, ενώ υπήρξαν αφορμές που λίγο καιρό πριν θα ήταν πεδίο δημόσιων αλληλοκαρφωμάτων , τα "στρατόπεδα" έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Ήτοι, το ένστικτο επιβίωσης επικράτησε. 

  Κομματικό στέλεχος από την πλευρά των "τεσσάρων" πάντως, εξαρχής που κόπασε η καταιγίδα, απέδιδε την νηνεμία, στο γεγονός ότι δεν στοχοποιούνται πια δημόσια οι μη προεδρικοί: "Αποδεικνύεται ότι το περιβάλλον του Αλέξη και οι προεδρικοί ευθύνονταν για την εσωστρέφεια", ήταν και παραμένει η βασική "ανάγνωση" του.

  "Συναγερμός" περί πελατειακού ΠΑΣΟΚ

  Στο μεταξύ πάντως, όπερ και πέρασε σχεδόν στα ψιλά της συριζαϊκής επικαιρότητας μέχρι το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση της απόσυρσής της, η "τροπολογία Σπίρτζη" για την ΕΛΑΣ, έγινε πεδίο και ιδεολογικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Πόσο πελατειακό ΠΑΣΟΚ σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ; 

  Η ερώτηση αυτή εν είδει "καταγγελίας" προδήλως, αιωρήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η αξιοσημείωτη "ανατροπή" ήταν πως διατασικά, και όχι μόνο από τους εξ αριστερών του κ. Τσίπρα, απαντήθηκε εμπράκτως: Όχι πολύ. 

  Δεν ήταν μόνον ο Σκουρλέτης, ο Φίλης κι ο Τσακαλώτος που "πάτησαν" πόδι στην έμπνευση λίγων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του Χρήστου Σπίρτζη, να ζητηθεί δια τροπολογίας ειδική μεταχείριση ( 13ος μισθός πρακτικά) για την ΕΛΑΣ ...λίγες ώρες μετά αφού είχε χαλάσει τον κόσμο το κόμμα με καταγγελίες για όργιο αστυνομικών αυθαιρεσιών, στην επέτειο Γρηγορόπουλου. 

  Και προεδρικοί διαφώνησαν, λ.χ ο Δημήτρης Βίτσας αλλά και ο εκ του συγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ ορμώμενος, Νίκος Μπίστης. 

  Από το ρεπορτάζ άλλωστε, είναι ήδη γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σαν ...έτοιμος προσχώρησε στην άποψη ότι η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί και να εμπλουτιστεί με το αίτημα για στήριξη και άλλων ομάδων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης μεσούσης της πανδημίας. 

  Έχει αποφασίσει η ηγεσία της Κουμουνδούρου να γυρίσει την πλάτη στις πρακτικές του "παλιού ΠΑΣΟΚ του ορθόδοξου"; Όχι, δα. 

  Προς ώρας απλώς, φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας τις αντιμετωπίζει σαν το αρσενικό: Το λίγο σώζει, το πολύ, σκοτώνει. 

  Για αυτό εξάλλου, το "σήμα" που έστειλε πρόσφατα στους βουλευτές, τα στελέχη και τους συνοδοιπόρους του γενικώς, είναι να αφήσουν για την ώρα τις θεωρίες για εξεταστικές και άλλες τέτοιες (διαχρονικές)  πατέντες και να εστιάσουν σε προγραμματική αντιπολίτευση. 

  Αργότερα, βλέπουμε.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ