Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 10:51

  Μ. Βαρβιτσιώτης για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία: Δεν αισθάνομαι τρομερή αισιοδοξία

  Μ. Βαρβιτσιώτης για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία: Δεν αισθάνομαι τρομερή αισιοδοξία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Δεν αισθάνομαι τρομερή αισιοδοξία", σχολίασε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

  "Έχουμε κάνει μια προσπάθεια για τη Σύνοδο και θα συνεχίσουμε μέχρι την κορύφωση, ώστε η Ευρώπη να φανεί αντάξια για όσα είπε την προηγούμενη περίοδο", είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Η Τουρκία, είχε δύο δρόμους την καλή συνεργασία και αποφυγή μονομερών ενεργειών και το δύσκολο δρόμο των κυρώσεων.

  Παράλληλα, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το αν η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Αθήνας και τη σοβαρότητα της κατάστασης. "Θεωρώ ότι θα είναι μια πολύ επιφυλακτική στάση και υποχωρητική της Ε.Ε", σχολίασε χαρακτηριστικά.

  Τόνισε δε, ότι αυτή η στάση δεν είναι αντίστοιχη της φιλοδοξίας της Ευρώπης και προσωπικά της Άνγκελα Μέρκελ, για τον πυλώνα ασφάλειας και τον σημαντικό ρόλο που αποζητά η Ένωση στα γεωπολιτικά θέματα. "Το να δούμε ότι ο στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας είναι η Τουρκία, είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε.

  Για το τι προσδοκά η Αθήνα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι αναμένεται μια επέκταση του πλαισίου των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στην Κύπρο, ένα πιο αυστηρό πλαίσιο που θα τεθεί την επόμενη ημέρα. Άλλωστε όπως είπε, "η Ευρώπη δεν κάνει βήματα προς τα πίσω, κάνει αργά αργά και δειλά μπροστά, αλλά, δεν ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία των μελών της", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

  "Η Τουρκία, ζει το παιχνίδι της μεγάλης δύναμης της αναθεωρητικής που μπορεί να παίζει σε όλα τα ταμπλό", απάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην ερώτηση τι ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα.

  Χωρίς χρονοδιάγραμμα, αλλά σε αόριστο χρόνο, άφησε το ενδεχόμενο έναρξης των διερευνητικών ομιλιών Αθήνας-Άγκυρας. Παράλληλα, σημείωσε, ότι δεν θα δεχθούμε έναν διάλογο υπό διεθνή επιτήρηση, ο οποίος να αφορά το σύνολο των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Αυτό που θέλει η Ελληνική πλευρά να πετύχει, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, είναι ένας διάλογος για την οριοθέτηση των Θαλασσίων ζωνών.

  ''Όμως, ενώ η Άγκυρα εμμένει στις προκλήσεις τις εκδίδοντας νέες NAVTEX δεν μπορούμε να συζητάμε σε αυτό το κλίμα. Χρειάζεται μια συνολική τοποθέτηση όχι χρονική αλλά ποιοτική. Χωρίς χρονικό προσδιορισμό αλλά, ποιοτικό. Μια ειλικρινή διάθεση του διεθνούς δικαίου και όχι μιας πολιτικής με χρήση όπλων και απειλών'', κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ