Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 09:30

  Κομβική για τις αποφάσεις της κυβέρνησης η επόμενη εβδομάδα - Σχολεία και εστίαση επιστρέφουν από το… 2021

  Κομβική για τις αποφάσεις της κυβέρνησης η επόμενη εβδομάδα - Σχολεία και εστίαση επιστρέφουν από το… 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τα σενάρια που διακινούνταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα περί παράτασης του καθολικού lockdown επιβεβαιώθηκαν δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανακοίνωσε την παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα.

  Μέχρι, δηλαδή, την 14η Δεκεμβρίου. Πλέον, η προσοχή εστιάζει στην επόμενη εβδομάδα. Όταν και αναμένεται να αποτυπωθεί ο στρατηγικός χάρτης εξόδου από την καραντίνα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν άνοιγμα των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αλλά και της εστίασης από το…2021.

  Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του να αποφασίσουν την επέκταση των απαγορεύσεων κατά επτά ημέρες; Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μία σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν. Σημειώνουν, παράλληλα, πως σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται περισσότερα εξιτήρια από εισαγωγές στα νοσοκομεία.

  Ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Και με αυτά τα δεδομένα ήταν προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα απομακρυνόταν χρονικά. "Απόλυτη προτεραιότητα είναι, σταθερά, η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

  Όπως είναι εμφανές, λοιπόν, τέσσερα είναι τα δεδομένα που θα καθορίσουν το πώς και το πότε η χώρα θα βγει στο μονοπάτι της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που, κατά την πρωθυπουργική αποστροφή θα είναι "αργό", αλλά συνάμα "πιο σίγουρο" και "πιο ασφαλές".

  Και αυτά είναι η πίεση στο σύστημα της υγείας, τα ημερήσια κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εξιτήρια και ο δείκτης θετικότητας. "Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό. Υψηλότερο απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς, μετά από αρκετές εβδομάδες σε κατάσταση lockdown, ενώ και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι υψηλή.

  Επομένως, θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα, όλα τα σχετικά στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονες μας, θα ακούσουμε την εισήγησή τους και μετά θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, την επόμενη εβδομάδα", επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

  Εφόσον, λοιπόν, τα δεδομένα γύρω από το ιικό φορτίο στην επικράτεια του επιτρέψουν, από τις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα… σηκώσουν ρολά τα μικρά καταστήματα της λιανικής, καθώς και τα κομμωτήρια.

  Το άνοιγμά τους θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως ο αριθμός των πελατών που θα επιτρέπεται ανά κατάστημα, ενώ μέρος της καθημερινότητας θα εξακολουθήσει να είναι τόσο η αποστολή μηνυμάτων, όσο και η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες. Λίγες ημέρες πριν από τις εορτές, ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται να ανοίξουν και οι καφετέριες. Με χρήση των εξωτερικών τους χώρων και με απόσταση ανάμεσα στα τραπέζια. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ