Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 09:05

  Ένα βήμα πριν την παράταση του lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου - Τι θα κρίνει το "άνοιγμα"

  Ένα βήμα πριν την παράταση του lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου - Τι θα κρίνει το "άνοιγμα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ένα βήμα πριν την επέκταση του καθολικού lockdown, τουλάχιστον μέχρι την 14η Δεκεμβρίου, βρίσκεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν ακόμα και τις επόμενες ώρες, με το βλέμμα να στρέφεται, αρχικά, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. Αυτό που μένει να απαντηθεί, πλέον, είναι ο χρόνος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες, προκειμένου να αποτυπώσει το στρατηγικό πλάνο μετάβασης της χώρας στην όποια κοινωνική και οικονομική κανονικότητα επιβάλει ο καιρός της πανδημίας.

  Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

  Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις νέες συσκέψεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με στενούς συνεργάτες και λοιμωξιολόγους, ενώ ο…ορίζοντας της επόμενης πρωθυπουργικής παρέμβασης εκτείνεται μέχρι τις πρώτες ημέρες της επόμενης κρίσιμης εβδομάδας. Όταν το Μέγαρο Μαξίμου λάβει στα χέρια του τα τελευταία στοιχεία για το αποτύπωμα του ιικού φορτίου στην κοινότητα και, κυρίως, στις περιοχές εκείνες που βρίσκονται ακόμα σε…κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

  "Τα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, θετικό ισοζύγιο όσον αφορά τις εισαγωγές και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία και αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων απλών κλινών για ασθενείς με κορονοϊό. Ωστόσο, πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. H απόφαση της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιορισμών θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα που παρακολουθούνται καθημερινά και αξιολογούνται διαρκώς. Είναι κατανοητή η προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν και η ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή. Πρωταρχικό διακύβευμα όμως είναι η υγεία όλων. Για την κυβέρνηση προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής, η προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν στελέχη, εν αναμονή του επόμενου κύματος των ανακοινώσεων.

  Τι θα κρίνει το "άνοιγμα"- Κλειστά μπαρ ως το εμβόλιο

  Τέσσερα "κλειδιά". Αυτά θα ανοίξουν το δρόμο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που, κατά την πρωθυπουργική αποστροφή θα είναι "αργός", αλλά συνάμα "πιο σίγουρος" και "πιο ασφαλής". Και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για το χάρτη εξόδου από το lockdown θα έχουν προηγουμένως περάσει από τη βάσανο συγκεκριμένων κριτηρίων. Όπως, η πίεση στο σύστημα υγείας. Τα ημερήσια κρούσματα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εξιτήρια. Ο δείκτης θετικότητας.

  Την ίδια στιγμή, ένα πρώτο, αλλά χαρακτηριστικό στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο μέτωπο του ανοίγματος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής έδωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε το απόγευμα με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών, Lee C. Bollinger. "Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια είδη οικονομικής δραστηριότητας απλά δεν θα λειτουργήσουν έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο, για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η διασκέδαση σε προχωρημένη ώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε συγχρωτισμό στα μπαρ έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο. Ίσως σε κάποιο σημείο θα έχεις τη δυνατότητα να ανοίξεις εστιατόρια, με την τήρηση των πρεπουσών αποστάσεων, σίγουρα μπορείς να εξετάσεις το άνοιγμα του λιανεμπορίου όμως κάποιοι περιορισμοί θα είναι απολύτως απαραίτητοι έως ότου να βρούμε το εμβόλιο. Το καλό είναι ότι έχουμε τα χρήματα, τη ρευστότητα, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ επίπονης περιόδου", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Όσον αφορά στο ερώτημα "τι μέλλει γενέσθαι με τις βαθμίδες της εκπαίδευσης", ο πρωθυπουργός…έδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, προς το 2021 για το άνοιγμά τους. "Αυτή τη στιγμή έχουμε όλα τα σχολικά τμήματα στην Ελλάδα, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, σε ψηφιακές τάξεις. Ουδείς πίστευε ότι αυτό θα ήταν εφικτό πριν από έναν χρόνο. Αλλά το κάναμε. Προφανώς δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να υποκαταστήσει τις σχολικές αίθουσες, αλλά είναι η δεύτερη επιλογή που έχουμε. Όχι μόνον αυτό, πρόκειται επίσης για μία ευκαιρία να διδάξουμε στα παιδιά μας, ειδικά τα νεότερα, ότι στη γνώση το σημείο επαφής δεν θα είναι μόνον ένας δάσκαλος, θα είναι κι ένας υπολογιστής που θα έχει μία πραγματική φυσική παρουσία πίσω του…Με τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία, πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία και στέλνω όλες τις ευχαριστίες μου στους καθηγητές που το αγκάλιασαν αυτό και χειρίζονται ψηφιακές τάξεις. Έχουμε 100.000 ψηφιακές τάξεις ανά ημέρα στην Ελλάδα. Φυσικά θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά ακόμα κι όταν επιστρέψουμε στην δια ζώσης διδασκαλία θα γνωρίζουμε ότι πλέον έχουμε τις υποδομές ώστε να προσφέρουμε ψηφιακή εκπαίδευση εάν χρειαστεί", σημείωσε, μιλώντας, αργά χθες το βράδυ, στην ψηφιακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -Γ. Γεραπετρίτης: Δεν θα ανοίξει οτιδήποτε αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για αυτό

  -Σύψας: "Κλειδί" το 70% στην κάλυψη των ΜΕΘ για την ''χαλάρωση'' του lockdown

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ