Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Νοε-2020 08:43

  Προ των πυλών η "Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού" με 350 έργα πληροφορικής

  Προχωράµε ολοταχώς στην ψηφιακή ανασύσταση του κράτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί και επίσημα η "Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού”, η οποία περιλαμβάνει περί τα 350 έργα και πρωτοβουλίες ηλεκτρονική διακυβέρνησης αλλά και το σύνολο της ψηφιακής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια.

  Πρόκειται για ένα κείμενο αναφοράς το οποίο ετοιμάζεται εδώ και μήνες, αλλά χρειάστηκε να επικαιροποιηθεί λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα επέκτασης του καταλόγου των έργων και των παρεμβάσεων σε βαθμό που πλέον οριοθετούν το σύνολο της στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει εξαρχής ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Ελλάδα να συγκλίνει με το μέσο όρο της ΕΕ στις ψηφιακές υπηρεσίες, μέσα στην τρέχουσα τετραετία.

  Οριζόντια και κάθετα έργα

  Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή στο Capital.gr, αυτό που επιτυγχάνεται με την "Βίβλο” είναι να υπάρχει μια συνοχή στα έργα, καθώς και ένας συντονισμός όλων των υπουργείων στις ψηφιακές δράσεις. Καταγράφοντας τις προτεραιότητες περιλαμβάνει έργα οριζόντιου χαρακτήρα που θα αφορούν ολόκληρη τη λειτουργία του κράτους, αλλά και κάθετες παρεμβάσεις σε όλους τους βασικούς τομείς πολιτικής όπως η Δικαιοσύνη, η Υγεία, η Οικονομία και η Παιδεία.

  Μεταξύ των μεγάλων έργων περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης που θα παρέχει πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα της χώρας (όρους δόμησης, σχέδια πόλεων, δασικές εκτάσεις κλπ). Προβλέπονται ακόμη συστήματα παρακολούθησης δαπανών και εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το λεγόμενο ERP του δημοσίου), διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού για το δημόσιο.

  Πολλά έργα έχουν να κάνουν με τη ψηφιοποίηση των αρχείων του δημοσίου, για να είναι άμεσα προσβάσιμες και επεξεργάσιμες οι πληροφορίες που σήμερα βρίσκονται σε ντοσιέ, ντουλάπες και αποθήκες ή ακόμη και απλά σε ψηφιακή μη επεξεργάσιμη μορφή (PDF). Προβλέπονται τέτοια έργα από οργανισμούς όπως η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το Κτηματολόγιο, αλλά και η ΑΑΔΕ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

  Στη "Βίβλο” περιλαμβάνονται και έργα ψηφιακής υποδομής όπως το κυβερνητικό ψηφιακό νέφος (G-Cloud) νέας γενιάς, η ψηφιακή διασύνδεση των δημόσιων οργανισμών αλλά και το μητρώο διαλειτουργικότητας που θα εξασφαλίζει πως τα διάφορα μητρώα του δημοσίου θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

  Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας, την διαφύλαξη των τεχνολογικών υποδομών και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ προβλεπονται δράσεις για την ανάπτυξη ψηφιακών δυνατοτήτων, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

  Στους επιμέρους τομείς χαρακτηριστικά έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο είναι συστήματα για την ψηφιακή ίδρυση επιχειρήσεων όλων των μορφών και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ανάπτυξη), επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και λύσεις τηλεϊατρικής (Υγεία), συστήματα τηλεκπαίδευσης και online μητρώα (Παιδεία), ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και εθνική πύλη για την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας (Δικαιοσύνη).

  Οι βασικές αρχές

  Κάποια από τα παραπάνω έργα έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ ορισμένα βρίσκονται και σε πιο προχωρημένα στάδια. Εξάλλου, στην πράξη η "Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού” έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται μέσω του gov.gr, το οποίο σχεδιάστηκε με βάσει τις αρχές που αυτή περιλαμβάνει.

  Βασική αρχή, όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το "μόνον άπαξ”, βάσει της οποίας ο πολίτης αλλά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία τους μια και μόνο φορά στο δημόσιο και όχι σε κάθε υπηρεσία. Ακόμη επιβάλλονται κανόνες και για όλες τις νέες υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες θα πρέπει να σχεδιάζονται από την αρχή ως ψηφιακές προκειμένου: Να μην αποκλείεται κανείς απ’ αυτές, να μπορούν να είναι προσβάσιμες από υπολογιστές και έξυπνες συσκευές και να είναι προσβάσιμες και από το εξωτερικό.

  Χρηματοδότηση

  Η χρηματοδότηση των έργων θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το νέο ΕΣΠΑ και όπως προαναφέρθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, του 20% του προϋπολογισμού του έτσι και αλλιώς κατευθύνεται σε ψηφιακές δράσεις. Ειδικά στα μεγαλύτερα έργα θα επιλεγεί και η μέθοδος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τέλος, αξιοποιούνται και οι Συμφωνίες Πλαίσιο μια μέθοδος που επιτρέπει την προεπιλογή εταιρειών που θα αναλαμβάνουν εκτελεστικές συμβάσεις σε υποτμήματα του έργου. Αυτή η μέθοδος αξιοποιήθηκε στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ενώ σχεδιάζεται και για το έργο διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Σχέδιο Ανάκαμψης: Ποιες είναι οι ψηφιακές δράσεις των 6 δισ. ευρώ

  Νέο έργο 27 εκατ. ευρώ για την "επικοινωνία" των συστημάτων του Δημοσίου

  Κ. Πιερρακάκης: Προχωράµε ολοταχώς στην ψηφιακή ανασύσταση του κράτους

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ